Skocz do zawartości

[BikeComputer Pro] używa ktoś?

siemalysy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako, że jest to mój pierwszy post przy okazji Witam Wszystkich :-)

Od kilku dni używam programu BikeComputer, ale jedna rzecz mnie denerwuje. Mianowicie fakt, że mimo dodawania punktów (waypointów) później po zapisaniu pliku w formacie .gpx i wrzuceniu np. na traseo.pl ślad trasy jest odwzorowany dobrze lecz brak jest tych punktów. Próbowałem wielokrotnie i niestety nie rozwiązałem tego problemu. Nawet robiąc zdjęcia z programu i później zapisaną ścieżkę wrzucając na traseo.pl lub inny portal również nie ma punktów.

Zna ktoś ten problem. Może pomożecie mi go rozwiązać.

Link do aplikacji poniżej:

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.rooehler.bikecomputer.pro

Pozdrawiam

Michał

Napisano

rozumiem że te 'waypointy'  to punkty do których możesz przypisać np zdjęcia czy opis?

generalnie .gpx  to pliki w formacie xml  , nie wiem na ile są ustandaryzowane , ale może twórca aplikacji użył dodatkowego znacznika nie używanego przez inne serwisy/aplikacje ? podeślij taki jeden plik to porównam z plikiem  robionym przez  aplikacje od navime.pl  - ja używam tego , bo lubie polskie produkcje i niewiele jej brakuje ;)

Napisano

rozumiem że te 'waypointy'  to punkty do których możesz przypisać np zdjęcia czy opis?

generalnie .gpx  to pliki w formacie xml  , nie wiem na ile są ustandaryzowane , ale może twórca aplikacji użył dodatkowego znacznika nie używanego przez inne serwisy/aplikacje ? podeślij taki jeden plik to porównam z plikiem  robionym przez  aplikacje od navime.pl  - ja używam tego , bo lubie polskie produkcje i niewiele jej brakuje ;)

Dokładnie o to chodzi, czyli o dodanie fotek ewentualnie opisów. Dodałbym plik ale za bardzo nie mogę ogarnąć jak dodać załącznik :-(

Napisano

po dodaniu fotki do trasy zapisanej w navime , wyświetla się ona  w serwisie www (w aplikacji nie)  

po wyeksportowaniu pliku  nie widzę w nim żadnych informacji o fotce (Twój plik wygląda niemal identycznie), wnioskuję więc ze fotki czy takie rzeczy jak jakieś dodatkowe punkty są zapisywane  w innej warstwie serwisu www , są lokalizowane na mapach względem czasu wykonania fotki   i ew. jak to ma miejsce w navime  korekty ogólnej czasu zdjęć  - można przesunąć np 15minut do tyłu jeśli wynika nam jakaś niezgodność np z zegarem aparatu.

myślę więc, że nie wyeksportujesz dodatkowych danych do innego serwisu ponad te które są zawarte w standardzie .gpx , natomiast bazując na czasie wykonania fotek po dodaniu do innego serwisu powinny objawić się w tym samym miejscu - jeśli owy serwis używa podobnych mechanizmów lokalizacji ;)

Napisano

po dodaniu fotki do trasy zapisanej w navime , wyświetla się ona  w serwisie www (w aplikacji nie)  ...

Dzięki za zainteresowanie. Lipa trochę bo zależy mi na tym. A dla mnie byłaby to aplikacja kompletna. Niestety nie da się.

Próbowałem juz kilka aplikacji. Wcześniej używałem MyTrails i tam dane o waypointach bez problemu eksportowane były do plików gpx. A jazda z kilkoma włączonymi aplikacjami nie wchodzi w grę ze względu na zuzycie bateii.

Cóż szukam dalej...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Napisałem e-maila do programistów odnośnnie tego problemu. Wczoraj zaktualizowałem program i jak się okazuję cos tam poprawili. W najblizszym czasie przetestuje i dam znac co i jak.

Pozdrawiam

Napisano

Napisałem e-maila do programistów odnośnnie tego problemu. Wczoraj zaktualizowałem program i jak się okazuję cos tam poprawili. W najblizszym czasie przetestuje i dam znac co i jak.

Pozdrawiam

mi natomiast przeszkadza, że nie działa  zapisywanie parametru o ukrytym dystansie , w aplikacji można zaznaczać , po wyeksportowaniu trasy do serwisu parametr ma wartość zero, czyli nic nie ukrywa.

ponad to nie ma opcji wyboru domyślnego sprzętu (tak jak można wybrać rodzaj aktywności, np transport) - t- w zasadzie jest dla mnie najważniejsze skoro używam tego do zliczania przejechanych km danym rowerem,  a jest możliwość definiowania kilku

pisałem o tym gdzieś poprzez system zgłoszeń, ale ani nie dostałem odpowiedzi, ani nie mogę się tam zalogować po zmianie layoutu serwisu... wiec może spróbuję jeszcze później 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...