Skocz do zawartości

[przerzutka tył] SLX jaja z regulacją

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Level A6 - wymiana pancerzy i linek w hamulcach i przerzutkach jakiś miesiąc temu . Wszystko po wymianie gra lecz tylna przerzutka głupieje.

Następny Level A6 "regenerowany przed chwilą. Centrowanie, pancerze, linki itp. Dokładnie to samo z tylnim SLXem.

Objawy:

Po założeniu linki, ustawieniu baryłek jak należy, ustawieniu tejże linki, pedałowaniu, zmienianiu biegów w górę i odpowiednim wyregulowaniu ich baryłką przerzutka niewłaściwie je zrzuca, tzn. np. pierwsze dwa biegi lecą ok ale następny nie leci wcale a czwarty skacze o dwa. Jeżeli ustawię tak aby właściwie zrzucał to głupieje przy wrzucaniu, nie da się tego wypośrodkować. Albo właściwie wrzuca albo zrzuca. Myślałem, że to problem przy prowadzeniu linki przez tylną przerzutkę więc linkę raz zakładałem pod śrubą a raz nad śrubą, tzn, że śruba przy przyciskaniu linki raz ją dociąga a raz luzuje.

Dodam, że najprawdopodobniej jest to mój błąd tylko cholera gdzie popełniony? Manetki są sprawne, linki i pancerze nowe. Przerzutki przed wymianą cięgien chodziły prawidłowo. 

Będę cholernie wdzięczny jak ktoś mi pomoże bo cholera mnie bierze. Jeżeli byłby to jeden rower to można by myśleć o problemie z przerzutką ale dwa...?

WTF?

Dodam jeszcze, że w pierwszym A6 są manetki Deore, w drugim SLX.

Napisano

Głupie ale możesz spróbować zamienić przerzutki, możliwe że coś jest nie tak ze sprężyną, sprawdź czy haki są proste

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Sprężyny wporządku, haki proste. Przerzutki po zmianie cięgien zgłupiały. Ja też...

Głupie ale możesz spróbować zamienić przerzutki, możliwe że coś jest nie tak ze sprężyną, sprawdź czy haki są proste

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

Napisano

J/w bębenek kasety może być problemem, tydzień temu kupiłem nowe kółka przerzutka zaczęła działać dobrze.

Kaseta+Łańcuch jak są stare i zajechane ciężko się wrzucają (z 7 na 6 itp) zmiana w/w pomogła.

Wyczyść sprężynę przerzutki szczoteczką do zębów, syf może zmniejszyć i blokować dobry ruch sprężyny.

Napisano

Miałem podobny problemik. Slx wrzucał albo zrzucali po dwie zębatki. Odkrecilem przerzutke wypucowalem, kapnolem olejem. Zacząłem regulować H i O oraz odległość górnego kółka przerzutki od kasety. Później drobna korekta baryłka przy manetce. Wszystko gra pięknie. Tylko sporo cierpliwości

Napisano

Koledzy zasnąć nie mogłem z powodu tych przerzutek. Po powrocie z pracy od razu sprawdzę jedną rzecz. Czy waszym zdaniem problemem może być sposób zapięcia linki w tym srebrnym metalowym niku przy przerzutce? Otóż wygląda on następująco; posiada wygiętą blaszkę, która siada w "łożu" do tego przeznaczonym. Posiada jeden bok blaszki jakby większy. Dotychczas (w dwóch SLXach) przeciągałem linkę tak aby ją okręcić wkoło śruby zaciskowej i m.in. tej podgietej blaszki. Tak sobie pomyślałem, że właśnie tam musi być coś nasrane. Biorąc pod uwagę, że blaszka jest wygięta to służy to tylko po to by całą blaszkę wypozycjonować przy dokręcaniu, żeby blaszka się nie kręciła, natomiast linka musi lecieć prosto pod tym zgrubieniem blaszki tak, żeby po odręceniu linka dalej była prosta.

Myślę, że "wektor ciągu" linki podczas gdy jest okręcona wokół śruby działa w niewłaściwym kierunku przez to są jaja z regulacją. Jeżeli właśnie to okaże się błędem i problemem to będę zmuszony postawić sobie zgrzewkę browarów za każdego Levela.

Napisano

Linki się nie "okręca" :) pod mocowaniem powinna iść prosto - zobacz jak to wygląda na jakimkolwiek wyguglowanym w necie zdjęciu.

Pytanie jeszcze czy przerzutki działały prawidłowo przed interwencją serwisową, bo z tym różnie bywa w przypadku SLX 9sp.

Napisano

Linki się nie "okręca" pod mocowaniem powinna iść prosto - zobacz jak to wygląda na jakimkolwiek wyguglowanym w necie zdjęciu. Pytanie jeszcze czy przerzutki działały prawidłowo przed interwencją serwisową, bo z tym różnie bywa w przypadku SLX 9sp.

Dodam, że najprawdopodobniej jest to mój błąd tylko cholera gdzie popełniony? Manetki są sprawne, linki i pancerze nowe. Przerzutki przed wymianą cięgien chodziły prawidłowo. 

Wszystko hulało jak burza. Mam nadzieje, że pohula dalej po korekcie linek.

Napisano

Przerzutki chodzą jak należy. Problemem były źle umiejscowione linki w ich obejmach przy przerzutce. Swoją drogą SLX to przerzutka niewdzięczna w regulacji. Temat do zamknięcia.

Podziękowoł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...