artofnois Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Witam - otóż tak - zaplotłem koło na powyższej piaście , kaseta oraz łańcuch pozostały. Po jakimś tygodniu jazdy , przy mocniejszym depnięciu (nie zawsze ) pojawił się strzał.Czy może to być wina zapadek? ?? za dużo smaru i mogły sie skleić , a może za mało? czy może jeszcze inne żródło? Poniżej identyczna piasta. Dzięki za wszelaką pomoc. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f70e57cc6284206d.html
lyndowss Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Ja bym obstawiał na winę złego zaplotu. Sprawdź czy wszystkie szprychy poprowadziłeś dobrze i czy któraś nie jest luźna.
artofnois Napisano 28 Maja 2013 Autor Napisano 28 Maja 2013 szprychy sprawdzę , aczkolwiek plecione jak pozostałe moje koła - na trzy krzyże ,szprychy DT Champion, wszystko na przyrządzie. Nie nadmieniłem że jestem drugim właścicielem piasty. Czy zapadki można podebrać z piast Shimano ? Czy częściej zapadki padają , czy te ząbki w korpusie?
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2013 Mod Team Napisano 28 Maja 2013 Ale strzały z karabinu czy może raczej pistoletu ?? Ludzie weźcie piszcie jasno, polski przecież aż tak trudny nie jest. Pojawiają sie strzały, ale czy są szarpnięcia, korba przeskakuje, czy może inne zjawisko temu towarzyszy. bo mały detal w wypowiedzi może całkowicie zmieniać winowajce. no to moze być luz na szprychach, padnięte zapadki albo kaseta.
artofnois Napisano 28 Maja 2013 Autor Napisano 28 Maja 2013 tak , jest przeskok , ale nie taki jak przy zajechanym napędzie. Korba przeskakuje raptem może ze 2 cm i w tym momencie pojawia się metaliczny dzwięk z tyłu. Cały napęd pracował na innym kole. Teraz po zapleceniu nowej obręczy na używanej piaście taki zonk. Mam nadzieję że jaśniej opisałem problem
lyndowss Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Sprawdź czy każda szprycha jest dobrze napięta, czy dobrze zaplotłeś każdą. Może gdzieś się machnąłeś i może być taki efekt. Jednak wszystko wskazuje na to, że masz niedokręcona kasetę, albo czas na serwis bębenka i łożysk w piaście. Prawdopodobnie jest za mało smaru. Gdyby było za dużo to nie byłoby metalicznego dźwięku.
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2013 Mod Team Napisano 28 Maja 2013 Żeby jak miał luźne szprychy to by nic nie przeskoczyło. wina bębenka raczej na 100% trzeba to rozebrać. i zobaczyć. może samo przeczyszczenie pomoże.
artofnois Napisano 28 Maja 2013 Autor Napisano 28 Maja 2013 DZięki za pomoc , jak jutro nie włączą nawadniania to jadę do serwisu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.