Skocz do zawartości

[Tylna piasta] - potrzebna pilna pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napiszę z pozycji laika:
Odkręciłem tylne koło, rozkręciłem kasetę, oczyściłem. Wykręciłem też oś, zajrzałem, przeczyściłem, dołożyłem nieco smaru do tych "kuleczek" (jakkolwiek je nazwać  - nie mam koszyczka). Złożyłem wszystko z powrotem i zamontowałem koło (jeszcze bez łańcucha).

I tu pojawił się problem:
Jak kręcę kołem to charakterystyczne "cyk,cyk,cyk,cyk" pojawia się tylko przy mocniejszym zakręceniu i to nieregularnie, sporadycznie. Prędkość bardzo szybko się wytraca, koło wychamowywuje.

Co mogłem zrobić nie tak? Dodam, że na poniedziałek MUSZĘ mieć sprawny rower.

Proszę o pomoc.

Edit:
Koło montowane jest na zacisk/szybkozamykacz i wychamowywuje nieco mniej jak nieco mniej je dokręcę. Ale problem z brakiem "cykania" i tak jest.

Napisano

V-brakei i są rozmontowane.

Koło montowane jest na zacisk/szybkozamykacz i wychamowywuje nieco mniej jak nieco mniej je dokręcę. Ale problem z brakiem "cykania" i tak jest.

Napisano

Za mocno skręciłeś konusy i jest większy opór. Z ustawieniem konusów jest trochę zabawy żeby nie było luzu i koło lekko się obracało. Metodą prób i błędów dojdziesz jak powinno być, a cykania brak bo może za dużo smaru dałeś na zapadki?

Napisano

Dzięki, super. Jutro sprawdzę czy o to chodziło. Jeśli ktoś jeszcze ma inną wizję źródła problemu, to będę wdzięczny jak napisze :).

Edycja: Nie spodziewałem się, że to może mieć jakiś wpływ, bo kiedyś już z nimi grzebałem przy innym rowerze i nie było problemu

Edycja nr 2: Zapadki? Nie bardzo wiem czym one są :).

Napisano

edit. Szybkilopez był szybszy

No ba nick zobowiązuje ;)

Edycja nr 2: Zapadki? Nie bardzo wiem czym one są .

Jak nie wiesz to znaczy, że tam nie zaglądałeś czyli nie ma problemu :)  a mniej cyka bo jest za duże tarcie na konusach. A gwoli ścisłości zapadki są pod bębenkiem na którym jest nakręcona kaseta. Blokują obracanie kasety do tyłu, a przy kręceniu do przodu jest charakterystyczne cykanie.

Napisano

Ależ Panowie, jak to ma cykać jak łańcucha nie założył? No chyba, że to ja nie doczytałem, albo po prostu odruchowo przyjeliście, iż bębenek jest trzymany ręką :P No ja to tak rozumuję  :D

Napisano

Ależ Panowie, jak to ma cykać jak łańcucha nie założył? No chyba, że to ja nie doczytałem, albo po prostu odruchowo przyjeliście,

I tu pojawił się problem: Jak kręcę kołem to charakterystyczne "cyk,cyk,cyk,cyk" pojawia się tylko przy mocniejszym zakręceniu i to nieregularnie, sporadycznie. Prędkość bardzo szybko się wytraca, koło wychamowywuje

Tego to już nie wiem ;) ale kolega napisał, że trochę cyka.
Napisano

Odkręciłem konusy i jest faktycznie o niebo lepiej. Cały czas słychać jednak zbytni dźwięk tarcia. Możliwe, że przez użycie złego smaru (smar pro bio lube firmy zefal)? Ponadto odnoszę wrażenie, że kaseta wykonuje lekkie "ósemki" (założyłem już łańcuch).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...