lukas78 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witam szanowne grono. Niedawno stałem się właścicielem Stevens 6.5.2. Ma amortyzator rock shox Quadra 21R. Mam zamiar założyć do niego opony 1,25 lub 1,50 chodza mi po głowie Kenda kwick -ma służyć głównie do jazdy po mieście. Amortyzator jest padnięty - ma duże luzy i jego skok jest prawie żaden(leży). Pytanie co mam wybrać ,żeby to jeździło z sensem.Ewentualnie proszę o rady co byście dalej ze sprzętem zrobili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Z tego co widzę to ster 1 1/8" i skok ok 60mm. Myślę ze obecna 80tkę jak wsadzić to będzie przyzwoicie. pytanie czy jesteś świadom cen amortyzatorów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 2i regulaminu zgadza się 1 1/8", świadomy mniej więcej szukałbym raczej używki rower ma swoje lata więc budżet raczej w rozsądnych granicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 A czy opłaca się taki zabieg ? Nie lepiej odpuścić sobie i pozbierać na całościowo lepszy rower ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 2i regulaminu Też się nad tym zastanawiałem ale całościowo lepszy rower już mam a ten chciałbym zreanimować do w miarę oryginalnego stanu . Ten stevens w latach świetności kosztował 1600 DM. Nawet chyba zostawię mu conti chyba ,że nowy widelec będzie wymagał vałek . Napęd pracuje jak trzeba , klocki musze nowe do hamulców założyć na tył , koła lekko wycentrować , opony nowe , siodełko już zamówione. Dostanie nowe linki, szukam też jakiś chwytów do gripów. No i najgorszy ten amortyzator. Nawet już plątało się w głowie żeby zrobić go na sztywnym widelcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Nie było by chyba złym pomysłem żeby go przenieść na sztywny widelec do miasta był by idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elziomallo Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Quadra oryginalnie była na elastomerach, które prawie na bank są padnięte. Żeby jakoś to działało trzeba odkręcić górne korki kluczem 22 oczkowym najlepiej albo nasadką (uwaga plastik) wyjąć elastomery i ocenić ich stan (albo wydłubać ;D) następnie za pomocą bardzo długiego imbusa 5mm rozdzielić górę z dołem, rozebrać wszystko, ocenić stan. Quadra ma golenie z nierdzewki, ciężkie ale nie do zarąbania, więc w środku raczej będzie wporzo. Można kombinować z elastomerami, ja do swojej Quadry wrzuciłem sprężyny z jakiegoś zooma, można też z Simsona dawać ;D Przesmarowałem wszystko i złożyłem, chodzi całkiem przyzwoicie, oczywiście nie ma tłumienia, ale wystarcza ;] Jak chcesz lepszy amor to max skoku 63mm szukaj, rock shox judy, stary bomber i tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 znalazłem stary-nowy amortyzator identyczny http://allegro.pl/nowy-rock-shox-quadra-21r-1450g-retro-sprzet-i3268255390.html ale pewnie podwoiłbym wartość sprzętu no i po tylu latach nie wiadomo jak mu tam środku czas służył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elziomallo Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ciężĸo powiedzieć, za tyle kasy lepiej chyba poszukać któregoś z amorów o których wspominałem wyżej ;] Do miasta zakładałbym sztywniaka, w lekki teren reanimował tą quadrę ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Wracam teraz na kilka miesięcy do Polski z rowerem więc strzelam tylko w alledrogo. Taki znalazłem : http://allegro.pl/rock-shox-j2-judy-2-i3283975080.html skok ma trochę większy niż moja starowina ale długość rury gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elziomallo Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Potworny kloc ;] Judy w najlżejszych wersjach sl potrafiło ważyć ~1200g. Bardzo dobre opinie ma JUdy XC hydracoil- ze sprężyną w kąpieli olejowej, jak w bomberze, waży mniej niż 2kg a jest bardzo trwała i nieźle pracuje- z judyt chyba najbardziej tego warto szukać. Występują o różnym skoku, 63 też, zawsze można sprężynę przyciąć ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dodam ze tutaj nie tyle skok sie liczy a wysokość amora. Zmierz stary od osi koła do miski steru czy szczytu korony i porównaj z nowymi. Odchyłka ok 20 będzie dopuszczalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Najpierw musze go rozciągnąć, bo kładzie się już przy samym ciężarze ramy , chociaż rower jest lekki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Możesz go nawet przeciągnąć pod kilem, byle wyśpiewał co trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 A czy opłaca się taki zabieg ? Nie lepiej odpuścić sobie i pozbierać na całościowo lepszy rower ? Ej no, dobry retrobike nie jest zły! Ważne żeby umiejętnie ogarnąć elementy do przeszczepu! Ten RS Quadra ma lepszą wagę niż Reba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 2i regulaminu właśnie po to zawracam głowę nie wiem czy dobrze pomierzyłem ale starałem się jak najlepiej ...wyszło mi 43,5 cm od środka ośki do dolnej miski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Może wagę to ma dobrą ale waga się nie ugina. Ta quadra również nie Miałem przez pewien czas równie wiekowego Manitou, z tłumieniem regulowanym i skokiem 63 mm. Niby wypas ale... realnie jakość pracy na poziomie dzisiejszych bardzo budżetowych Suntourów. Porównanie judy xc z hc do bombera to zdecydowana obelga dla tego ostatniego Jeśli koniecznie chcesz uzdatnić ten rower to szukaj uginaczy z młodszych roczników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 no to Panowie co można tu włożyć , raczej nie planuję reanimacji Quadry , budżet myślę ,że 100-150 zł tak jak pisałem rower pod opony slick lub semi slick. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Przy takim budżecie, to na serio daruj sobie amortyzator ;] Kup dobrej jakości sztywny widelec z cr-mo , koszt poniżej 100zł. Slicki to polecam Maxxisy Detonatory 1,5, ewentualnie coś ok 1,5" zawsze to troche więcej mięsa na feldze, przydatne w mieście. W lekki teren kopił bym sobie komplet szybkich semislików 2,2 - 2,25, które na niskim ciśnieniu dorze się toczą i wybierają wewrtepy , np Race King 2,2,drutówki kupisz poniżej 60zł na sztukę i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas78 Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Opony już kupiłem Kenda Kwest 26x1,50...nowe chwyty , dętki ... Nad amortyzatorem myślę nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.