Skocz do zawartości

[hamulce] magura HS11

bambus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem od nie dawna posiadaczem tych wspanaiłych hydraulików, ale puki co nie jestem nadzwyczaj ucieszony ich działąniem. Kupiłem hamulce uzywane, ale tylko jedne sezon i wizualnie w bardzo dobrym stanie.

Zamontowałem na rowerze (były małe problemy - brak doświadczenia, ale udało siś - tak myślę), pierwsza przejażdżka... a to działa jak spowalniacze a nie hamulce, myślałem, że może są zapowietrzone, ale z tego co zdążyłem sie zorientować to raczej nie (na pewno rozgianją wdelec, zarówno przedni, jak i tylni).

w czym może tkwić problem, pomózcie, zanim zdecyduję się zmienić te hamulce na zwykłe V-ki?

Z góry dziękuję

ale wydaje mi sie (przynajmniej jak na moje protrzeby) to z siła nie jest źle, amortyzator z przodu rozgina, ale ni jak to sie nie przekąłda na hamowanie.

może jeszcze coś źle ustawiłem, albo wina klocków lub obręczy?

słyszałem gdzieś że magura nie lubi obreczy z rowkiem, a moje mają rowki, moż eto stanowi knflikt?

przetarłem dziś klocki poapierem ściernym, strałem wierzchnią wrstwę i jest lepiej, ale to jeszcse nie jest to czego sie spodziwewałem.

maci jakąś instrukcję jak regulować, zeby dobrze to wyregulować (bo chyba 11 nie jest gorsza od Vek za 30zł)

niestety Vki za 30 zł mogąsie okazać lepsze...ale nie muszą

wina zapewne leży w klockach - albo są już wytarte albo oryginalnie do dupy albo źle (krzywo) ustawione

sam mowisz ze rozgina amora - to źle bo siłą hamulca idzie na rozginanie a nie na hamowanie - załóż booster i zniweluj rozginanie a siła będzie większa

obręcze z rowakami nic nie mają do rzeczy

pisząc o rozginaniu miałem na myśli w granicach luzu otworu na boosterze.

dziś miałem awaryjne hamowanie - i musze przyzać że zaskoczyły mnie mile, z predkości ok 20km/h zatrzymałem sie prawie w miejscu i na jednym kole (ale tył był niezawysoko, jakieś 10-20cm)

zaczynam się z nich cieszyć, ale i tak chyba zmienię na coś lżejszego (pewnie SD7).

A przy okazji ile ważą, albo mogą ważyć HS11?

• 4 tygodnie później...

ale wydaje mi sie (przynajmniej jak na moje protrzeby) to z siła nie jest źle, amortyzator z przodu rozgina, ale ni jak to sie nie przekąłda na hamowanie.

może jeszcze coś źle ustawiłem, albo wina klocków lub obręczy?

słyszałem gdzieś że magura nie lubi obreczy z rowkiem, a moje mają rowki, moż eto stanowi knflikt?

przetarłem dziś klocki poapierem ściernym, strałem wierzchnią wrstwę i jest lepiej, ale to jeszcse nie jest to czego sie spodziwewałem.

maci jakąś instrukcję jak regulować, zeby dobrze to wyregulować (bo chyba 11 nie jest gorsza od Vek za 30zł)

Instrukcja znajduje się na stronie Magury Trzeba tylko wybrać rok produkcji i typ hamulca:

http://www.magura.com/7thsenseCMS/index.ph...&no_cache=1&L=1

klamki od hs22 to jzu tylko uzywane

od HS33 allegro, dystrybutorzy magury na polske (bo na stronie www.magura.de jest mozliwosc kupna klamki HS33)

ogolnie poszukaj w internecie ewentualnie kup uzywana magure uszkodzoną ale żeby miała dobrą klamke (wyjdzie najtaniej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...