Skocz do zawartości

[waga roweru] Unibike Viper a Zethos

mmiksa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

CIekawi mnie skąd różnica wagowa obu modeli - Viper 15kg, Zethos 13kg. Oficjalna odpowiedź Unibike, że ten drugi ma lżejsze komponenty i nie ma mostka regulowanego i sztycy amortyzowanej. Ale czy aby na pewno? Zethos ma jeszcze hamulce hydrauliczne, które są cięższe z natury... Oraz czy ktoś mi powie. Często podaje się wagę bez pedałów. Czy w tym wypadku też tak jest?

Napisano

Z tego co widzę, różnica w samych widelcach to około 500g. Na sztywnej sztycy niewielkim kosztem można urwać 200-250g. Podobnie na stałym mostku. I już praktycznie kilogram w dół. Dorzuć do tego inne korby, kasety, obręcze, opony... ziarnko do ziarnka. Natomiast czy będzie to pełne 2kg? Niekoniecznie.

• 2 miesiące temu...
Napisano

CIekawi mnie skąd różnica wagowa obu modeli - Viper 15kg, Zethos 13kg

Pozwolę sobie podpiąć pod temat, ten Zethos trochę mnie zainteresował, jest pytanie na ile ta deklarowana waga jest zgodna z rzeczywistością. Producent podaje bardzo lakoniczne informacje, nie napisano nawet jakiego rozmiaru dotyczy ta waga. Jeżeli ktoś ma Zethosa i elektroniczną wagę z haczykiem to bardzo proszę o zważenie podając rozmiar. 13.00kg byłoby nieźle, tym bardziej, że jest pewien potencjał do małego odchudzenia. Jeszcze jedno - czy dobrze widzę, że te ramy nie mają otworów na bidon w rurze podsiodłowej?

Napisano

Zważyłem rower na wadze łazienkowej. Wyszło 14 kg. przy rozmiarze razy 19" Nadmienię, że mam zamontowane: licznik Sigma BC 1200, lampkę Mactronic Bike Scream, lampkę tylną Cateye i pełne błotniki Orion.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...