Skocz do zawartości

[Amortyzator] Recon Gold Solo Air 100mm vs Reba RLT T1 dual air 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,
Mam  mały dylemat odnośnie wyboru nowego amortyzatora. 
Wagowo  jestem raiderem  podobnym do  niedzwiadka (~105kg), lubię dużo naginac  po  lasach puszczy knyszyńskiej. Wystające korzenie, małe dropy, podjazdy itp.  Na pewno amor nie ma ze mną lekko. Do tej pory jeździłem na  torze 289, Jednak przyszedł czas by podjąć decyzję  o przeskoku na coś   konkretniejszego.

Czytałem już wiele watków na temat   amorków i wybrałem 2 opcje:

1. Rock Shox Recon Gold Solo Air 100mm -za 1399zł
2. Rock Shox Reba RLT T1 Dual Air 100mm -za 1599zł

Oba posiadaja  Motion Control, różnica jest  w tym, ze  Reba można napompowacna  2 komory oddzielnie, zaś Recona obie na raz.Czy  to jest aż  tak bardzo istotne i odczuwalne?  Czy  czymś  jeszcze  się  te amortyzatory różnią ?  Co byście polecili  dla  takiego miśka jak ja :)

Napisano

Temat omawiany wielokrotnie - wystarczy poszukać.

Ja bym wziął rebę choć szczerze przyznaję, że ustawienie recona jest o wiele łatwiejsze, a praca praktycznie się nie różni. 2 komory to dla jednych przekleństwo a dla drugich zaleta.

Napisano

Temat omawiany wielokrotnie - wystarczy poszukać.

Ja bym wziął rebę choć szczerze przyznaję, że ustawienie recona jest o wiele łatwiejsze, a praca praktycznie się nie różni. 2 komory to dla jednych przekleństwo a dla drugich zaleta.

właśnie  nie był omawiany.  Szukałem  tego tematu  od jakiegoś czasu i nic konkretnego  nie znalazłem.  Duże znaczenie  ma  tutajmoga waga na pewno,bo  pewnie  inaczej siędobiera amora  do kogoś  kto waży  65 kg    niż   do   100kg byka :P

Napisano

Brałbym Rebe bo różnica niewielka a ustawień więcej - ale ja lubie eksperymentować. Co do wagi to oba amortyzatory dadzą radę ale ekstremalna jazdę bym raczej odpuścił.

Napisano

Obydwa są dobre i mają bardzo ładną pracę,różnica polega na ustawieniu komór powietrznych,Recon ładnie pompuje się równo a z Rebą trzeba eksperymentować czyli jeżeli chcesz szybko i prosto to Recon,dłużej i większa zabawa to Reba,osobiście posiadam Recona w wersji Solo Air z TK Silvera ale zastanawiam się czy po sezonie nie zakupić sobie zestawu do instalacji MC

Napisano

Rock Shox Reba RLT T1 Dual Air 100mm -za 1599zł

W kwestii formalnej – nie ma czegoś takiego. Ti to jest, T1 – nie ;-)

Wersja Ti ma AFAIR tłumik Black Box, a on jest trochę specyficzny, zestrojony bardziej w kierunku sportu niż komfortu, co nie każdemu musi odpowiadać.

• 4 tygodnie później...
Napisano

wybór padł  na Rebę  RLT  ti :) 

Pierwsze jazdy  już za mną i  jestem   w 100% zachwycony :)  Pobawiłem się  trochę  regulacjami  i dopasowałem ustawienia   pod siebie.   Nie sądziłem, że  różnica między  torą a  rebą  jest tak ogromna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...