marekw Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Po latach bezobsługowej jazdy na Magurach HS-11 wróciłem do v-ek. Chciałem zmienić klocki, i dotarło do mnie, że są 2 rodzaje - z trzpieniem lub śrubą. Po dogłębnej analizie budowy v-ek dopatrzyłem różnicę. Jako, że wybór klocków z trzpieniem jest mocno ograniczony i obawiam się materiału ciernego niszczącego obręcze w dwa sezony, mam 2 pytania: - które klocki z trzpieniem są najbardziej miękkie (czy wogóle jest jakiś wybór) - czy jest szansa bez większej rzeźby na wsadzenie klocków ze śrubą (zakładając użycie dłuższej śruby), czy odpuścić ??
rybciasum Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Chyba każde normalne vki mają mocowanie na śrubę, mocowanie które jest bezobsługowe?
cienkun Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 A te z "trzpieniem" to jak wyglądają? Ja znam tylko jeden rodzaj mocowania klocków do V-ek. Oraz takie klocki do cantileverów. No i jeszcze znam klocki do szosowych. Innych nie spotkałem.
marekw Napisano 27 Maja 2013 Autor Napisano 27 Maja 2013 właśnie tak wyglądają klocki z trzpieniem i niekoniecznie są wyłącznie do cantliverów
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2013 Mod Team Napisano 27 Maja 2013 Wybór takich modeli jest prawie żaden a jak jest to są to najbardziej podłe rodzaje klocków jakie są. Lepiej zrobisz jak dasz 20zł na nowsze ramiona z mocowanie na baryłkę.
vip1 Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Najlepsze rozwiazanie to kupić za 49zł z przesyłką masz V-brake z ramionami 115mm na śrubę na 2 koła odrazu z klockami: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=szcz%C4%99ki+promax I problem z głowy bo dostępność klocków ogromna
WaGiant Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 Jeśli obawiasz się o obręcze to stanowczo odradzam klocki Clarksa . Czerwone - podobno miękkie zajechały mi DT XR4.1 za 1-1,5 sezonu ( już nie pamiętam , dawno było ) . Teraz jeżdżę tylko ma Meridach , takich dwukolorowych . Są zwykłe albo z wymiennymi okładzinami . Moim zdaniem są ok . Dobrze hamują nie niszczą obręczy . Aha to są klocki na śrubę . Takie z trzpieniem kojarzą mi się tylko z canti ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.