Skocz do zawartości

[przygotowanie fizyczne] pytania dot. pierwszego startu w maratonie MTB

Skroq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem w sprawach rowerowych laikiem (moje średnie itd. pozostawiają wiele do życzenia raz na dystansie ok 40km mam 28-29km średnią a raz 23km/h) przeważnie jeździłem rekreacyjnie i z nudów ale od ostatnich dwóch miesięcy coś we mnie "pękło" i zacząłem trenować amatorsko, dla zdrowia i szczęścia... ale do rzeczy stwierdziłem że wystartował bym w rajdzie MTB tak dla sprawdzenie siebie samego, nawet ostatnie miejsce będzie zadowalające jeżeli dojadę ;) Macie może jakieś wskazówki na ten "pierwszy raz", jak przygotować się w ostatnim tygodniu przed startem i w dzień poprzedzający, jak przed samym wyścigiem? Kask fullface będzie dobry na taki wyścig?

Wyścig to ok. 38km teren mieszany lasy, pola, łąki, asfalt.

Mój rower nie oszałamia odchudziłem go do 12kg i założyłem SPD`ki dopasowywane przez Pana Lecha Piaseckiego (więc to jedyny pewny punkt ;) ).

• Mod Team
Napisano

Pierwsza wskazówka taka żebyś zmienił nazwę tematu na taką zgodną z regulaminem, bo temat zaraz w koszu będzie ;). W kasku FF się zagotujesz po pierwszych kilku km.

Napisano

Pierwsza wskazówka taka żebyś zmienił nazwę tematu na taką zgodną z regulaminem, bo temat zaraz w koszu będzie ;). W kasku FF się zagotujesz po pierwszych kilku km.

Ok czyli kask FF odpada dzieki za podpowiedź.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Trek6000, to o czym piszesz w Gdańsku to nie maraton tylko XC i to akurat w trudnym wydaniu. Pętla około 3-4km w tym 3 trudne podjazdy, jeden z nich to słynne Matemblewo z końcówką około 20%. Wielu ludzi więcej prowadzi rower niż jedzie na tej pętli. Jaj się trafią mokre warunki to dawanie z buta gwarantowane.

Napisano

Spróbować możesz - zawsze jakieś doświadczenie, ale żebyś się nie zniechęcił :) 

XC to ogólnie zawsze trudniejsze wyścigi, bo są to pętle z zebranymi najtrudniejszymi odcinkami. Maratony mają dłuższe trasy, na nich też trafiają się trudniejsze odcinki jak w XC, ale z reguły w tych amatorskich to jest ich znacznie mniej i są łatwiejsze (np. w cyklu Bikemaratonów)

Napisano

Dobrze wiedzieć. Dziś miałem swój pierwszy leśny i niestety miałem aż 6 upadków :-(. Moje klocki w butach są za mocno przykręcone. Po prostu nie dałem radę buty dosyć szybko wypiąc. A klucze imbus niestety nie miałem ze sobą. Dużo pchania pod górę było.

Napisano

Moje klocki w butach są za mocno przykręcone. Po prostu nie dałem radę buty dosyć szybko wypiąc.

Raczej nie próbuj luzować klocków w butach  :bye2:

Napisano

dlaczego? Mi się wydaje ze je za mocno podkręciłem i że dlatego mi się buty tak trudno wyciąga

Możesz regulować siłę wypinania na pedałach o ile taką regulację posiadają. Klocki w butach muszą być przykręcone na sztywno.

Napisano

Odkręć na "-" kluczem imbusowym śrubę, która naciąga sprężynę przy pedałach SPD.

Na całkowitym luzie ucz się wypinania i wpinania. W trakcie robienia kilometrów możesz dokręcać śrubkę na "+" 

Napisano

w moim pierwszym w Gdańsk - MTB Tour 06.10.2013

To raczej słaby pomysł, aby zaczynać od tego. Będę tam jechał i trasa jest z tych trudnych lub b. trudnych jak na 3miasto.

Ale jak chcesz to spróbuj. W środy są otwarte treningi Banachbrothers i możesz tam pojechać, bo teraz są właśnie na trasie w Matemblewie. Zobaczysz, jak to wygląda. W ogóle to przez XC warto objechać trasę, a to jest dobra okazja.

Tobie, jako że to ma być pierwszy start, polecałbym Skandię w Kwidzynie 28.09 albo Jesienny Maraton w Kościerzynie 22.09. Wpisz sobie w googla, to znajdziesz więcej informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...