krysis Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Witam, mam zamiar oznakować swój rower bo już mi kilka skradziono. Może ktoś wie jakie wymagania trzeba spełniać aby oznakować rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocio29 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Wystarczy paragon bądź gwarancja roweru. Jedziesz na KOMENDE (nie posterunek czy komisariat) tylko KOMENDE i tam Ci znakują od ręki bądź każą przyjechać za godzinę. Mam rower oznakowany i ubezpieczony. Zapraszam do działu UBEZPIECZENIE OC! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyton000 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Nikogo nie interesuje to co ma rower chyba że cie patrol zatrzyma. W Łodzi znakuje SM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Wystarczy paragon bądź gwarancja roweru. Jedziesz na KOMENDE (nie posterunek czy komisariat) tylko KOMENDE i tam Ci znakują od ręki bądź każą przyjechać za godzinę. No nie do końca prawda. W komisariatach też znakują rowery. Wszystko zależy od miejscowości. Co jest wymagane: paragon/gwarancja i _dokument_ _tożsamości_ - najlepiej dowód osobisty. Bardzo często rowery znakowane są w trakcie festynów (szkolnych, osiedlowych, gminnych) a najbliższa okazja to Dzień Dziecka. Warto zadzwonić sobie do najbliższej jednostki policji i po prostu się dowiedzieć kto? gdzie? kiedy? U mnie (KP Wrocław Stare Miasto) rowery znakowane są codziennie po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 ehlo, No wiesz, zawsze można sprawdzić w KSIP czy nie jest w bazie. ;-) Przyjedź - sprawdzimy. ;-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancernik Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 mindive nie sugeruj się jakąś gazetą tylko zadzwoń do swojej komendy rejonowej. U mnie w Warszawie nie ma żadnych wymagań technicznych dla roweru. Rejestracja w komputerowej bazie danych odbywa się na podstawie: -dokumentu tożsamości właściciela (osoba pełnoletnia), -dowodu zakupu - paragon lub faktura, umowa kupna - sprzedaży, (wg. oświadczenia ustnego właściciela). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyton000 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ew. może być oświadczenie pisemne ze jest sie właścicielem pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Kilka pytań: -po co to robić? -na czym to polega? -ile kosztuje? -co mi to da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyton000 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 - Numer jest zapisany w bazie, jak Ci drapną i fuksem ktoś go odzyska to wróci do Ciebie. - W tych lepszych pkt. grawerka znośna w okolicy suportu tam gdzie jest nr. seryjny W tych gorszych szkoda gadać - Za freeee - uhmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 ad. 1 Aby można było ustalić własciciela. ad. 2 Na nabiciu numeru w sposób trwały na ramie (nie wiem po co producent już to zrobił na mojej ramie w dwóch miejscach) ad. 3 Bezpłatne ad. 4 W razie odnalezienia, można ustalić właściciela, ale nie działa to w drugą stronę, tj. jeżeli skradziono rower, to nikt nie będzie szukał roweru po nabitych numerach, z bagatelnego powodu - znakwanie jest nieobowiązkowe i nie ma jednej wspólnej bazy tak jak w przypadku samochodów. Podsumowując - są plusy, ale brak konsekwencji w egzekucji daje rezultat taki sam niezależnie od tego czy rower jest oznakowany czy też nie. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Kilka pytań: -po co to robić? -na czym to polega? -ile kosztuje? -co mi to da? ad1-żeby było brzydziej ad2-na wydziaraniu mechanicznym gwoździem numerku w 3 miejscach roweru ad3-nic ad4-nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smyq90 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jak znam swój numer ramy, mam karte gwarancyjną roweru z wpisanym numerem oraz marką roweru, paragon z roweru i wymienianych części, mam go zarejestrowanego w bazie rowerów oraz posiadam aktualne zdjęcia przedstawiające cały rower oraz szczegóły to chyba takie coś jest już zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 mindive nie sugeruj się jakąś gazetą tylko zadzwoń do swojej komendy rejonowej. U mnie w Warszawie nie ma żadnych wymagań technicznych dla roweru. Rejestracja w komputerowej bazie danych odbywa się na podstawie: -dokumentu tożsamości właściciela (osoba pełnoletnia), -dowodu zakupu - paragon lub faktura, umowa kupna - sprzedaży, (wg. oświadczenia ustnego właściciela). Ew. może być oświadczenie pisemne ze jest sie właścicielem pojazdu. No to w takim razie może i ja oznakuję swoje 11 rowerów. Cały szkopuł w tym, że tylko jeden był kupiony , chociaż praktycznie pozostała po nim tylko rama. Pozostałe rowery były całkowicie składane przeze mnie od gołej ramy. Jestem ciekaw jak Policja zareaguje na takie oświadczenie... na ...11 takich samych oświadczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Nie wystarczy im numer ramy? Dwa numery (ten pod suportem i na tylnym trójkącie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ew. może być oświadczenie pisemne ze jest sie właścicielem pojazdu. A napisałeś to ponieważ masz na ten temat wiedzę, czy tak tylko, aby sobie napisać i zapomniałeś dodać, że to żart? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Trzeba mieć przy sobie dowód osobisty, rachunek, dodatkowo sprawdzał czy posiadam odblaski z przodu i z tyłu oraz dzwonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blucas Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 A jak wygląda sprawa zmiany właściciela takiego znakowanego roweru? Wczoraj dotarł do mnie używany rower kupiony na alledrogo i okazało się że ma wbity taki numer. Do roweru dostałem paragon ze sklepu i ksero karteczki z wpisanym numerem. Muszę prosić sprzedającego o podpisanie umowy k/s? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CokupicCC Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Żyjemy w Erze przenośnych PCetów (nasze telefoniki), do internetu mamy dostęp praktycznie wcześniej, więc jakaś firma mogłaby stworzyć jakieś małe nadajniki GPS które umieszaczamy w dyskretnym miejscu i zawsze możemy go namierzyć - ah ta fantazja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Tyle, że to nie fantazja:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CokupicCC Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Wiadomo,że jest to realne, ale w naszym zacofanym kraju ciężko o coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blucas Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 To jak, nikt niema pomysłu jak można zmienić dane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Pomyślmy logicznie. Może byłoby warto zwyczajnie zadzwonić w miejsce, gdzie rower był znakowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thepanone Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 *(do skasowania post) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xawaxus Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Żyjemy w Erze przenośnych PCetów (nasze telefoniki), do internetu mamy dostęp praktycznie wcześniej, więc jakaś firma mogłaby stworzyć jakieś małe nadajniki GPS które umieszaczamy w dyskretnym miejscu i zawsze możemy go namierzyć - ah ta fantazja http://www.integratedtrackers.com/GPSTrack/Products.jsp http://www.peilsender.net/epages/61549785.sf/en_EN/?ObjectPath=/Shops/61549785/Products/%22BikeProtect%20Bicycle%22/SubProducts/BikeProtect-0001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzik71 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Czyli jeżeli rower składałem sam odkupując części od ludzi z forum/allegro, bądź też kupiłem drugi w całości na allegro to nie mam szans ich oznakować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.