MarianZjeziura Napisano 5 Października 2006 Napisano 5 Października 2006 Na eurosporcie podczas transmisji komentator powiedział, że ci zawodowi szosowcy mają po 10 atmosfer ba, jak sie ma dobre opony i dobrą pompke to mozna i 10 wrzucić
Moskit Napisano 5 Października 2006 Napisano 5 Października 2006 Ja latem wtłaczam w opony przeważnie 3,5 bara, a zimą oczywiście mniej. Skąd u niektórych przekonanie, że im więcej powietrza w oponie to tym łatwiej o złapanie gumy. Ja odniosłem wrażenie, że jest zupełnie odwrotnie.
tobo Napisano 6 Października 2006 Napisano 6 Października 2006 oczywiscie ze jest odwrotnie - wieksze cisnienie chroni przed dobiciem. cierpi jednak przy takim cisnieniu trakcja.
heavy_puchatek Napisano 6 Października 2006 Napisano 6 Października 2006 Ta jasne, ja pompując trochę więcej zaraz łapię gumy Powyżej 3,5 bara przy moich tanich kendach nie ma sensu. To nie jest wcale tak, że napompujesz więcej to mniejsza szansa że przebijesz. Może u was ale na pewno nie u mnie
Tomi Napisano 6 Października 2006 Napisano 6 Października 2006 Ja w Schwalbe'ch zapodaję 3 atmosfery i jest OK.
Dexter_6669 Napisano 6 Października 2006 Napisano 6 Października 2006 - nie "pisze" tylko "jest napisane"... Żbik nie masz racji obie formy są poprawne tak dla jasności pozdro
bendus Napisano 6 Października 2006 Napisano 6 Października 2006 To nie jest wcale tak, że napompujesz więcej to mniejsza szansa że przebijesz. Może u was ale na pewno nie u mnie Hmm.. przeczytaj post tobo - "chroni przed dobiciem". Pryz niskim ciśnieniu jest większe prawdopodobieństwo zliczenia snakebite'a. Niedawno przy trochę mniej niż 2 barach zaliczyłem pokaźnego snake'a (dwa rozcięcia po ponad pół cm każde) przy zeskoku z krawężnika. Wszystko i tak zalezy od opony. Im szersza opona, tym może z niższym ciśnieniem funkcjonować. Osobiśice lubię niskie ciśnienie, bo zapewnia niezłą przyczepność i spory komfort jazdy, ale jako że jeżdżę mało finezyjnie to wbijam zawsze więcej niż bym sobie życzył i ogólnie jest to mniej więcej w dolnej połowie przedziału podanego przez producenta (Czyli w moich 2.25-calowych kapciach około 2.8 - 3.1 bara)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.