Skocz do zawartości

[opona] Ciśnienie

lukasz112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj akurat pompowałem opony, ale trafiłem na jakiś lewy kompresor i mam teraz ciśnienie 3,5 bara :D Strasznie twarde, chyba dzisiaj trochę spuszczę, bo gorąco strasznie :P

Napisano

Ja pompuję zwyczajowo na 3 - 3,5 atmosfery, i w IRC Mythosie XC1.95 mam czasem wrażenie że zaraz zaliczę snaka bita co ciekawe tylko w mieście tak się zachowuje. Wszystklo więc zależy od stylu jazdy, od nawierzchni itd nie ma idealnego ciśnienia. Dla przykładu zimą jeżdżę z 2atm

Napisano

Wszystko zależy od opony i obręczy(mają ograniczenia). Opony pompuję w zimę 2 bary, w sezonie 4,5 bara czyli maksymalne dopuszczalne ciśnienie dla moich opon. Jest wtedy pewność że nie złapię na byle czym kapcia i po szosie się dobrze toczą.

Napisano

eeeee..... teraz nie chce mi sie sprawdzać jaką mam dętke.

Nie dętkę tylko oponę! Masz napisane zalecane ciśnienia na boku opony, po prostu szczyt lenistwa z Twojej strony.

Ja pompuję 5.5atm jak jeżdżę po szosie i 4.5atm w teren. Lubię twarde oponki a od amortyzowania są amory a nie opony :P

Napisano

ja mam w granicach 2,5-3,5 szerokie granice ale ja czasami np "w trasce" pompuję małą pompką no i różnie to z tym ciśnieniem bywa... ale jak pompuję to tak żeby było twardo ale jak usiądę to żeby koło lekko się "ugniatało" tak po parę mm w obie strony...(taki mały flaczek możę uchronić przed pęknięciem jak się szybko właduję na krawężnik lub korzeń)

Z przodu oczywiście daję mniej o 0,5 atmosfery...

mam pytanko ile atmosfer to bar??? bo jak czytam te posty to zaczynam wątpić w skuteczność mojej edukacji i zauważyłem nieprawidłowość atmosfery=bary ??? ocb???

Napisano

hmm... wydaje mi sie ze wiekszosc uzytkownikow uzywa te slowa jako znaczace to samo zamienniki jak jest naprawde... nie wiem nie chce mi sie sprawdzac:)

sam pompuje... zalezy jak mam zly dzien to ja napompuje na max twarda ( schwalbe space 2.35) tak ze 4atm.

ale jak chce robic baniaki i inne "tricki" to spuszczam ( no no!! o czym Ty myslisz:P) do 2atm? moze czasem mniej a na przodzie mam ze 3 i tego nie ruszam :)

Pozdro:)

Napisano

Albo u mnie nie pisze albo niewiem kture to

Ale dla pewności napisze to co pisze na oponie

Najpierw pisze... 26x1.95

Potem pisze.. HF - 300 - 03

a następnie... Fortune

mniej ważne ale napisze

Więc... ISO-9001

pozdro.

Napisano
mam pytanko ile atmosfer to bar??? bo jak czytam te posty to zaczynam wątpić w skuteczność mojej edukacji i zauważyłem nieprawidłowość atmosfery=bary ??? ocb???

1 bar = 10^5 Pa, czyli praktycznie 1atm (atmosfera)

lub 1 bar = 1,0197 at (atmosfera techniczna), czyli też praktycznie to samo

• 4 miesiące temu...
Napisano

W oponach 2.35 powinno być minimalnie 2 bary... maxymalna wartość nie powinna przekraczać 4.5 bara.

Ja przy 3.5 przebilem dętke w lesie o głupi patyk wystający z korzenia, więc chyba nie opłaca sie tyle wbijać...

Napisano

najczulszym amortyzatorem w rowerze jest... opona. od cisnienia w niej zalezy komfort jazdy.

cisnienie - w zaleznosci od opony. przy szerszych moze byc nizsze. w zaleznosci od stylu i miejsca jazdy.

ja pompuje z przodu nie wiecej niz 1,5 z tylu nie wiecej niz 2 atmosfery. jezdze na szerokich w miare lekkich oponach - dla pozyskania komfortu i zapobiegniecia przebitkom. roznica komfortu miedzy cisnieniami jest ogromna. przy duzym cisnieniu np 3 atm moj full przestaje byc fullem. dlatego wole troche bardziej defensywny ale komfortowy styl jazdy.

Napisano

Lukasz112 - Zamiast ciągle siedzieć na internecie może wziąłbyś się trochę za lekturę słownika ortograficznego??

- ktÓre

- ogÓlnie

- nie wiem (oddzielnie)

- nie "pisze" tylko "jest napisane"...

Napisano

Mi się dużo lepiej jedzie, gdy mam twardą oponę. Po prostu, im wiecej uda mi się wcisnąć w dętke, tym lżej mi się jedzie. dlatego zawsze pompuję na tyle, na ile pozwala pompka.

Napisano

co do cisnienia - w teren lepiej miec nizsze niz na asfalt - opory toczenia nie maja tu znaczenia, liczy sie trakcja.

w samochodach terenowych tez zaleca sie przy jezdzie off road zmniejszenie cisnienia w oponach. by po prostu poprawic przyczepnosc.

moj kolega pompowal micheliny comp do cisnienia... 7 atmosfer. :) pewnie wielbiciele wysokich cisnien ucieszyliby sie jak lekko toczy sie taki rower co? :) przy probie poruszania sie na tym rowerku musialem wkladac w zeby ochraniacz kauczukowy by nie stracic nie plomb i zębow....

Napisano

3,5 atmosfery do 4 gdy mam zamiar duzo jeździć po asfalcie. Zresztą max dopuszczalne ciśnienie w mojej oponie wynosi ok. 4. Nie pamiętam dokładnie. opony 1,9", gdyby było Ci to potrzebne :).

Napisano

do swojej szosówki musze pompować około 8 atmosfer zeby dobrze sie jechało.

Na eurosporcie podczas transmisji komentator powiedział, że ci zawodowi szosowcy mają po 10 atmosfer :033: Mimo, że lubię twarde opony, to chyba do mtb byłaby to przesada ;)

Kupiłęm sobię pompke Rooki XL i wreszcie moge jeździć na naprawdę twardych oponach. Pozdro!

Napisano

.........Kupiłęm sobię pompke Rooki XL i wreszcie moge jeździć na naprawdę twardych oponach. Pozdro!

Pod warunkiem że będziesz pompował ostrożnie bo ten plastik się lubi odłamywać :wub:

Pozdrawiam

Jarek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...