Skocz do zawartości

[klucze] niedrogi tool jaki?

knocker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś zna jakiegoś lekkiego toola rowerowego w rozsądnej cenie?

Chodzi mi o taki scyzoryk wielofunkcyjny z najbardziej przydatnymi kluczami... mój budżet nie pozwala mi na zakup Crank Brothers Multi 17 a może są jakieś inne warte polecenia?

Z góry dziękuję!

Napisano

Mam już prawie rok mulitool Accent AC-15 i spisuje się bez zarzutu. Był używany wiele razy, nie widać śladów zużycia. Skuwacz działa OK, klucze siedzą w śrubach pewnie i nie wyrabiają się. Rozmiary końcówek wkrętaków też są dla mnie OK.

Ma dwa minusy - mógłby mieć jeszcze jeden klucz Torx, taki jak w śrubach trzymających zębatki w korbach Shimano oraz łyżkę, jednak ja wolę wozić dwie łyżki firmy Pedros niż używać takiej małej z multitoola.

Ja go wygrałem na zawodach, ale kosztuje chyba około 60-70 zł.

Napisano

To co przedstawiłeś raczej się zbytnio nie nada w czasie podróży, kilka imbusów, gwiazdek, 

z reguły najpotrzebniejsze są przyrządy do zmiany dętki, drobnych napraw, regulacji, 

Ja zbytnio nie jestem zwolennikiem takich hmm wynalazków. bo są rzeczy które mi się nie przydadzą, a sam multiklucz w wielu sytuacjach jest mało poręczny. 

Napisano

To co przedstawiłeś raczej się zbytnio nie nada w czasie podróży, kilka imbusów, gwiazdek, 

z reguły najpotrzebniejsze są przyrządy do zmiany dętki, drobnych napraw, regulacji, 

Łyżki do opon mam osobno :) Ostatnio poluźniła mi się śrubka trzymająca linkę w hamulcu przednim avid bb7 i wracałem do domu bez przedniego :/ dziwne uczucie jak człowiek się przyzwyczai, że oba działają a później jeden nie działa. Tak samo wymieniłem śruby w korbie na aluminiowe kolorowe i już jedną zgubiłem sama się wykręciła. Do takich celów potrzebuję toola.

• Mod Team
Napisano

Jak lekki ma być?

Ja używam chyba już od 3 lat multitoola z decathlonu i jest w bardzo dobrym stanie a kosztuje chyba ok 30 zł, zdecydowanie godny polecenia. Tylko że lekki to on nie jest, waży ok 145g.

Napisano

Multitool przede wszystkim musi zawierać skuwacz do łańcucha. Bez jednego hamulca da się dotoczyć awaryjnie do domu, z rozpiętym łańcuchem będzie ciężko... Osobiście używam Crank Brothers Multi 19. Drogi, ale chyba warto. Do tego mam jeszcze tani klasyczny (nie rowerowy) multitool. 

Napisano

Ale ten skuwacz po co tak naprawdę jest ? Jeżdżę 13 lat i nigdy tego nie używałem. Łańcuch zawsze mam na spinkę. Ważę 65kg i nigdy mi się łańcucha nie udało zerwać.

Napisano

Przykład przydatności skuwacza/rozkuwacza: niedawno złamałem na maratonie hak i żeby w ogóle dojechać do mety a nie prowadzić rower musiałem skrócić łańcuch tak, żeby mi nie spadał mimo braku przerzutki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...