Skocz do zawartości

[hamulce] Avid XX vs Formula

Gość gmx

Rekomendowane odpowiedzi

W pracy leżą dwie sztuki XX i obie są zrypane - nowe, nie widziały kawałka terenu.

R1 które miałem były najbardziej niezawodnymi i najdłużej przeze mnie używanymi tarczówkami.

Na temat Magur jest mało opinii bo jest mało ich posiadaczy. Gdy na rynku kilkanaście lat temu pojawiły się tarczówki Magura była jednym z niewielu ich producentów, teraz konkurencja jest bardzo duża. A do tego od zawsze dystrybucja w Polsce była niezbyt szczęśliwie prowadzona. 

Na forum light bike na temat mt8 odpowiedziała mi jedna osoba, czyli niezbyt dużo informacji. :)

Jeśli zdecydujesz się na nowe Shimano to wybieraj raczej model XTR trail, bo xc są trochę słabowite (podmieniłem tarcze na większe i klocki na metaliczne, a ani agresywnie nie jeżdżę ani dużo nie ważę), traili używa sporo osób w enduro i wypowiadają się bardzo pozytywnie.

@@durnykot, gniazdo wyrobilo sie 'ot tak' do 5nm nawet nie doszedlem, choc dokrecalem torxami w scyzoryku park toola, ktory ewidentnie okazal sie zbyt twardy wzgledem srub, ktore w moim odczuciu sa z gownolitu, co ciekawe sytuacja tylko w 1 klamce, w 2 ani razu klucz nie objechal, byc moze wynikiem wczesniejszego zdarzenia i przesadnej uwagi

jedno jest pewne - nie przekonasz mnie, ze sa wysokiej jakosci :)

• Mod Team

jedno jest pewne - nie przekonasz mnie, ze sa wysokiej jakosci

Przeca nie zamierzam...

Sam kontestuję pomysł na śruby z amelinium z bardzo płytkimi łbami- pomysł poroniony tak jak śrubki EBT. Niemniej jednak ,jeśli chodzi o hamowanie, to chyba tylko XTRy Trail mogą się z nimi równać.

Bo SRAM ma "dar cenowego przekonywania producentów rowerów" :)

Obie firmy (te na S) mają równolegle produkty w różnych grupach, producent rowerów szuka komponentów, producenci części albo sami składają oferty albo są o to pytani. Przy zakupie setek tysięcy Cena Czyni Cuda.

R1 które miałem były najbardziej niezawodnymi i najdłużej przeze mnie używanymi tarczówkami.

Również jestem mega zadowolonym użytkownikiem. Hamowanie 1 palcem, a modulacja znakomita. Polecam do nich dodatkowo kool-stopy metaliczne.

• 2 tygodnie później...

2i regulaminu

Dokładnie tak. Od niecałych dwóch lat użytkuję hamulce XX z regulacją, i powiem tak - działanie jest ok, ale trawałość to jest TRAGEDIA! Mam je tylko w wyścigówce, którą jeżdżę praktycznie wyłącznie na wyścigi, normalne treningi katuję na drugim góralu. Pierwszy raz XX popsuł się po pierwszej  przejażdżce, potem było tylko gorzej. Nie pamiętam już ile miałem awarii, aktualnie tył w ogóle nie działa a naprawa przekracza wartość zestawu. Klamka psuje się od samego patrzenia, nieużywana! Założyłem nawet temat w tej sprawie - w serwisie okazało się, że to nie powietrze w układzie, a klamka się zatarła bo płyn hamulcowy wchodzi w reakcję z magnezem! 

Paranoja za gruuubą kasę - przestrzegam!

Znajomi jeżdżą na XT/XTR z ostatnich dwóch lat i są zachwyceni.

Nie kombinuj, kup XTR  :thumbsup:

W takim razie będzie XTR mam jeszcze tylko dwa pytania:

Którą wersje trail czy xc ( czym się różnia?)?

Czy będą współpracowały z tarczami AVID XX które ma aktualnie założone w rowerze ( jak jest z grubością?)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...