bambus81 Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Witam, jestem od nie dawna posiadaczem tych wspanaiłych hydraulików, ale puki co nie jestem nadzwyczaj ucieszony ich działąniem. Kupiłem hamulce uzywane, ale tylko jedne sezon i wizualnie w bardzo dobrym stanie. Zamontowałem na rowerze (były małe problemy - brak doświadczenia, ale udało siś - tak myślę), pierwsza przejażdżka... a to działa jak spowalniacze a nie hamulce, myślałem, że może są zapowietrzone, ale z tego co zdążyłem sie zorientować to raczej nie (na pewno rozgianją wdelec, zarówno przedni, jak i tylni). w czym może tkwić problem, pomózcie, zanim zdecyduję się zmienić te hamulce na zwykłe V-ki? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Może klocki są zużyte? Jak nie to zetrzyj wartwę 1mm drobnoziarnistym papierem ściernym. Jak masz efekt gumowej klamki to są zapowietrzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 efektu gumowej klamki nie ma, a włąśnei stawiałem na klocki, po mimo iż jest ich jeszcze dużo do starcia to może są "przypalone" to jest twarda guma. szybciej rozgina sie widelec niz zablokuje koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pachfin Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 HS11 maja mała siłę i to są zwykłe spowalniacze bierze się to z rozmariów tłoczków w klamce nie spodziewaj się cudów po 11tce tzreba było kupić hs33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 7 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 ale wydaje mi sie (przynajmniej jak na moje protrzeby) to z siła nie jest źle, amortyzator z przodu rozgina, ale ni jak to sie nie przekąłda na hamowanie. może jeszcze coś źle ustawiłem, albo wina klocków lub obręczy? słyszałem gdzieś że magura nie lubi obreczy z rowkiem, a moje mają rowki, moż eto stanowi knflikt? przetarłem dziś klocki poapierem ściernym, strałem wierzchnią wrstwę i jest lepiej, ale to jeszcse nie jest to czego sie spodziwewałem. maci jakąś instrukcję jak regulować, zeby dobrze to wyregulować (bo chyba 11 nie jest gorsza od Vek za 30zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pachfin Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 niestety Vki za 30 zł mogąsie okazać lepsze...ale nie muszą wina zapewne leży w klockach - albo są już wytarte albo oryginalnie do dupy albo źle (krzywo) ustawione sam mowisz ze rozgina amora - to źle bo siłą hamulca idzie na rozginanie a nie na hamowanie - załóż booster i zniweluj rozginanie a siła będzie większa obręcze z rowakami nic nie mają do rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 9 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 pisząc o rozginaniu miałem na myśli w granicach luzu otworu na boosterze. dziś miałem awaryjne hamowanie - i musze przyzać że zaskoczyły mnie mile, z predkości ok 20km/h zatrzymałem sie prawie w miejscu i na jednym kole (ale tył był niezawysoko, jakieś 10-20cm) zaczynam się z nich cieszyć, ale i tak chyba zmienię na coś lżejszego (pewnie SD7). A przy okazji ile ważą, albo mogą ważyć HS11? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A przy okazji ile ważą, albo mogą ważyć HS11? Przód + tył, cały komplet (z przewodami i podkowa) około 900 gram. O ile w nowszych rocznikach nie odchudzili ich jakos wyjatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 9 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 dokręciłem dziś na 2 śruby booster - jutro test ostateczny:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 4 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 po skreceniu na sztywno czuć wyraźną poprawę, polecam ten zabieg. Gdzie można kupić i które ą dobre klocki do HS? slyszałem o klockasch trialowych że są lepsze, czym "grozi" używanie ich w normalej eksploatacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 5 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 ktoś wie czym dkładnie różnia sie HS11 i HS33? ja wiem że siłą, ale czy to jest inna budowa kalmki, czy zacisków? ma kotś schemat budowy tych hamulców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pachfin Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 roznia sie dokaldnie klamką a jeszcze dokladniej rozmiarami tłoczkow w klamce (HS33 ma mniejszy tloczek tym samym silniejszy ścisk tłokow) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 a czy można zastosować klamki od jakiś tarczówek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacak Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ale wydaje mi sie (przynajmniej jak na moje protrzeby) to z siła nie jest źle, amortyzator z przodu rozgina, ale ni jak to sie nie przekąłda na hamowanie. może jeszcze coś źle ustawiłem, albo wina klocków lub obręczy? słyszałem gdzieś że magura nie lubi obreczy z rowkiem, a moje mają rowki, moż eto stanowi knflikt? przetarłem dziś klocki poapierem ściernym, strałem wierzchnią wrstwę i jest lepiej, ale to jeszcse nie jest to czego sie spodziwewałem. maci jakąś instrukcję jak regulować, zeby dobrze to wyregulować (bo chyba 11 nie jest gorsza od Vek za 30zł) Instrukcja znajduje się na stronie Magury Trzeba tylko wybrać rok produkcji i typ hamulca: http://www.magura.com/7thsenseCMS/index.ph...&no_cache=1&L=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pachfin Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 od tarczowke nie mozna, poniewaz te maja jeszcze inny skok i srednice tloczkow nawet jesli udaloby ci sie zainstalowac jakims cudem to rozginalo by ci rame niemilosnienie a efektow zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 nawet przy dobrych boosterach? a nie wisz, gdzie można kupić klamki do hs33 i jak jest z klamkami do hs22? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pachfin Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 klamki od hs22 to jzu tylko uzywane od HS33 allegro, dystrybutorzy magury na polske (bo na stronie www.magura.de jest mozliwosc kupna klamki HS33) ogolnie poszukaj w internecie ewentualnie kup uzywana magure uszkodzoną ale żeby miała dobrą klamke (wyjdzie najtaniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 dzięki. tak myślałem, że trzeba będzie kupić uszkodzoną używkę i będzie najtaniej (i najlepiej). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.