Skocz do zawartości

[Dętka] Wentyl

Serek_s91

Rekomendowane odpowiedzi

No u mnie sprawa wygląda tak że po 30 min jazdy mam tak małe ciśnienie w oponie że opona dobija mi do obręczy na zjeżdzaniu z krawęźnika
A skąd wiesz że to wentyl?

Bardzo często dętki puszczają całą swoją powierzchnią... albo na zrobionych "mikroprzebiciach"...

wymien detke :) Nie ma co sie rozdrabniać poprostu. Detka nie kosztuje majątku :D. A jak nawali cos przy wentlu to niestety juz nic nie poradzisz. Pamietaj zeby pompowac dosc wysokie cisnienie do opon[patrz jakie jest zalecane] wtedy lapie sie mniej kapci.

QóBa wez :D kazda dobra pompka ma gumke i koncowke do przestawienia :) obracasz ten bajerek i mozesz pompowac drugi typ wentyla ;]. Moja sigma wazy 150 g z mocowaniem do ramy <200g ;p fakt duzo ale cos za cos jakbym chcial lzejsza miala by mniejszy tłoczek.

Mi zadna detka nie puszcza powietrza:P ( uzywam 3 detek na tyle: cst, schwalbe, kenda) nie zauwazylem by na wentylu puszczalo;> ( sa takie kluczyki do przykrecania zaworkow w wentylach samochodowych:))

aaaaaaa i jeszcze jedno:P jezdze w streecie i co 3 dni lapie snake(moze poietrze tak szybko nie ucieka i dla tego nie zanotowalem uciekania powietrza?) teraz juz nie bo zalozylem 2 detki naraz jedna rozcieta i bez wentyla;) i nawet jezdzilem 3h po przebiciu ( taaaaka dziurka na 2m dlugosci;) i powietrze nei zeszlo... dobry patenet ale tu nie o tym toczy sie rozmowa;)

wam detku puszczaja bo kupujecie jak najlzejsze;p a mi na wadze nie zalezy i mam detki po pol kilo ( jak wczesniej napisalem razy 3):P

Pozdr:P

O przejściówkach jako takich nie słyszałem. Są jednak pompki przystosowane do dwóch rodzajów wentyli. Mają albo dwa oddzielne "wejścia" na wentyl, albo możliwość przestawienia kolejności kilku gumek w środku i tym samym zmiany parametrów otworka :) (tak ma moja pompka Authora)... A, zaraz chyba gdzieś jednak słyszałem na tym forum, że ktoś miał jakąś nakładkę umożliwiającą podpięcie zaworu Presta (ten cienki z pokrętełkiem na czubku) do kompresora na stacji benzynowej, ale jakoś nie mogę odnaleźć odpowiedniego posta. :|

Mi nie zależy na wadze ;) jakbym miał te 30 zł to bym zainwestował w dętke do dh :] {Poprzednio miałem cst ale pękła bo było za małe ciśnienie :P Teraz mam jakąś zwykłą za 8 zyla i puszcza :/ Nic dzisiaj spróbuje pokombinować

No wiem detke bede musiał wymienic, tylko że teraz przez weekend detki nie kupie przez co jestem uziemiony :/

dzisiaj spróbuje pokombinować

Awaryjnie to możesz wsadzić gumę do żucia (lekko używaną :) ) do wentyla, albo lepiej do zakrętki no i zakręcić...

nie wiem co jest lepsze, ale w tamtym roku kupiłem dętki z zaworkiem rowerowym i nie najmniejszych problemów z nimi... wcześniej miałem z samochodowym też nie było problemu.

a pompkę mam za 13 złotych... taką małą mocowaną do ramy i ma możliwość pompowania takich i takich zaworków.

ze sobą wożę też zawsze zapasową dętkę i łyżki do ściągania opon. na szczęście jeszcze sie nie przydały.

ja mam dętki z wentylkami rowerowymi(wcześniej były samochodowe) teraz nie mogę ich już pompować u wulkanizatora(mam do niego 100m) więc wyposarzyłem się w pompke Authora AAP One... fajna, mała i lekka...

No i bardzo dobrze że ją kupiłem bo wczoraj ok 20-30 km od domu w Puszczy Kampinoskiej(dla wtajemniczonych: na zboczu Ćwiekowej Góry) zjeżdżając z niej zrobiłem sobie szybkie DH po korzeniach no i przebiłem dętkę(albo rozwaliłem wentyl) tak że nie mogąc wyhamować(za mną szybko jechali inni) musiałem skaką po korzeniach na flaku(aż obręcz brzęczała)...

I właśnie tylko dzięki tej pompce i postojom co 10km i pompowaniu koła mogłem kontynułować wycieczkę...

hehehe jak czasem Was czytam to wydaje mi się ,żę kupujecie dla firm albo z odzysku ja jeździłem jeden sezon wszędzie dosłownie na dętce dębicy za coś około 10zł i strzeliła na stacji benzynowej pod koniec sezonu bo źle opone nową miałem zalożoną

OT <_<

( sa takie kluczyki do przykrecania zaworkow w wentylach samochodowych:))

Kosztuja 10 albo 20 gr (juz nie pamietam) za sztuke, do kupienia na wiekszosci stacji benzynowych. W fabrycznie nowej detce Coninentala (za 13 zł) zaworek w wentylu samochodowym byl zakrecony, tak ze nie szlo nic napompowac. Wozilem to pol roku na zapasie w plecaku i cale szczescie wymienialem detke w domu, na trasie mialbym baaardzo niemila niespodzianke. Te male gowienko do odrecania / przykrecania zaworkow w wentylach mozna nakrecic druga koncowka na wentyl zamiast nakretki. Mamy wtedy to zawsze pod reka.

btw mam continentale i michelin-y za odpowiednia 13 i 12 zł i zadne nie przepuszcza powietrza. Dopompowanie opon to wielka rzadkosc.

To ponownie Ja:D

ostatnio ( pomimo ze jezdze w streecie) zaopatrzylem sie w torbe taka 3-katna pod ramke:D i mam w niej detke, pompke, klucz do nakretek:P ( klucz moglbym sobie darowac ale z tylu mam piaste na oske 10.5 a nie standardowe 10, pozatym nie ufam zaciskom:P)

pompka za 9.99 z lidla:D teleskopowa mieli jakies przecenione to wzialem:P napompowac daje rade ma tlyko 20cm dlugosci jest gruba wiec szybko sie pompuje:)

hmm pozatym z czystym sumieniem moge polecic detki schwalbe ( te ktore dokladaja na allegro do schwalbe space) uzywalem jej i byla OK puki nie zachcialo mi sie robic bunnych:D na wiecej niz potrafilem( krawedz byla ostra bo marmurowa:/) kumpel ma ja etraz na tyle ( od miesiaca, jezdzi jak sie domyslacie street i... troszke dirtu) na street ma niecale 2bary wpakowane... opona sie przegina na boki "zawija" i co tlyko a detka nadal cala:)

pozatym.. nie kupujcie ciagle nowych detek!!! Ja kupilem za 20zl 48 prostokatnych i 36 okraglych lateczek ( z przesylka) i kleje detki:) mam 3 na zmiane ( ostatnio jedna kumplowi porzyczylem jak w miescie snake zlapal, wiec obecnie mam dwie:P) i sie trzymaja:) bardzo polecam:)

Pozdrawiam

PoleK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...