Roberto77 Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 witam. mam pytanko ile przed jazda nalezy zjesc posilek? zeby sie dobrze jechalo-tzn. miec pare w nogach, ale jednoczesnie nie czuc ciezkiego zoladka...zdazylo mi sie zjesc i po okolo 30min wsiasc na rower i po okolo 5km musialem zawrocic do domu bo czule jakbym kamien wiozl dodatkowo,a znow wczoraj po niezbyt obfitym sniadaniu zabraklo mi pary,a ze bylem daleko juz od domu to poratowalem sie paczkiem,tyle,ze zanim kalorie zadzialaly to prawie pod domem bylem
Goral1001 Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 nie znam się na odzywianu rowerzystów, ale myslę, że podobnie jak w innych sportach, czyli ok 1,5-2godz przed treningiem. Posiłek jest trawiony dopiero w jelitach a zanim tam dotrze to mija właśnie ok 1,5-2godz i wtedy są już przyswajane wartości odżywcze na maxa;)
robertrobert1 Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Wszystko zalezy od tego czy jesteś w trasie i jedziesz przez kilkanaście godzin czy ma to być krótka treningowa przejażdżka. Jeśli to drugie to najlepiej jest zjeść posilek na 2 godziny przez jazdą chociaż ja przy swoich porankach kolarskich czy dojazdach do pracy / 1 godz/ zjadam obfite śniadanie i za 10 minut już krecę. W przypadku tras wielokilometrowych to ważne jest aby jeść regularnie czyli co 2 h apo 4-6 h zjeść pełny obiad gdyż sobie nie wyobrażam kręcenia przez 12 h na kanapkach przez 2-3 tygodnie.
rybciasum Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 zależy też od: tego ile spałeś ile jeździłeś dzień przed jaki masz metabolizm w jakim jesteś wieku co zjesz ile zjesz itp. itd. Nie ma sprawdzonej reguły, musisz sprawdzić sam , wiadomo żeby nie wychodzić odrazu po posiłku ale myślę 30-40 minut wystarcza
mejdzor Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 I skoncz z paczkami na trasie chybaże jeździsz dla nich
M1n1s7eR Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Posiłek jest trawiony dopiero w jelitach a zanim tam dotrze to mija właśnie ok 1,5-2godz Lekki posiłek to i owszem, ale jak się zje coś ciężkiego to potrafi to leżeć w żołądku nawet kilka godzin.
Manorzal Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Czytałem kiedyś na jednej stronie, że należy jeść od 4 do 2 godzin przed jazdą. Sugerowano lekki posiłek bez dużej zawartości tłuszczu. Jednak u każdego inaczej to działa więc musisz poznać swój organizm metodą prób i błędów
rybciasum Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Czytałem kiedyś na jednej stronie, że należy jeść od 4 do 2 godzin przed jazdą. Sugerowano lekki posiłek bez dużej zawartości tłuszczu. Nie wyobrażam sobie zjeść lekki posiłek i po 4h startować na trzy godzinnym maratonie
robertrobert1 Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 Nie wyobrażam sobie zjeść lekki posiłek i po 4h startować na trzy godzinnym maratonie Może to była porada dla modelek...
Roberto77 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 Może to była porada dla modelek... dziekuje wszystkim,juz wiem wiecej....ten paczek to tak w akcie desperacji,heh
mejdzor Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 dziekuje wszystkim,juz wiem wiecej....ten paczek to tak w akcie desperacji,heh Zamiast pączka weż lepiej suszone owoce, mnie już nie raz "ratowały" w górach
Epicentrum Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Tak na dobrą sprawę każdy organizm jest inny i potrzebuje odpowiedniej dawki witamin,pożywienia przed treningiem,ale z reguły zaleca się aby nie jeść później niż na 30 min przed trenongiem.
bery Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Witajcie Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat. Mam nadzieję, że za daleko powyższego wątku nie odbiegne. Pytanie/ prośba o rade: co jeść przed jazdą a co po? Podczas jazdy spalam od ~700 do ~1600 kcal. Masa mi odpowiada (179 cm/ 81 kg) ale mam niestety zaokrąglony brzuszek którego chciałbym się pozbyć. Codziennie do pracy dojazd 5 km w jedną stronę oraz w tygodniu 2 -3 dłuższe wyjazdy. 2 razy w tygodniu trenuje siłowo ale posiłki przed i po treningu siłowym nie sprawiają mi problemów.
shortee Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Pytanie/ prośba o rade: co jeść przed jazdą a co po? Jeśli chcesz "zrzucać", to przed jazdą zjedz to co zwykle, byle by nie za ciężkie to było jedzenie (np.: golonka w piwie + zasmażana kapusta), ważne jest byś jeździł dłużej niż godzinę, dzięki temu na 100% pozbędziesz się glikogenu z organizmu i będziesz dostarczał energii do mięśni zużywając tkankę energetyczną (tłuszczową). Natomiast po wysiłku, warto zjeść coś opartego na węglach i białku, dobrze jest też odczekać ze 30 min po jeździe z jedzeniem (dzięki czemu dłużej będziesz na minusowym bilansie energetycznym). Pamiętaj, że 1/3 kalorii które zjesz, wymienisz na energię potrzebną do strawienia pokarmu.
robertrobert1 Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Co innego trening a co innego jazda do pracy, szkoły czy na wyprawie, gdzie praktycznie zjadasz i jedziesz. Jeśli chcesz "zrzucać", .../CIACH/..., ważne jest byś jeździł dłużej niż godzinę, Nie tylko czas jazdy ale tempo jazdy jest istotne bo nawet jeżdżąc przez 3 godziny w tempie spacerowym efektów żadnych nie będzie. Tempo musi być powyżej 130 uderzeń serca na minutę.
shortee Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 powyżej 130 uderzeń serca na minutę. Gwarantuje, że będzie takie tętno u osób zaczynających zrzucać wagę, przy pomocy roweru. Jeszcze lepsze jest bieganie, bo po kilku krokach, czujesz już ogień. Jednak godzina jakiejkolwiek jazdy, przyzwyczajonej do innej aktywności osoby będzie nie lada wyzwaniem.
robertrobert1 Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Bieganie chyba jest najlepszym sposobem na poprawę kondycji. Jednak rower a dokładnie intensywna jazda na rowerze jest jednym z pierwszych ćwiczeń wytrzymałościowych. Ale puki co odbiegliśmy nieco od tematu.
bery Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 dzięki za odzew Przy dłuższej jeździe to minimum 1,5 a dochodzi do 3 h. Znaczy się, że po jeździe może być np. bananik i odżywka białkowa/ kawałek fileta z kurczaka z warzywami bądź ryżem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.