Skocz do zawartości

[GPS] Rejestrowanie Trasy

Pudel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam do Was pytanie. Używam (jak to ktoś na forum nazwał) przeżytku typu Pentagram P3106. Prosty logger, bez wyświetlacza, tani, mały i wygodny. Nurtuje mnie jedna rzecz a na pewno ktoś w swoich programach czy urządzeniach typu Garmin eTrex to ustawiał. Mianowicie wartości dla zapisu punktu co określoną odległość i czas.

Wg Was jakie wartości są optymalne dla osoby która jeździ z V średnie = 20 km/h? Czy wartości zapisu co 4m oraz co 5s są dobre?

Napisano

Ja w swoim loggerze mam ustawione próbkowanie co 10m. Jeździłem z próbkowaniem co 1s. Generuje zbyt dużo fałszywego sygnału, szczególnie w mieście, gdy stoi się na światłach. 

Napisano

Ja do zapisu tras używam starego Samsunga solida 2710, Btw może naprawdę długo zapisywać :)

Mam ustawiony zapis punktu co 15 sekund, a wyzwalanie dopiero jak przyjadę 5 metrów.

Co do wyzwalania to warto ustawić np. na 5 metrów, bo jak wspomniano wcześniej jak stoimy np. na światłach to produkuje niepotrzebne punkty.

15 sekund przerwy zapisu pomiędzy punktami zostało mi po tym jak korzystałem z niego chodząc na piechotę, ogólnie track'i wyglądają ok, ale faktycznie lepiej będzie zjechać do tych np. 5 sekund :)

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Napisano

Korzystając z tematu zapytam: gdzie wozicie swoje odbiorniki GPS i jak ma się do tego dokładność rejestracji ?

Ja wożę w kieszonce na plecach, ślad jest rejestrowany, ale często obok drogi. Pytanie, czy odbiornik kiepski czy lokalizacja ?

Napisano

Często jest to też kwestia mapy jakiej się później używa do wyświetlenia śladu, nie raz mi się też tak zdarzało. Wydaje mi się, że nie są często tak dokładne.

Czasami wystarczy włączyć widok z satelity i drogi oznaczone liniami nie pokrywają się z tym co widać na zdjęciach :)

Po prostu najlepiej jakby odbiornik nie był niczym zakryty. Jeździsz bez plecaka? Jak tak to w tylnej kieszonce jest git.

Zresztą GPS w programie pokazuje Ci jakość sygnału, ile satelit złapał itp.?

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Napisano

Najlepiej, gdy antena skierowana jest w kierunku nieba. Jednak na jakość sygnału gps wpływa sporo czynników, pogoda, ukształtowanie terenu itp. Oczywiście skierowanie anteny w kierunku ziemi z pewnością pogorszy jakość sygnału, ale dobre odbiorniki sobie z tym radzą, więc nie jest źle.

Napisano

To nie sprawa mapy, na tej samej trasie jeden ślad będzie ok a inny nie. Najgorzej jest na trawersach i zboczach gór.

Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda u innych w zależności jaki odbiornik i gdzie wożony oraz czy większe znaczenie ma jakość odbiornika czy jego umiejscowienie.

Napisano

Po co używać tego, skoro jest bardziej przyjazne i funkcjonalne Endomondo?

A dokładność nie zależy od aplikacji, tylko odbiornika GPS.

No i także można eksportować do gpx.

Napisano

Po co używać tego, skoro jest bardziej przyjazne i funkcjonalne Endomondo?

podaj jakie ma funkcje endomondo których używasz podczas jazdy rowerem, patrzysz ile km przejechałeś, jaką prędkością jedziesz?

telefon ma logować tylko, w domu importuje pliki tam gdzie chcę i mam to samo

A dokładność nie zależy od aplikacji, tylko odbiornika GPS.

nie wiem ale na innych aplikacjach nie pokazuje tak dokładnie ścieżki, Endomondo, Sports Tracker 

Napisano

Ja w swoim loggerze mam ustawione próbkowanie co 10m. Jeździłem z próbkowaniem co 1s. Generuje zbyt dużo fałszywego sygnału, szczególnie w mieście, gdy stoi się na światłach. 

A po co podczas stania na światłach używać GPSa...

Napisano

Dokładność pomiaru zależy głównie od odbiornika i ilości widocznych satelit ale aplikacja też ma znaczenie jeśli chodzi o rejestrację śladu. 

Nie każda zapisuje ślepo co ustawiony czas lub metry. Są algorytmy które powodują, że na postoju nie są 'nabijane' punkty, zakręty zapisywane są gęściej a proste rzadziej.

Napisano

A po co podczas stania na światłach używać GPSa...

Jeżeli mówimy o surowych danych, to jedynym sposobem na uniknięcie zafałszowania pomiaru jest wyłączenie odbiornika. Totalnie bezsensu ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...