Serek_s91 Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Jak w temacie jaki typ wentyla jest najlepszy?? Który nie przepuszcza powietrza ?? Pytam ponieważ wczoraj załatwiłem 2 detki, jedną pękła a w drugiej wentyl przepuszcza (wentyl samochodowy, ten gruby ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Ja mam samochodowy a drugi sportowy i obydwa puszczją, kiedyś miałem jeszcze inne dętki i tez puszczały a nie były to dętki za 8zeta. Ja już jestem przekonania że wszystkie puszczją i tyle......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 No u mnie sprawa wygląda tak że po 30 min jazdy mam tak małe ciśnienie w oponie że opona dobija mi do obręczy na zjeżdzaniu z krawęźnika. A pompuje 3 atmosfery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Może trzeba dokręcić ten zaworek, który jest w środku wentyla "samochodowego" ? Wtedy powinno byc git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 No u mnie sprawa wygląda tak że po 30 min jazdy mam tak małe ciśnienie w oponie że opona dobija mi do obręczy na zjeżdzaniu z krawęźnikaA skąd wiesz że to wentyl?Bardzo często dętki puszczają całą swoją powierzchnią... albo na zrobionych "mikroprzebiciach"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 a wiem po tym że po napompowaniu z wentyla wydostaje sie powietrze :] Gdy na wentyl nakręce tą nakrętke to na 30 min mam spokój a potem to już wiecie co jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 wymien detke Nie ma co sie rozdrabniać poprostu. Detka nie kosztuje majątku . A jak nawali cos przy wentlu to niestety juz nic nie poradzisz. Pamietaj zeby pompowac dosc wysokie cisnienie do opon[patrz jakie jest zalecane] wtedy lapie sie mniej kapci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QóBa Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Mi też w moim zasranym makrokeszu przepuszcza Ja wole zwykłe wentyle (nie samochodowe), bo moge miec pompke zawsze przy sobie - ta samochodowa jest ciezka i wieksza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 QóBa wez kazda dobra pompka ma gumke i koncowke do przestawienia obracasz ten bajerek i mozesz pompowac drugi typ wentyla ;]. Moja sigma wazy 150 g z mocowaniem do ramy <200g ;p fakt duzo ale cos za cos jakbym chcial lzejsza miala by mniejszy tłoczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 No wiem detke bede musiał wymienic, tylko że teraz przez weekend detki nie kupie przez co jestem uziemiony :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 @Blue dodaj ,że zawsze można na stacji bęzynowej napompować ile się chce aż dętka strzeli czego nie zrobimy zwykła ompką do wetyla rowerowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 No coz :/ ja zawsze mam w zapasie 2 detki w domu, ciezkie bo ciezkie ale są . Racze sie zabezpieczac, chociaz teraz kupilem slicki i do nich zapasowych detek nie mam :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Dla mnie duzym plusem "samochodówek" jest wlasnie to co wymienił Ukaniex . Podjezdzam na stacje , ładuje 3,3 i jade Pompka na trasie tez sie przydaje , ja mam zwykla Authora - ale obsluguje oba rodzaje wetyli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Mi zadna detka nie puszcza powietrza:P ( uzywam 3 detek na tyle: cst, schwalbe, kenda) nie zauwazylem by na wentylu puszczalo;> ( sa takie kluczyki do przykrecania zaworkow w wentylach samochodowych:)) aaaaaaa i jeszcze jedno:P jezdze w streecie i co 3 dni lapie snake(moze poietrze tak szybko nie ucieka i dla tego nie zanotowalem uciekania powietrza?) teraz juz nie bo zalozylem 2 detki naraz jedna rozcieta i bez wentyla;) i nawet jezdzilem 3h po przebiciu ( taaaaka dziurka na 2m dlugosci;) i powietrze nei zeszlo... dobry patenet ale tu nie o tym toczy sie rozmowa;) wam detku puszczaja bo kupujecie jak najlzejsze;p a mi na wadze nie zalezy i mam detki po pol kilo ( jak wczesniej napisalem razy 3) Pozdr:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QóBa Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Nie każdy ma takie przejściówki Musze sie w nie zaopatrzyc bo dwa moje rowery mają inne wentyle :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thrackan Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 O przejściówkach jako takich nie słyszałem. Są jednak pompki przystosowane do dwóch rodzajów wentyli. Mają albo dwa oddzielne "wejścia" na wentyl, albo możliwość przestawienia kolejności kilku gumek w środku i tym samym zmiany parametrów otworka (tak ma moja pompka Authora)... A, zaraz chyba gdzieś jednak słyszałem na tym forum, że ktoś miał jakąś nakładkę