siemalysy Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post przy okazji Witam Wszystkich :-) Od kilku dni używam programu BikeComputer, ale jedna rzecz mnie denerwuje. Mianowicie fakt, że mimo dodawania punktów (waypointów) później po zapisaniu pliku w formacie .gpx i wrzuceniu np. na traseo.pl ślad trasy jest odwzorowany dobrze lecz brak jest tych punktów. Próbowałem wielokrotnie i niestety nie rozwiązałem tego problemu. Nawet robiąc zdjęcia z programu i później zapisaną ścieżkę wrzucając na traseo.pl lub inny portal również nie ma punktów. Zna ktoś ten problem. Może pomożecie mi go rozwiązać. Link do aplikacji poniżej: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.rooehler.bikecomputer.pro Pozdrawiam Michał
RafalxM Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 rozumiem że te 'waypointy' to punkty do których możesz przypisać np zdjęcia czy opis? generalnie .gpx to pliki w formacie xml , nie wiem na ile są ustandaryzowane , ale może twórca aplikacji użył dodatkowego znacznika nie używanego przez inne serwisy/aplikacje ? podeślij taki jeden plik to porównam z plikiem robionym przez aplikacje od navime.pl - ja używam tego , bo lubie polskie produkcje i niewiele jej brakuje
siemalysy Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 rozumiem że te 'waypointy' to punkty do których możesz przypisać np zdjęcia czy opis? generalnie .gpx to pliki w formacie xml , nie wiem na ile są ustandaryzowane , ale może twórca aplikacji użył dodatkowego znacznika nie używanego przez inne serwisy/aplikacje ? podeślij taki jeden plik to porównam z plikiem robionym przez aplikacje od navime.pl - ja używam tego , bo lubie polskie produkcje i niewiele jej brakuje Dokładnie o to chodzi, czyli o dodanie fotek ewentualnie opisów. Dodałbym plik ale za bardzo nie mogę ogarnąć jak dodać załącznik :-(
RafalxM Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 na PW wysłałem Ci mój adres email - piszę tu bo nie wiem czy domyślnie masz ustawione powiadomienia
RafalxM Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 po dodaniu fotki do trasy zapisanej w navime , wyświetla się ona w serwisie www (w aplikacji nie) po wyeksportowaniu pliku nie widzę w nim żadnych informacji o fotce (Twój plik wygląda niemal identycznie), wnioskuję więc ze fotki czy takie rzeczy jak jakieś dodatkowe punkty są zapisywane w innej warstwie serwisu www , są lokalizowane na mapach względem czasu wykonania fotki i ew. jak to ma miejsce w navime korekty ogólnej czasu zdjęć - można przesunąć np 15minut do tyłu jeśli wynika nam jakaś niezgodność np z zegarem aparatu. myślę więc, że nie wyeksportujesz dodatkowych danych do innego serwisu ponad te które są zawarte w standardzie .gpx , natomiast bazując na czasie wykonania fotek po dodaniu do innego serwisu powinny objawić się w tym samym miejscu - jeśli owy serwis używa podobnych mechanizmów lokalizacji
siemalysy Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 po dodaniu fotki do trasy zapisanej w navime , wyświetla się ona w serwisie www (w aplikacji nie) ... Dzięki za zainteresowanie. Lipa trochę bo zależy mi na tym. A dla mnie byłaby to aplikacja kompletna. Niestety nie da się. Próbowałem juz kilka aplikacji. Wcześniej używałem MyTrails i tam dane o waypointach bez problemu eksportowane były do plików gpx. A jazda z kilkoma włączonymi aplikacjami nie wchodzi w grę ze względu na zuzycie bateii. Cóż szukam dalej...
siemalysy Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Napisałem e-maila do programistów odnośnnie tego problemu. Wczoraj zaktualizowałem program i jak się okazuję cos tam poprawili. W najblizszym czasie przetestuje i dam znac co i jak. Pozdrawiam
RafalxM Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Napisałem e-maila do programistów odnośnnie tego problemu. Wczoraj zaktualizowałem program i jak się okazuję cos tam poprawili. W najblizszym czasie przetestuje i dam znac co i jak. Pozdrawiam mi natomiast przeszkadza, że nie działa zapisywanie parametru o ukrytym dystansie , w aplikacji można zaznaczać , po wyeksportowaniu trasy do serwisu parametr ma wartość zero, czyli nic nie ukrywa. ponad to nie ma opcji wyboru domyślnego sprzętu (tak jak można wybrać rodzaj aktywności, np transport) - t- w zasadzie jest dla mnie najważniejsze skoro używam tego do zliczania przejechanych km danym rowerem, a jest możliwość definiowania kilku pisałem o tym gdzieś poprzez system zgłoszeń, ale ani nie dostałem odpowiedzi, ani nie mogę się tam zalogować po zmianie layoutu serwisu... wiec może spróbuję jeszcze później
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.