Swisstack Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Witam, nie tak dawno temu stałem się posiadaczem starego, klasycznego, szosowego Peugeota. Stan w jakim go kupiłem nie odpowiadał fabrycznemu - był przerobiony na singla maksymalnie tanią metodą - zdjęto zeń wszystko co w singlu zbędne i skrócono łańcuch. Z tyłu został pięciorzędowy wolnobieg. Chciałbym przywrócić go do stanu normalnej szosowej używalności, gdyż chcę od roweru więcej niż tylko poruszania się po mieście. Aktualne przełożenie (52/14 albo 13 albo coś podobnego) nie sprzyja wjeżdżaniu pod górki, rwaniu spod świateł itp. Jak już się rozpędzę to jedzie się na nim jak na rydwanie szatana. Zanim to nastąpi - jest ślimaczenie się i katowanie nóg wielkimi naciskami. W związku z tym chciałem przykręcić do korby oryginalną od niej, małą tarczę 42T (duża ma 52T). I tu pojawia się problem zasadniczy - pomiędzy blatami powinno coś być. Niby dostałem zdjęte z roweru części, ale tychże zabrakło. Konstrukcja korby jest taka, że blat (52T) jest do ramienia przymocowany na stałe. Natomiast do blatu mocuje się zębatkę 42T zwaną przez niektórych młynkiem. Na allegro szukałem kominów, ale nie jestem przekonany, że to właśnie tego potrzebuję. A jeśli nawet właśnie tego, to poza kominem i śrubką powinienem mieć jakąś podkładkę dystansową, żeby tarcze odsunąć od siebie a nie, żeby jedna do drugiej przylegała. Kominy owe wyglądały jak do MTB, czyli mamy sytuację, że do pająka mocuje się blaty. A u mnie do blatu mocuje się blat. Ktoś może może mnie oświecić czego powinienem szukać? Jeśli ułatwi to Wam sprawę, to mogę lecieć zmierzyć otwory i rozrysować je na szybko. Proszę o pomoc, to moja pierwsza szosa:). Pozdrawiam! PS. Wyniki pomiarów otworu dużego blatu (powziąłem śmiałe założenie, że mały blat ma takie same otwory). Przepraszam za jakość fotki, ale robiłem ją telefonem. Ciężko znaleźć odpowiednika Painta na linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Ziomale! podbijam wątek. Naprawdę nikt nie wie jak skręcić dwa blaty w klasycznej szosie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Podbijam temat! Jak Wy nie pomożecie to chyba już nikt nie pomoże.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Masz szanse pstryknac zdjecie tej korby, tak zeby pokazac mocowanie mniejszej tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Być może wieczorem, jak wrócę do domu. Mogę teraz powiedzieć, że jest to 5 otworów o identycznej geoetrii, z podfazowaniem o większej średnicy, tak jak na rysunku z pierwszego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedrasek Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Powinny być dystanse. Nie wiem jakiej szerokości ale na chłopski rozum powinny być mniej więcej takie jak ten fragment pająka pomiędzy blatami w zwykłej korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Powinny być dystanse. Nie wiem jakiej szerokości ale na chłopski rozum powinny być mniej więcej takie jak ten fragment pająka pomiędzy blatami w zwykłej korbie. Nie posiadam korby z pająkiem. Może ktoś podpowiedzieć jaka będzie grubość tych podkładek? I czy kominy kominy z allegro to właśnie takie jakich szukam? czy może potrzebny mi jakiś specjalistyczny wymiar? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.