Skocz do zawartości

[korba] demontaż korby - dziwny rozmiar imbusa

grzesiowu

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dziwna sprawa:

w rowerze mam zamontowaną korbę alivio na octalinku i nie mogę jej zdemontować bo imbus 8 jest za mały a 10 za duży

dziwne bo w innej korbie alivio mam grzybki do ktôrych 8 pasuje jak ulał

spotkaliście się z czymś takim?

to jakaś niemetryczna wersja czy pod imbusa 9 którego nigdy na oczy nie widziałem (choć już wiem że istnieją)

dzięki

Dzisiaj po poludniu sprawdzę u siebie

mam drugą taką korbę i grzybki są pod 8 więc możesz też mieć taką "uczciwą"... no chyba że masz jakąś przepastną dokumentację do sprzętu shimano i tam są opisane wszystkie przypadki które się producentowi przytrafiły

tak czy siak czekam i dzięki

dziwna sprawa z tymi Twoimi śrubkami

no niestety  - to ja jestem dziwny: tak się zafiksowałęm na tym co podaje instrukcja do korby (tzn że imbus 8) że jak próbowłęm z 10 to nie waczyłem dłuższą chwilę tylko założyłem że za duży

a po prostu raz, że grzybki były nie od alivio czyli nie na 8, a dwa, że moje imbusy to jakaś taniocha z Casto i 10 prawdopodobnie o ułamek milimetra był za duży i trzeba było użyć wibrującego popychu żeby wszedł.

Tak czy siak wyszedłem na niedorozwoja bo jak się pofatygowałem z tym do serwisu to gościowi wszedł jego przyzwoity klucz od strzału :|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...