Skocz do zawartości

[gwarancja] Zgubiona karta gwarancyjna, co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zgubiłem kartę gwarancyjną do swojego roweru, posiadam tylko FV na osobę fizyczną. Czy wystawiają duplikat karty i gdzie się po niego zgłosić? kolejną sprawą jest stempel 1 przeglądu który miał być wykonany w 1 przeciągu pierwszego miesiąca od daty zakupu, jeżeli wystawią duplikat, jak taką pieczątkę mam załatwić? 

Sama faktura jest gwarancją. Pracuję w sklepie i wiem jak to wygląda. Nie martw się. Faktura jest dowodem na to, że właśnie tam kupiłeś rower i rower jest legalny. Nie ma potrzeby wystawiania duplikatu. Oczywiście nie zawadzi ją mieć. Ja zgubiłem karte gwarancyjną i sobie założyłem "domową karte pojazdu" Zeszyt 60Kartkowy z wszystkimi informacjami roweru (waga, rodzaj ramy, numery itp) oraz dział właśnie na pieczątki. Bez problemu mi podbijają na podstawie właśnie faktury. Mój rowerek może nie jest za 10 000zł ale szanuję sobie go i skurpulatnie prowadzę ów karte/księge.

A po co karta gwarancyjna? Pytam poważnie.

Przecież w rowerze -poza ewentualnym pęknięciem ramy (trzeba byłoby mieć naprawdę pecha, żeby to się stało), którego i tak nieraz producent nie chce uznać- praktycznie nic gwarancji nie podlega.

Jak to nie? Widzę, że kolega niedouczony. W przeciągu 2lat masz darmowe przeglądy, wymiane linek, pancerzy, klocki hamulcowe ew. okładziny tarcze, płyn hamulcowy. To wszystko jest pod gwarancje. :)

Przecież to co wymieniłeś to rzeczy eksploatacyjne, które podczas jeżdżenia zużywają się...żaden sklep nie wymieni tego w ramach gwarancji. 

Też pracuję w sklepie rowerowym, dużo sprzętu u nas się przewija, sporo jest także reklamacji. Numer jeden to stukająca korba/pedały, jest też seria rowerów z krzywymi oponami (schwalbe rapid rob 29"), zdarzają się gorsze sytuacje typu krzywe haki w amorze. Naprawdę długo by wymieniać, ogólnie gwara przydaje się, większość usterek powstaje jeszcze przed 1 przeglądem.

W przeciągu 2lat masz darmowe przeglądy, wymiane linek, pancerzy, klocki hamulcowe ew. okładziny tarcze, płyn hamulcowy. To wszystko jest pod gwarancje. :)

To jest jakiś cudowny serwis, który wymienia "naturalnie" zużywające się elementy ekspoloatacyjne

"darmowo" w trakcie gwarancji.

Czy są konsekwentni i również za darmo "w przeciągu 2lat" wymieniają zużyte opony i przebite dętki?

• Mod Team

W przeciągu 2lat masz darmowe przeglądy, wymiane linek, pancerzy, klocki hamulcowe ew. okładziny tarcze, płyn hamulcowy.

I to wszystko wymieniają u Was w sklepie za friko, w ramach przeglądów gwarancyjnych? Łał, Wery Najs! Natychmiast poproszę o adres sklepu.

• Mod Team

To jak będziesz jutro w pracy, to proszę zapytaj się swojego przełożonego, czy jak zakupię u niego rower na osprzęcie dajmy na to klasy XTR, to czy w ramach tych 2 przeglądów gwarancyjnych, o których piszesz, wymieni mi za darmo wszystkie elementy eksploatacyjne pomienionej grupy.

Czekam na dobre wieści ;)

Autora tematu zaś przepraszam za OT (tak na marginesie dodam, ale pewności nie mam, że na podstawie imiennej faktury powinni wystawić Ci duplikat gwarancji - każdemu przecież się może przytrafić taka zguba).

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...