TomekA Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Napiszę z pozycji laika:Odkręciłem tylne koło, rozkręciłem kasetę, oczyściłem. Wykręciłem też oś, zajrzałem, przeczyściłem, dołożyłem nieco smaru do tych "kuleczek" (jakkolwiek je nazwać - nie mam koszyczka). Złożyłem wszystko z powrotem i zamontowałem koło (jeszcze bez łańcucha). I tu pojawił się problem:Jak kręcę kołem to charakterystyczne "cyk,cyk,cyk,cyk" pojawia się tylko przy mocniejszym zakręceniu i to nieregularnie, sporadycznie. Prędkość bardzo szybko się wytraca, koło wychamowywuje.Co mogłem zrobić nie tak? Dodam, że na poniedziałek MUSZĘ mieć sprawny rower.Proszę o pomoc.Edit:Koło montowane jest na zacisk/szybkozamykacz i wychamowywuje nieco mniej jak nieco mniej je dokręcę. Ale problem z brakiem "cykania" i tak jest.
BajkowiecxD Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 a masz tarcze czy jak? bo jesli tak to ona moze hamowac
TomekA Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 V-brakei i są rozmontowane.Koło montowane jest na zacisk/szybkozamykacz i wychamowywuje nieco mniej jak nieco mniej je dokręcę. Ale problem z brakiem "cykania" i tak jest.
szybkilopez Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Za mocno skręciłeś konusy i jest większy opór. Z ustawieniem konusów jest trochę zabawy żeby nie było luzu i koło lekko się obracało. Metodą prób i błędów dojdziesz jak powinno być, a cykania brak bo może za dużo smaru dałeś na zapadki?
cienkun Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Bieżni łożyska za mocno nie dokręciłeś przypadkiem? edit. Szybkilopez był szybszy
TomekA Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Dzięki, super. Jutro sprawdzę czy o to chodziło. Jeśli ktoś jeszcze ma inną wizję źródła problemu, to będę wdzięczny jak napisze .Edycja: Nie spodziewałem się, że to może mieć jakiś wpływ, bo kiedyś już z nimi grzebałem przy innym rowerze i nie było problemuEdycja nr 2: Zapadki? Nie bardzo wiem czym one są .
szybkilopez Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Tu nie ma czarów konusy są bardzo wrażliwe na dokręcanie jak za mocno dociśniesz, kicha koło ledwo będzie się obracać jak za słabo będzie wyczuwalny luz na boki.
djmolo Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 I nie przesadzaj z iloscia smaru. Wysłane z mojego HTC Sensation
BajkowiecxD Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 nie rozpatrzylem tego ze mogles za mocno dokrecic mają racje w 100% Z smarem i konusami jest tak za mocno źle za slabo źle
szybkilopez Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 edit. Szybkilopez był szybszy No ba nick zobowiązuje Edycja nr 2: Zapadki? Nie bardzo wiem czym one są . Jak nie wiesz to znaczy, że tam nie zaglądałeś czyli nie ma problemu a mniej cyka bo jest za duże tarcie na konusach. A gwoli ścisłości zapadki są pod bębenkiem na którym jest nakręcona kaseta. Blokują obracanie kasety do tyłu, a przy kręceniu do przodu jest charakterystyczne cykanie.
Shootee Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Ależ Panowie, jak to ma cykać jak łańcucha nie założył? No chyba, że to ja nie doczytałem, albo po prostu odruchowo przyjeliście, iż bębenek jest trzymany ręką No ja to tak rozumuję
szybkilopez Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Ależ Panowie, jak to ma cykać jak łańcucha nie założył? No chyba, że to ja nie doczytałem, albo po prostu odruchowo przyjeliście, I tu pojawił się problem: Jak kręcę kołem to charakterystyczne "cyk,cyk,cyk,cyk" pojawia się tylko przy mocniejszym zakręceniu i to nieregularnie, sporadycznie. Prędkość bardzo szybko się wytraca, koło wychamowywuje Tego to już nie wiem ale kolega napisał, że trochę cyka.
TomekA Napisano 28 Maja 2013 Autor Napisano 28 Maja 2013 Odkręciłem konusy i jest faktycznie o niebo lepiej. Cały czas słychać jednak zbytni dźwięk tarcia. Możliwe, że przez użycie złego smaru (smar pro bio lube firmy zefal)? Ponadto odnoszę wrażenie, że kaseta wykonuje lekkie "ósemki" (założyłem już łańcuch).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.