Skocz do zawartości

Znalazłem ramę, proszę o pomoc w wyborze rzeczy by zrobić ostre koło

Tomq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hi!

Zdjęcia

http://pokazywarka.pl/j67go1/

To jest to co dzisiaj znalazłem, wyczyściłem, usunąłem przerzutki i umyłem. 

Muszę kupić:

- łańcuch (jaki długi?)

- felgi

- dętki i opony slik

- napęd

Z dętkami i oponami sobie poradzę ale co do reszty to nie mam pojęcia. Łańcuch chciałbym dopasować do najwyższego biegu. Proszę o wskazówki bądź o tagi które ułatwią mi dalsze poszukiwania.

Czy ktoś wie co to za rower? Ktoś go wystawił dziś przed dom (mieszkam w Cardiff) i po chwili bacznego przyglądania postanowiłem go wziąć i doprowadzić do porządku. Jest aluminiowy i bardzo lekki - nie mam teraz wagi ale myślę, że z 5, 6 kilo ma to co widzicie na zdjęciach.

Tomasz

Napisano

Hi!

Zdjęcia

http://pokazywarka.pl/j67go1/

To jest to co dzisiaj znalazłem, wyczyściłem, usunąłem przerzutki i umyłem. 

Muszę kupić:

- łańcuch (jaki długi?)

- felgi

- dętki i opony slik

- napęd

Z dętkami i oponami sobie poradzę ale co do reszty to nie mam pojęcia. Łańcuch chciałbym dopasować do najwyższego biegu. Proszę o wskazówki bądź o tagi które ułatwią mi dalsze poszukiwania.

Czy ktoś wie co to za rower? Ktoś go wystawił dziś przed dom (mieszkam w Cardiff) i po chwili bacznego przyglądania postanowiłem go wziąć i doprowadzić do porządku. Jest aluminiowy i bardzo lekki - nie mam teraz wagi ale myślę, że z 5, 6 kilo ma to co widzicie na zdjęciach.

Tomasz

To rama stalowa. Porządny, fajny rower.

Co do pozostałych pytań, to powiedz najpierw, czy chcesz zrobić singla, czy ostre koło. To ma znaczenie.

Najlepej przeczytaj dokładnie całe forum, a przynajmiej posty dot. budowy ok/ss. Tu jest tyle wiedzy, że jak skończysz, to będziesz kolegom składał za piwo:)

Napisano

To rama stalowa. Porządny, fajny rower.

Co do pozostałych pytań, to powiedz najpierw, czy chcesz zrobić singla, czy ostre koło. To ma znaczenie.

Najlepej przeczytaj dokładnie całe forum, a przynajmiej posty dot. budowy ok/ss. Tu jest tyle wiedzy, że jak skończysz, to będziesz kolegom składał za piwo:)

Siedzę już nad tym tematem chwilę i nie wiem co wybrać. Niby są hamulce w tym rowerze i ostre koło może nie być potrzebne i może samo single speed wystarczy. Nie wiem - proszę o podpowiedzi. :)

Magnes się przykleja, więc jednak stal. Ta lekkość mnie zmyliła. 

Napisano

Fajna bryka ci się trafiła.

Obczaj może zaraz koła wystawi ;)

Niestety, byłem jeszcze raz pod tym domem wczoraj wieczorem ale niestety kółek nie było - może ktoś wcześniej je zgarnął zanim ja znalazłem rower. :)

Przeszukuje internet aby dowiedzieć się coś o tej marce, czy to rzeczywiście Chimo "Free Spirit" jest dobre czy warto w niego inwestować, jednak konkretów brak.

Ta wąska kierownica z podwójnymi hamulcami, wysokie siodełko, do tego kupię opony typu slick i już nie mogę się doczekać jak będę jeździł między samochodami.

Jaki rozmiar i typ kół muszę kupić?

Wciąż nie mogę się zdecydować czy zamontować zwykły napęd single speed czy ostre koło - co Wy byście wybrali?

Napisano

Niestety, byłem jeszcze raz pod tym domem wczoraj wieczorem ale niestety kółek nie było - może ktoś wcześniej je zgarnął zanim ja znalazłem rower. :)

Przeszukuje internet aby dowiedzieć się coś o tej marce, czy to rzeczywiście Chimo "Free Spirit" jest dobre czy warto w niego inwestować, jednak konkretów brak.

Ta wąska kierownica z podwójnymi hamulcami, wysokie siodełko, do tego kupię opony typu slick i już nie mogę się doczekać jak będę jeździł między samochodami.

Jaki rozmiar i typ kół muszę kupić?

Wciąż nie mogę się zdecydować czy zamontować zwykły napęd single speed czy ostre koło - co Wy byście wybrali?

1) Nie ważna marka, ważne że dobra geometria i w dobry stanie ;)

2) Hamulce sobie zostaw, nikt Ci nie karze ich używać jak zrobisz sobie ostre.

3) Takich opon bym nie kupował, ludzie na tym czy innym forum polecają zafiro czy to detonatora więc na nie patrz.

4) Koła mają być rozmiaru 28 do tego nie za ciężkie i mają wytrzymać jazdę po mieście. Możesz kupić arivy - żel beton jedne z najtańszych ale wytrzymałych. Poczytaj forum to coś znajdziesz ;)

5) Nikt za Ciebie nie zdecyduje, równie dobrze możesz kupić piastę filp-flop i sam zobaczyć na czym stoisz ;)

Napisano

1) Nie ważna marka, ważne że dobra geometria i w dobry stanie ;)

2) Hamulce sobie zostaw, nikt Ci nie karze ich używać jak zrobisz sobie ostre.

3) Takich opon bym nie kupował, ludzie na tym czy innym forum polecają zafiro czy to detonatora więc na nie patrz.

4) Koła mają być rozmiaru 28 do tego nie za ciężkie i mają wytrzymać jazdę po mieście. Możesz kupić arivy - żel beton jedne z najtańszych ale wytrzymałych. Poczytaj forum to coś znajdziesz ;)

5) Nikt za Ciebie nie zdecyduje, równie dobrze możesz kupić piastę filp-flop i sam zobaczyć na czym stoisz ;)

http://www.gumtree.com/p/for-sale/single-speed-fixie-wheel-set-black-red-tyres/1019773359

Czy Twoim zdaniem ten komplet będzie się nadawał? Czy cena 70 funtów jest Twoim zdaniem normalną cena za taki komplet (w zestawie w końcu jest nawet ta piasta flip-flop)?

Teraz zastanawia mnie, czy ta piasta nie będzie za krótka ponieważ seryjnie w tym rowerze był napęd 2x6.

Dziękuję za pomoc! :)

Napisano

Gość napisał ONO, to powiedz mu, że dajesz 50 funciaków i masz dobre koła.

Ale nawet 70  to dobra cena jak za te koła. Co prawda nie znam tych marek, ale w Poznaniu kooł pod ostre na najtańszych częściach to około 140 zł .

Jeśli kółka są nówka, to je kup i będziesz miał ostre. 

Poczytaj jeszcze o linii łańcucha i technice jazdy, zebyś nie poległ po lewej stronie:)

Piasta nie będzie za krótka, dzwoń do typa, targuj się, kupuj i zakładaj. A jak będziesz miał problem, to ja Ci powiem, jak go rozwiązać:)

Ktoś go wystawił dziś przed dom (mieszkam w Cardiff)

Ale głupi ci Angole. Nie dość, ze dajo se łby odcinać przez emigrantów, to jeszcze takie fajne ramki wystawiają za friko:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...