Skocz do zawartości

[Piasta] Strzelająca tylna piasta

Tinder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

ostatnio zauważyłem że strzela mi piasta w tylnym kole. Jest to pewnie jakiś niższy model firmy JoyTech w rowerze Kross hexagon v4.

Generalnie gdy odkręce koło i wolnobieg, i będę kręcić piastą słychać strzelanie jakby łożysk. Wczoraj rozebrałem to, myślałem ze może się rozsypały czy coś, no ale nie. Poskładałem do kupy, nasmarowałem i dalej to samo. Nie wiem o co chodzi. Zamieszczam kilka zdjęc, ale dużo z nich pewnie nie wyniknie.

Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

Też mi się tak wydaje, ale ona rok ma :P

Myślę ze zamiast piasty kupiłbym koło z piastą pod kasete 7rz. bo takie mam manetki, a do tego roweru nie chcę kasy dokładać jakoś zbytnio ;)

Napisano

Też mi się tak wydaje, ale ona rok ma :P

Ja tam specjalistą nie jestem, ale coś mi się obiło o uszy, że wolnobieg to już przeżytek, a to tym samym sugeruje, że piasta jest dość stara. (Liczę się z tym, że mnie ktoś zaraz wyśmieje za plecienie bzdur, ale wydaje mi się, że mam rację :P)

Podczas czyszczenia oglądałeś dokładnie kulki i bieżnie ?? Nic nie było wytarte, pęknięte itp ?? Wymyłeś wszystko przed założeniem ?? Nasmarowałeś wystarczająco smarem ?? Nie skręciłeś za mocno konusów ?? :)

Napisano

Właśnie przed chwilą rozebrałem to jeszcze raz. Pooglądałem dokładniej niż wczoraj, i co się okazało są wżery na konusach(?). Na tym :D Może nie dokładnie czymś takim, no ale na tej części po której toczą się kulki. Wydaje mi się że wystarzczy ją wymienić i powinno być już dobrze :) Bieżnie są w dobrym stanie. Smaru walnąłem teraz ile się da :D

crupez Wolnobiegi sa już przestażałe, to oczywiste :P No ale szkoda mi do tego roweru wkładać więcej kasy, wole poczekać, dozbierać i kupić coś całkiem nowego :)

Napisano

Po co mam wymieniać kulki? One są dobre, nie mają wrzerów ani nic. Są gładkie. Tylko te konusy mają takie dość mocne porowatości. Na 99% one temu wszystkiemu były winne ;)

Napisano

no tak bo mu zbankrutuje z tego powodu

Ja wychodze z takiego zalozenia ze jesli cos robie i nie wyjdzie drogo to warto to zrobic najlepiej jak to jest mozliwe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...