Skocz do zawartości

[Hamulce] V-ki rodzaje hamulców, klocków

marekw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po latach bezobsługowej jazdy na Magurach HS-11 wróciłem do v-ek. Chciałem zmienić klocki, i dotarło do mnie, że są 2 rodzaje - z trzpieniem lub śrubą. Po dogłębnej analizie budowy v-ek dopatrzyłem różnicę.

Jako, że wybór klocków z trzpieniem jest mocno ograniczony i obawiam się materiału ciernego niszczącego obręcze w dwa sezony, mam 2 pytania:

- które klocki z trzpieniem są najbardziej miękkie (czy wogóle jest jakiś wybór)

- czy jest szansa bez większej rzeźby na wsadzenie klocków ze śrubą (zakładając użycie dłuższej śruby), czy odpuścić ??

Napisano

A te z "trzpieniem" to jak wyglądają?

Ja znam tylko jeden rodzaj mocowania klocków do V-ek.

Oraz takie klocki-cantilever-kolor.jpg klocki do cantileverów. No i jeszcze znam klocki do szosowych. Innych nie spotkałem.

• Mod Team
Napisano

Wybór takich modeli jest prawie żaden a jak jest to są to najbardziej podłe rodzaje klocków jakie są. Lepiej zrobisz jak dasz 20zł na nowsze ramiona z mocowanie na baryłkę.

Napisano

Jeśli obawiasz się o obręcze to stanowczo odradzam klocki Clarksa . Czerwone - podobno miękkie zajechały mi DT XR4.1 za 1-1,5 sezonu ( już nie pamiętam , dawno było ) . Teraz jeżdżę tylko ma Meridach , takich dwukolorowych . Są zwykłe albo z wymiennymi okładzinami . Moim zdaniem są ok . Dobrze hamują nie niszczą obręczy .

Aha to są klocki na śrubę . Takie z trzpieniem kojarzą mi się tylko z canti ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...