Skocz do zawartości

[tarcze+klocki]Tektro Aquila+Accent Półmetaliczne- niesamowity pisk!

GodiRevel3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z powyższym zestawem mianowicie dwa egzemplarze tych klocków piszczą nie do zniesienia z oryginalną tarczą Tektro Aquila oraz nową Hayes 160 mm? Spotkał się, któryś z forumowiczów już z taką sytuacją odnośnie tych hamulców oraz klocków i tarcz? Zaznaczam, że wszystko wyczyszczone, próbowali to naprawić w dwóch serwisach w Zielonej Górze i nic.

Jaki sprawdzony zestaw tarcz i klocków, który nie będzie piszczał byście polecili?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Podczas montażu można czasem dotknąć powierzchni klocków brudną ręką, ja tak kiedyś miałem serwisując rower. Co do klocków to miałem półmetaliki do avida + tarcza avid ale hamulce tylko piszczały gdy dostała się woda np. jazda podczas deszczu 

Ustaw idealnie zacisk względem tarczy ... mnie niedawno Avid z tyłu wył niemiłosiernie co nigdy wcześniej mu się nie zdarzało.

A wszystko przez to, że zacisk ustawiłem na szybko tak aby tylko minimalnie przycierał. Według mnie klocki były ustawione pod minimalnym kątem do tarczy i to powodowało wibracje przy hamowaniu. Po ustawieniu wszystkiego jak należy tak aby nawet szmeru nie było podczas kręcenia kołem, piski ustały. Sprawdź też czy klocki chodzą równomiernie - czy może tylko jeden startuje do tarczy i ją wygina.

Dokładnie tak jak napisał poprzednik ustaw niemal na dotyk do tarczy ten nieruchomy klocek (karteczka papieru złożona na 2 i włożona między tarczę i ten nieruchomy klocek) - taki odstęp powinien wystarczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...