dert90 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Witam posiadam bol w miejscu gdzie narysowalem czarna kreske na rysunku. Nie wiem jak dokladnie nazywa sie ta czesc ciala. Otoz bol pojawil sie w momencie jazdy na rowerze. Po przejechaniu okolo 130 km. Byla to moja pierwsza tak "duza" trasa. Zawsze robilem gdzies okolo 90 km. Bol objawia sie w momencie zginania kolana. Gdy noga jest wyprostowana bolu nie ma. W momencie gdy chce zgiac bol pojawia sie ale tylko w miejscu gdzie narysowalem kreske, jest to taki cienki obszar. Tylko w lewej nodze. Bylem u lekarza pierwszego kontaktu i poprosilem o skierowanie do ortopedy. Stwierdzil ze to tylko nadwyrezenie wiezadla i ze nie potrzebuje wizyty u ortopedy. Przepisal mi ketospray forte(ketoprofenum). Bylo to 2 tygodnie temu. Noga nie boli. Do momentu az nie siade na rower lub nie zaczne biegac. 23 czerwca bike maraton wroclaw w ktorym chcialbym wziac udzial. Teraz pytanie do Was forumowicze: czy pojsc i poprosic o skierowanie do ortopedy i powiedziec ze noga nadal boli ? Czy ktos z Was mial cos takiego ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuchar Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Witaj. Obawiam się, że możesz mieć ITBS`a czyli zespół napięcia pasma biodrowo piszczelowego. Więcej tutaj: http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105610,11161235,Pasmo_biodrowo_piszczelowe___winowajca_bolu_kolana.html Nabawiłem się tej kontuzji podczas biegania zimą. Spowodowane to było brakiem stretchingu, aż w końcu ciało się zbuntowało. Zamiast ortopedy polecam poszukać fizjoterapeutę który, moim zdaniem, lepiej zdiagnozuje schorzenie od ortopedy. Ortopedzi mówili tylko odpoczywać i nie biegać. Fizjoterapeuta wprowadził masaże napiętych mięśni i dodatkowo pokazał jakie ćwiczenia należy wykonywać aby rozciągać w.w. pasmo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Lepiej iść do lekarza niż słuchać forumowych uzdrowicieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuchar Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Opisałem tylko mój przypadek, a nie wydałem 100% diagnozę. Poza tym jest tam pewne zdanie: Zamiast ortopedy polecam poszukać fizjoterapeutę który, moim zdaniem, lepiej zdiagnozuje schorzenie od ortopedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek1994 Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ja mam ból dokładnie w tym samym miejscu, odczuwam go gdy jadę na cięższej przerzutce po rozpoczęciu jazdy przez pierwsze parę minut. Potem jakby ból nieco ustawał, jednak pojawia się ponownie przy ostrzejszych podjazdach do tego stopnia, że nie raz muszę się zatrzymać. Wiem, że w moim przypadku spowodowany jest tym, że moja rzepka jest za mała i nie trzyma kolana oraz, że miałem wodę w kolanie po urazie kaletki (na obrazku autora tematu okolice dołu podkolanowego). Ortopeda stwierdził, że rosnę i to dlatego, i że on nic mi nie poradzi bo to normalne- stary dziad i gówno prawda bo przestałem rosnąć jakieś dwa lata temu! Niedługo zapisuję się do innego ortopedy. Wziąłem sprawy w swoje ręce...Około dwóch tygodni temu zakupiłem: ASPARAGINIAN EXTRA (magnez + potas) wspomaga pracę mięśni, układ krążenia, serce.Cena: 6zł w Rossman'ie (cena sprzed dwóch tygodni)http://asparaginianextra.pl/wp-content/uploads/2011/12/asparaginian.pngWielkiej różnicy nie widziałem, jedynie taka, że po wysiłku nie bolały mnie całe nogi jak dotąd oraz, że zwiększyła się moja średnia prędkość. Ból niestety pozostał...Dzisiaj w aptece zakupiłem: Collaflex (zhydrolizowane składniki macierzy międzykomórkowej tkanki chrząstnej: kolagen typu II, siarczan chondroityny, kwas hialuronowy), żelatyna, witamina C. Wybrałem ten ze względu na zawartość kolagenu i żelatyny.Cena: 31,99zł (w aptece)http://www.collaflex.pl/tl_files/collaflex/collaflex-duopack.jpgDo tego oczywiście warzywa, owoce, nabiał i ryby. Dam znać za jakiś czas czy coś się zmieniło.10 czerwca mam rajd szkolny(po tym rajdzie będę mógł dokładniej powiedzieć jak z moim bólem) a 23 również planuję wystartować we Wrocławiu więc do zobaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epicentrum Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witam na forum. Moim zdaniem fizjoterapeuta to bardzo dobry pomysł,na pewno nie zaszkodzi zasięgnąć jego opinii i diagnoza może być szybciej niż w przypadku ortopedy,nie mówiąc jużo krótszym oczekiwaniu w kolejce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam, zimą miałem USG kończyn dolnych i lekarz stwierdził pod obydwoma kolanami cysty Backeta. Konsultowałem to z fizjoterapeutami i sporo czytałem.Od czasu do czasu odczuwam tępy ból w prawym dole podkolanowym, gdzie cysta jest dość duża. Wiem ,że można cysty usunąć chirurgicznie ale znacznie lepiej zniwelować poprzez ćwiczenia pod okiem fizjoterapeuty. Obecnie cysty mi nie przeszkadzają w jeździe na rowerze. Cóż, jeżdżę ok 40 km ale też nie codziennie. Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek1994 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Witam po przerwie Niestety ale mój rajd szkolny został przeniesiony na inny termin z powodu pogody. Piszę bo zauważyłem różnicę w jeździe, mianowicie kolana już mnie nie bolą, dzisiaj jeździłem 30km i wiem, że normalnie powinny mnie boleć a jednak nie bolały. Ciągle zażywam te tabletki jakie wymieniłem wyżej + schudłem 3kg (to też ma jakiś wpływ na stawy).Mimo to niedługo idę do ortopedy. Pozdrawiam, życzę wszystkim powrotu do zdrowia i pełni sił! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek1994 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dodam tylko, że Bike Maraton przejechany bez bólu w kolanach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.