Skocz do zawartości
  • 0

Unibike Crossfire 2013 - krzywo jedzie/odrzucona reklamacja

Gość Mashap

Pytanie

Gość Mashap

Forumowicze,

W maju 2013 kupiłem Unibike Crossfire. Przy pierwszej jeździe ujawniło się kilka niedociągnięć, ale jedna usterka jest poważna. Rower nie jedzie prosto, ewidetnie ściąga go w lewą stronę - co wyczuwa się podczas jazdy bez trzymania kierownicy. To nie tylko moje odczucie. Moi znajomi wyczuwali to samo (oczywiście nie mówiłem im, że ściąga w lewo, tylko żeby się przejechali bez trzymanki i powiedzieli czy jest ok).

Wydaje mi się, że powodem może być widelec - gdy zacisk przy piaście dokręci się mocniej rower skręca bardziej. Ostatnio zacisnąłem go najlżej jak można (tak że w końcu puścił podczas jazdy) - dalej ściągało w lewo.

Sprzedawca nie uznał reklamacji (mam to na piśmie) nie wykonując żadnych pomiarów, ale tez tylko na podstawie jazdy. Powiedział, że jeśli przyniosę mu opinię choćby kierownika sklepu rowerowego w Krakowie, że rower jedzie krzywo - odda mi pieniądze. Nie wiem jednak na ile mogę wierzyć w jego słowa...

W związku z tym proszę o pomoc/porady:

1) Czy znacie jakiegoś rzeczoznawcę rowerowego w Krakowie (ew. w Katowiach) / lub dobry serwis rowerowy, który mógłby wydać opinię?

2) Czy wiecie jakie testy mógłbym wykonać sam?

2) Czy wiecie co jeszcze może być powodem krzywej jazdy? Rama wygląda na prostą, koła nie są jakoś bardzo scentrowane.

Z góry dziękuję za pomoc!

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Spytaj się sprzedawcy czy sam wyprodukował ten rower. Jeżeli powie że nie, to powiedz mu że ma to wysłać do producenta a jeżeli będzie miał jakieś problemy to go nastrasz że inaczej tą sprawę rozwiążesz. Jeżeli rower jest na gwarancji, obowiązkiem sprzedawcy jest przyjęcie reklamacji i wysłanie roweru do producenta :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...