beny099 Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Hej,Mam mały dylemat odnośnie wyboru nowego amortyzatora. Wagowo jestem raiderem podobnym do niedzwiadka (~105kg), lubię dużo naginac po lasach puszczy knyszyńskiej. Wystające korzenie, małe dropy, podjazdy itp. Na pewno amor nie ma ze mną lekko. Do tej pory jeździłem na torze 289, Jednak przyszedł czas by podjąć decyzję o przeskoku na coś konkretniejszego.Czytałem już wiele watków na temat amorków i wybrałem 2 opcje:1. Rock Shox Recon Gold Solo Air 100mm -za 1399zł2. Rock Shox Reba RLT T1 Dual Air 100mm -za 1599złOba posiadaja Motion Control, różnica jest w tym, ze Reba można napompowacna 2 komory oddzielnie, zaś Recona obie na raz.Czy to jest aż tak bardzo istotne i odczuwalne? Czy czymś jeszcze się te amortyzatory różnią ? Co byście polecili dla takiego miśka jak ja
Andrew Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Temat omawiany wielokrotnie - wystarczy poszukać. Ja bym wziął rebę choć szczerze przyznaję, że ustawienie recona jest o wiele łatwiejsze, a praca praktycznie się nie różni. 2 komory to dla jednych przekleństwo a dla drugich zaleta.
beny099 Napisano 27 Maja 2013 Autor Napisano 27 Maja 2013 Temat omawiany wielokrotnie - wystarczy poszukać. Ja bym wziął rebę choć szczerze przyznaję, że ustawienie recona jest o wiele łatwiejsze, a praca praktycznie się nie różni. 2 komory to dla jednych przekleństwo a dla drugich zaleta. właśnie nie był omawiany. Szukałem tego tematu od jakiegoś czasu i nic konkretnego nie znalazłem. Duże znaczenie ma tutajmoga waga na pewno,bo pewnie inaczej siędobiera amora do kogoś kto waży 65 kg niż do 100kg byka
OrzelPiotr Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Brałbym Rebe bo różnica niewielka a ustawień więcej - ale ja lubie eksperymentować. Co do wagi to oba amortyzatory dadzą radę ale ekstremalna jazdę bym raczej odpuścił.
venom2000 Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Obydwa są dobre i mają bardzo ładną pracę,różnica polega na ustawieniu komór powietrznych,Recon ładnie pompuje się równo a z Rebą trzeba eksperymentować czyli jeżeli chcesz szybko i prosto to Recon,dłużej i większa zabawa to Reba,osobiście posiadam Recona w wersji Solo Air z TK Silvera ale zastanawiam się czy po sezonie nie zakupić sobie zestawu do instalacji MC
deF Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Rock Shox Reba RLT T1 Dual Air 100mm -za 1599zł W kwestii formalnej – nie ma czegoś takiego. Ti to jest, T1 – nie ;-) Wersja Ti ma AFAIR tłumik Black Box, a on jest trochę specyficzny, zestrojony bardziej w kierunku sportu niż komfortu, co nie każdemu musi odpowiadać.
beny099 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 wybór padł na Rebę RLT ti Pierwsze jazdy już za mną i jestem w 100% zachwycony Pobawiłem się trochę regulacjami i dopasowałem ustawienia pod siebie. Nie sądziłem, że różnica między torą a rebą jest tak ogromna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.