lukasz112 Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Jaka jest wg. was granica ćiśnienia w kole (w atmosferach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Zależy od opony, dla każdego modelu jest inna wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz112 Napisano 7 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 eeeee..... teraz nie chce mi sie sprawdzać jaką mam dętke. Ale może tak ogulnie, od ilu do ilu atmosfer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Wczoraj akurat pompowałem opony, ale trafiłem na jakiś lewy kompresor i mam teraz ciśnienie 3,5 bara Strasznie twarde, chyba dzisiaj trochę spuszczę, bo gorąco strasznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duch Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Ja pompuję zwyczajowo na 3 - 3,5 atmosfery, i w IRC Mythosie XC1.95 mam czasem wrażenie że zaraz zaliczę snaka bita co ciekawe tylko w mieście tak się zachowuje. Wszystklo więc zależy od stylu jazdy, od nawierzchni itd nie ma idealnego ciśnienia. Dla przykładu zimą jeżdżę z 2atm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Wszystko zależy od opony i obręczy(mają ograniczenia). Opony pompuję w zimę 2 bary, w sezonie 4,5 bara czyli maksymalne dopuszczalne ciśnienie dla moich opon. Jest wtedy pewność że nie złapię na byle czym kapcia i po szosie się dobrze toczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 eeeee..... teraz nie chce mi sie sprawdzać jaką mam dętke. Nie dętkę tylko oponę! Masz napisane zalecane ciśnienia na boku opony, po prostu szczyt lenistwa z Twojej strony. Ja pompuję 5.5atm jak jeżdżę po szosie i 4.5atm w teren. Lubię twarde oponki a od amortyzowania są amory a nie opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz112 Napisano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ja myślałem ze to pisze na dedce i mi sie nie chciało spuszczać powietrza aby ją wyciągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 ja mam w granicach 2,5-3,5 szerokie granice ale ja czasami np "w trasce" pompuję małą pompką no i różnie to z tym ciśnieniem bywa... ale jak pompuję to tak żeby było twardo ale jak usiądę to żeby koło lekko się "ugniatało" tak po parę mm w obie strony...(taki mały flaczek możę uchronić przed pęknięciem jak się szybko właduję na krawężnik lub korzeń) Z przodu oczywiście daję mniej o 0,5 atmosfery... mam pytanko ile atmosfer to bar??? bo jak czytam te posty to zaczynam wątpić w skuteczność mojej edukacji i zauważyłem nieprawidłowość atmosfery=bary ??? ocb??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 hmm... wydaje mi sie ze wiekszosc uzytkownikow uzywa te slowa jako znaczace to samo zamienniki jak jest naprawde... nie wiem nie chce mi sie sprawdzac:) sam pompuje... zalezy jak mam zly dzien to ja napompuje na max twarda ( schwalbe space 2.35) tak ze 4atm. ale jak chce robic baniaki i inne "tricki" to spuszczam ( no no!! o czym Ty myslisz:P) do 2atm? moze czasem mniej a na przodzie mam ze 3 i tego nie ruszam Pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz112 Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Albo u mnie nie pisze albo niewiem kture to Ale dla pewności napisze to co pisze na oponie Najpierw pisze... 26x1.95 Potem pisze.. HF - 300 - 03 a następnie... Fortune mniej ważne ale napisze Więc... ISO-9001 pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 mam pytanko ile atmosfer to bar??? bo jak czytam te posty to zaczynam wątpić w skuteczność mojej edukacji i zauważyłem nieprawidłowość atmosfery=bary ??? ocb??? 1 bar = 10^5 Pa, czyli praktycznie 1atm (atmosfera) lub 1 bar = 1,0197 at (atmosfera techniczna), czyli też praktycznie to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmZ Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 W oponach 2.35 powinno być minimalnie 2 bary... maxymalna wartość nie powinna przekraczać 4.5 bara. Ja przy 3.5 przebilem dętke w lesie o głupi patyk wystający z korzenia, więc chyba nie opłaca sie tyle wbijać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 najczulszym amortyzatorem w rowerze jest... opona. od cisnienia w niej zalezy komfort jazdy. cisnienie - w zaleznosci od opony. przy szerszych moze byc nizsze. w zaleznosci od stylu i miejsca jazdy. ja pompuje z przodu nie wiecej niz 1,5 z tylu nie wiecej niz 2 atmosfery. jezdze na szerokich w miare lekkich oponach - dla pozyskania komfortu i zapobiegniecia przebitkom. roznica komfortu miedzy cisnieniami jest ogromna. przy duzym cisnieniu np 3 atm moj full przestaje byc fullem. dlatego wole troche bardziej defensywny ale komfortowy styl jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karrol Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 jezeli kogos to interesuje to tu jest fajny klakulator http://www.rower.host.sk/?d=3&id=37 na waszych oponach jest napisane w barach lub atm?? Ja na moich wszystkich (4 rozne) oponkach mam w psi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Lukasz112 - Zamiast ciągle siedzieć na internecie może wziąłbyś się trochę za lekturę słownika ortograficznego?? - ktÓre - ogÓlnie - nie wiem (oddzielnie) - nie "pisze" tylko "jest napisane"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeki Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Mi się dużo lepiej jedzie, gdy mam twardą oponę. Po prostu, im wiecej uda mi się wcisnąć w dętke, tym lżej mi się jedzie. dlatego zawsze pompuję na tyle, na ile pozwala pompka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ja mam w granicach 3 atmosfer oponka 2.1 Także lubię twarde (fajnie się rowerek posuwa i cudny odgłos) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 co do cisnienia - w teren lepiej miec nizsze niz na asfalt - opory toczenia nie maja tu znaczenia, liczy sie trakcja. w samochodach terenowych tez zaleca sie przy jezdzie off road zmniejszenie cisnienia w oponach. by po prostu poprawic przyczepnosc. moj kolega pompowal micheliny comp do cisnienia... 7 atmosfer. pewnie wielbiciele wysokich cisnien ucieszyliby sie jak lekko toczy sie taki rower co? przy probie poruszania sie na tym rowerku musialem wkladac w zeby ochraniacz kauczukowy by nie stracic nie plomb i zębow.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kielon Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 3,5 atmosfery do 4 gdy mam zamiar duzo jeździć po asfalcie. Zresztą max dopuszczalne ciśnienie w mojej oponie wynosi ok. 4. Nie pamiętam dokładnie. opony 1,9", gdyby było Ci to potrzebne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianZjeziura Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 do swojej szosówki musze pompować około 8 atmosfer zeby dobrze sie jechało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaPut Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ja jeżdże na 2,5 bara, ewentualnie trochę mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ja jezdze na od 3 do 3,5 bara zelezy tez od trasy jaka mam przybyc na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeki Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 do swojej szosówki musze pompować około 8 atmosfer zeby dobrze sie jechało. Na eurosporcie podczas transmisji komentator powiedział, że ci zawodowi szosowcy mają po 10 atmosfer Mimo, że lubię twarde opony, to chyba do mtb byłaby to przesada Kupiłęm sobię pompke Rooki XL i wreszcie moge jeździć na naprawdę twardych oponach. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarus220 Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 .........Kupiłęm sobię pompke Rooki XL i wreszcie moge jeździć na naprawdę twardych oponach. Pozdro! Pod warunkiem że będziesz pompował ostrożnie bo ten plastik się lubi odłamywać Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.