GodiRevel3 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Witam. Mam problem z powyższym zestawem mianowicie dwa egzemplarze tych klocków piszczą nie do zniesienia z oryginalną tarczą Tektro Aquila oraz nową Hayes 160 mm? Spotkał się, któryś z forumowiczów już z taką sytuacją odnośnie tych hamulców oraz klocków i tarcz? Zaznaczam, że wszystko wyczyszczone, próbowali to naprawić w dwóch serwisach w Zielonej Górze i nic. Jaki sprawdzony zestaw tarcz i klocków, który nie będzie piszczał byście polecili? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 A nie zatłuściłeś przypadkiem klocków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GodiRevel3 Napisano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 No właśnie nie zatłuściłem, hamują elegancko. Nigdy nie używałem żadnych olejów. Klocki są nowe, zmieniali mi je w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Objawem pisków jest głównie zanieczyszczenie tarczy bądź klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GodiRevel3 Napisano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 tarcze czyszczone a na nie założono nowe klocki. To jakie zanieczyszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Podczas montażu można czasem dotknąć powierzchni klocków brudną ręką, ja tak kiedyś miałem serwisując rower. Co do klocków to miałem półmetaliki do avida + tarcza avid ale hamulce tylko piszczały gdy dostała się woda np. jazda podczas deszczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ustaw idealnie zacisk względem tarczy ... mnie niedawno Avid z tyłu wył niemiłosiernie co nigdy wcześniej mu się nie zdarzało. A wszystko przez to, że zacisk ustawiłem na szybko tak aby tylko minimalnie przycierał. Według mnie klocki były ustawione pod minimalnym kątem do tarczy i to powodowało wibracje przy hamowaniu. Po ustawieniu wszystkiego jak należy tak aby nawet szmeru nie było podczas kręcenia kołem, piski ustały. Sprawdź też czy klocki chodzą równomiernie - czy może tylko jeden startuje do tarczy i ją wygina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GodiRevel3 Napisano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ok. Ale te hamulce właśnie tak działają, że tylko jeden klocek się porusza przy hamowaniu a jeden jest na sztywno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 To w takim razie ustaw tak aby nie ruchomy klocek był jak najbliżej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Dokładnie tak jak napisał poprzednik ustaw niemal na dotyk do tarczy ten nieruchomy klocek (karteczka papieru złożona na 2 i włożona między tarczę i ten nieruchomy klocek) - taki odstęp powinien wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.