krakeno3 Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Witam, Jestem wlasnie w trakcie wymiany kola w moim single'u. Wybor padl na obrecze MACH1 CFX 622x13c i na opony Vittoria Rubino Pro 700x23c(mialy byc tansze Zafiry, ale ze nie bylo w sklepie to wzialem model wyzej). Detka natomiast to przelozona ze starego kola Continental Race 28. Jest to moj pierwszy kontakt z oponami zwijanymi + obrecz tez jest wezsza niz moja poprzednia... no i mam problem z montazem tego wszystkiego, choc nigdy bym sie nie podejzewal, ze bede mial problem z czyms tak banalnym. Staralem sie postepowac zgodnie z instrukcja montazu opony(sic!) ale to jest jakas tragedia. Detka i opona wydaja sie byc zbyt duze na ta obrecz. Wkladam ladnie najpierw jedna czesc opony, nastepnie montuje pod opona detke i zaczynaja sie schody - ta opona jest tak 'mientka'(na dobra sprawe opona sama z siebie jest plaska jak kartka papieru i lubi powracac do tego ksztaltu mimo proby wtykania jej do obreczy), ze nie jestem w stanie wsadzic jej drugiej krawedzi w obrecz + na chlopski rozum wydaje sie byc ona zbyt duza do obreczy. Czego chcialbym sie od was dowiedziec to, czy ja cos robie zle, czy byc moze cos ze soba nie wspolgra rozmiarowo? PS. W obreczach siedzi tasma VELOX 16mm(o taka http://allegro.pl/tasmy-velox-profi-do-felg-28-szosa-nowe-i3278564460.html) - byc moze to, ze tasma ma 16mm, a obrecz w srodku 13mm sprawia problem? Wolalem wspomniec, choc osobiscie watpie w zwiazek, gdyz kolo bylo skladane i zaplatane w dobrym serwisie rowerowym i raczej takiego faila by tam nie popelnili przy doborze tasmy. Pozdrawiam
Gość voytec Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Jeśli taśma jest cienka i nie wchodzi na ran to nie powinna sprawiać problemu. Z oponą można sobie poradzić w prosty sposób. Zakładasz na obręcz z jednej strony wkładasz dętkę i pompujesz tak by opona uzyskała jako taki kształt. Zakładasz drugą stronę i gotowe.
afly Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Dokładnie, lekko napompowana dętka powinna nadać kształt całosci i rozwiązać problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.