biker793 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 technologia kosmiczna z nanogranulkami Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to napiszę: Ja używam NITRO w systemie sheyka! Po około 2 - 3 sheykerach łańcuch jak nowy. Daje tylko na 12h w suche miejsce (np na dach - balkon) aby dobrze wyparowały jego składniki.
Mod Team Puklus Napisano 3 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2013 Ja już jestem głupi. Czym czyścić ten łańcuch? Dislem (ON) Benzyną (95 - 98) czy benzyną ekstrakcyjną czy naftą świetlną czy jakoś tak Używaj wszystkiego co rozpuszcza smary i oleje, po czym sam odparowuje bez śladu, jak np najzwyklejszy rozpuszczalnik ftalowy czy benzyna ekstrakcyjna. Ropa czy nafta owszem idealnie nadaje sie doczyszczenia komponentów, ale nie odparowują w całości i później trzeba by je płukać jeszcze raz w czym innym.
grzegorz1974paszek Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Ja używam Akry - jest dobra - w 5l bańkach wychodzi korzystnie cenowo http://allegro.pl/k2-akra-5l-plyn-do-mycia-silnika-5-l-silnikow-i3237406259.html
ElDiablo Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 krótko - ekstrakcyjna, używam Nitro w firmie, raz czyściłem łańcuch i fakt przeżarło wszystko w jednym szejknięciu. Więc raz na jakiś czas można. Jednak zdecydowanie pod wzgl. również ekonomicznym ekstrakcyjna....
Mod Team michuuu Napisano 3 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2013 ale nie odparowują w całości i później trzeba by je płukać jeszcze raz w czym innym. A po co płukać skoro to tłuste jest? Wystarczy szmatą wytrzeć.
bva Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Jak komuś bardzo przeszkadza zapach, to może shake'ować (tak jak ja) w proszku do prania - kiedyś czyściłem w benzynie ekstrakcyjnej, ale od jakiegoś roku regularnie używam proszku do prania (aktualnie Vizir, ale Bonux tez dawał spokojnie radę - byle do białego, mocniej działa ;]). Gorąca woda do słoika, trochę proszku - IMHO ekonomiczniej, tylko tych wyplukiwań trzeba więcej. Łańcuch czyszczę w domu, więc proszek zawsze jest pod ręką - i nie smierdzi. Swoją drogą, może nie każdy wie, ale zużytą benzynę zamiast sie jej pozbywać, należy odstawic i zaczekać, az syf opadnie na dno - to co powyzej jest wtedy klarownie czyste i gotowe do ponownego użycia.
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2013 Wystarczy szmatą wytrzeć.Może i racjaOdnośnie ekonomi ja używam swojego rozpuszczalnika już .... żebym nie skamłał 2 rok. Nooo oczywiste z dolewkami bo tu sie wychlapie, tu rozleje itd... od środka smarującego juz ma kolor ciemno pomarańczowy a raczej nawet brązowy. shakeuje, brudny płyn przelewam do oddzielnej butli, jak zużyje całość, to odstawiam i czekam aż wszystko opadnie, następnie ostrożnie przelewam do czystego pojemnika a tamto sobie wysycha. Następnie wykruszam brud do kosza i tak w kółko za ok 5zł za 0.5l rozpuszczalnika
pewnyktos Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Czy wyczyszczę łańcuch, jeśli do maszynki do czyszczenia łańcucha wleję benzynę ekstrakcyjną zamiast jakiś czyścideł?
plazmatyk Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Maszynki do czyszczenia łańcucha są po to żeby ten łańcuch czyścić ,a co tam wlejesz to już twoja sprawa benzyną ekstrakcyjna w maszynce pójdzie bez problemu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.