Skocz do zawartości

[rower] Rama sztywna i amortyzowana

werben

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Mam rower Kross Black Edition 3 i po głębszym namyślę stwierdziłem, że wolał bym zamiast sztywnej ramy, amortyzowaną. Ale przy tym nie chcę żeby cały osprzęt ( przerzutki tylna deore i z przodu alivio i manetki i hamulce hydrauliczne i koła i przedni amortyzator) się zmarnował. Czyli chce kupić rame i przerzucić cały osprzęt. Czy jest taka możliwość? Jeżeli, tak to proszę o propozycje ram. (Najlepiej żeby cena nie przekraczała 3 tys i żeby w cenie był amortyzator tylny oczywiście).

Napisano

Nowa rama amortyzowana i powinna obsługiwać widelec o takim skoku jaki obecnie masz - dla sensownej geometrii i odczucia z pracy obu końców roweru. 

Sztyca musi mieć tą samą średnicę, podobnie obejma sztycy oraz obejma przedniej przerzutki. Do tego dochodzą stery które powinny być tego samego typu. Musisz się upewnić że główka obu ram ma tą samą długość tak by wystarczyło sterówki widelca. Do tego czeka Cię prawdopodobnie zakup nowych linek i pancerzy, chyba że prowadzenie w nowej i starej ramie jest takie samo.

Napisano

Oczywiście. Pewne rzeczy typu sztyca, stery, a z pewnością pancerze linek mogą być potrzebne nowe, ale ogólnie sprzęt można bez większych problemów przełożyć. Przy czym jeśli masz 3 tysiące, podszedłbym do tematu inaczej - sprzedał stary rower i kupił porządny używany sprzęt lub chociaż wymienił także inne części (szczególnie amortyzator).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...