umożliwiającą podpięcie zaworu Presta (ten cienki z pokrętełkiem na czubku) do kompresora na stacji benzynowej, ale jakoś nie mogę odnaleźć odpowiedniego posta. :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Takie nakretki sa, zapytajcie w rowerowych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 7 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Mi nie zależy na wadze jakbym miał te 30 zł to bym zainwestował w dętke do dh :] {Poprzednio miałem cst ale pękła bo było za małe ciśnienie Teraz mam jakąś zwykłą za 8 zyla i puszcza :/ Nic dzisiaj spróbuje pokombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 No wiem detke bede musiał wymienic, tylko że teraz przez weekend detki nie kupie przez co jestem uziemiony :/ dzisiaj spróbuje pokombinować Awaryjnie to możesz wsadzić gumę do żucia (lekko używaną ) do wentyla, albo lepiej do zakrętki no i zakręcić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefe Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 nie wiem co jest lepsze, ale w tamtym roku kupiłem dętki z zaworkiem rowerowym i nie najmniejszych problemów z nimi... wcześniej miałem z samochodowym też nie było problemu. a pompkę mam za 13 złotych... taką małą mocowaną do ramy i ma możliwość pompowania takich i takich zaworków. ze sobą wożę też zawsze zapasową dętkę i łyżki do ściągania opon. na szczęście jeszcze sie nie przydały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 ja mam dętki z wentylkami rowerowymi(wcześniej były samochodowe) teraz nie mogę ich już pompować u wulkanizatora(mam do niego 100m) więc wyposarzyłem się w pompke Authora AAP One... fajna, mała i lekka... No i bardzo dobrze że ją kupiłem bo wczoraj ok 20-30 km od domu w Puszczy Kampinoskiej(dla wtajemniczonych: na zboczu Ćwiekowej Góry) zjeżdżając z niej zrobiłem sobie szybkie DH po korzeniach no i przebiłem dętkę(albo rozwaliłem wentyl) tak że nie mogąc wyhamować(za mną szybko jechali inni) musiałem skaką po korzeniach na flaku(aż obręcz brzęczała)... I właśnie tylko dzięki tej pompce i postojom co 10km i pompowaniu koła mogłem kontynułować wycieczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 hehehe jak czasem Was czytam to wydaje mi się ,żę kupujecie dla firm albo z odzysku ja jeździłem jeden sezon wszędzie dosłownie na dętce dębicy za coś około 10zł i strzeliła na stacji benzynowej pod koniec sezonu bo źle opone nową miałem zalożoną OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Tylko że ty jeździsz XC a ja street :] A i ja na pewno nie kupuje z odzyku :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 ( sa takie kluczyki do przykrecania zaworkow w wentylach samochodowych:)) Kosztuja 10 albo 20 gr (juz nie pamietam) za sztuke, do kupienia na wiekszosci stacji benzynowych. W fabrycznie nowej detce Coninentala (za 13 zł) zaworek w wentylu samochodowym byl zakrecony, tak ze nie szlo nic napompowac. Wozilem to pol roku na zapasie w plecaku i cale szczescie wymienialem detke w domu, na trasie mialbym baaardzo niemila niespodzianke. Te male gowienko do odrecania / przykrecania zaworkow w wentylach mozna nakrecic druga koncowka na wentyl zamiast nakretki. Mamy wtedy to zawsze pod reka. btw mam continentale i michelin-y za odpowiednia 13 i 12 zł i zadne nie przepuszcza powietrza. Dopompowanie opon to wielka rzadkosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 To ponownie Ja:D ostatnio ( pomimo ze jezdze w streecie) zaopatrzylem sie w torbe taka 3-katna pod ramke:D i mam w niej detke, pompke, klucz do nakretek:P ( klucz moglbym sobie darowac ale z tylu mam piaste na oske 10.5 a nie standardowe 10, pozatym nie ufam zaciskom:P) pompka za 9.99 z lidla:D teleskopowa mieli jakies przecenione to wzialem:P napompowac daje rade ma tlyko 20cm dlugosci jest gruba wiec szybko sie pompuje:) hmm pozatym z czystym sumieniem moge polecic detki schwalbe ( te ktore dokladaja na allegro do schwalbe space) uzywalem jej i byla OK puki nie zachcialo mi sie robic bunnych:D na wiecej niz potrafilem( krawedz byla ostra bo marmurowa:/) kumpel ma ja etraz na tyle ( od miesiaca, jezdzi jak sie domyslacie street i... troszke dirtu) na street ma niecale 2bary wpakowane... opona sie przegina na boki "zawija" i co tlyko a detka nadal cala:) pozatym.. nie kupujcie ciagle nowych detek!!! Ja kupilem za 20zl 48 prostokatnych i 36 okraglych lateczek ( z przesylka) i kleje detki:) mam 3 na zmiane ( ostatnio jedna kumplowi porzyczylem jak w miescie snake zlapal, wiec obecnie mam dwie:P) i sie trzymaja:) bardzo polecam:) Pozdrawiam PoleK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.