pigul01 Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam, przymierzam sie do zakupu okularkow, moge przeznaczyc ok. 250zl. Troche poczytalem i rodza sie pytania czy fotochromatyczne czy z wymiennymi soczewkami? Wolałbym raczej fotochromatyczne to nie chce mi sie bawic z zakladaniem i wymiana szkiel.... Tylko czy za 250zl dostane jakies konkretne soczewki fotochrom.? Przegladalem sklepy i kilka par ponizej budzetu znalazlem np. http://endurastore.pl/okulary_piranha,34,105.html http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/OKULARY-ENDURA-TRIGGER(3,10776,5857).aspx albo cos np. firmy Alpina lub arctica? pomocy bo sam juz nie wiem od czego zaczac szukac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OdiLV4 Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Fotochrom?? No jak uważasz że warto płacić dla bajeru z lenistwa wymiany szkiełek co zajmuje max.1min.... Co kto lubi, ale osobiście wolałbym kupić z wymiennymi szkłami (ja takie posiadam). Dlaczego? Porysują Ci sie, połamiesz przez przypadek, czy uszkodzisz w inny sposób to wymieniasz same szkiełka (BBB,Uvex czy Arctica, nie wiem czy B-Twin tak dopuszcza) a nie 250zł za fotochromy idzie sie *** i musisz kupić drugie całe okulary.... Przemyśl sprawe czy warto... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Fotochrom?? No jak uważasz że warto płacić dla bajeru z lenistwa wymiany szkiełek co zajmuje max.1min.... Co kto lubi, ale osobiście wolałbym kupić z wymiennymi szkłami (ja takie posiadam). Dlaczego? Porysują Ci sie, połamiesz przez przypadek, czy uszkodzisz w inny sposób to wymieniasz same szkiełka (BBB,Uvex czy Arctica, nie wiem czy B-Twin tak dopuszcza) a nie 250zł za fotochromy idzie sie *** i musisz kupić drugie całe okulary.... Przemyśl sprawe czy warto... Pozdrawiam Fotochromy to nie bajer, tylko konieczność. Dam taki przykład: Ciśniesz ostro w maratonie. Jedziesz przez niczym nie osłoniętą mocno nasłoneczniona polanę - potrzebujesz ciemnych szkieł aby cie nie oślepiało - ok. Za chwile wjeżdżasz w gęsty ciemny las i jak nie podniesiesz okularów stajesz się ślepy i na odwrót masz akurat założone białe bądź żółte rozjaśniające soczewki - z ciemnego lasu wyjeżdżasz na pełne słońce i ... oślepienie. Za każdym razem będziesz się zatrzymywał i przekładał szkła? Z fotochromami cały czas jedziesz a okulary same dostosowują się do panujących warunków. Pomijając już maratony, ile razy w ciągu jednej kilkugodzinnej wyprawy zmienia się pogoda od pełnej lampy słonecznej po burzowe niebo i opady. A jak porysujesz, to wyrzucasz i kupujesz nowe. Przy rozwiązaniu które proponujesz uszkodzenie jednych szkieł i tak obniża mocno użyteczność okularów, bo nie wykorzystasz już ich we wszystkich warunkach pogodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Tja, tylko ze zanim fotochromy rozjaśnią się po wjeździe w ciemny las mija trochę czasu i wtedy to zawodnik jedzie "na ślepaka" Także do szybkiej, agresywnej jazdy się nie nadają. Dobrze sprawują się szare szkła, w zacienionym lesie zapewniają odpowiednia widoczność i chronią przed oślepiającym słońcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Zdecydowanie warto kupić okulary fotochromatyczne. Od czasu jak zacząłem ich używać (Rudy Project, szkła photochromic clear) kilka sezonów temu nawet nie myślę o innych. Zanawiam się czy pomysł z zatrzymywaniem się i wymianą szkieł można traktować poważnie. Jedyny problem jest taki, że za 250 zł nie kupisz dobrych okularów. O ile możesz nieco zwiększyć budżet to sugeruję zainteresować się tym produktem: http://www.mikesport.pl/alpina-twist-four-vl-okulary-sportowe-pl-2-3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OdiLV4 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Dam taki przykład: Ciśniesz ostro w maratonie. Pomijając fakt o którym napisał sznib, że zanim się one dostosują, to drugie przy ostrym ciśnięciu bo dobrych dołach i wertepach .... to zgubienie bądz uszkodzenie okularów zdarza się nie raz, a miejcie też na uwadze że nie każdego stać na kupowanie co chwile fotochromów. Zależy jaki styl jazydy i co preferuje pigul01, bo dopiero po uwzględnieniu tego należy myśleć czy warto czy nie warto... Nie zapominajcie też że wiele osób które tu się wypowiadają lub pytają o rade nie są maratończykami czy zawodowcami, tylko aktywnie spędzającymi czas, których warunki pogodowe nie zmieniają się aż tak drastycznie i nie cisną po maratonach... Jakoś do tej pory nie narzekałem przy wyjeżdżaniu z ciemnego lasu na polane mając założone ciemne szkła,może gdybym przejechał raz na fotochromach i się przekonał zmieniłbym zdanie-nie mówie że nie. Tylko szczerze mówiąc, żal mi po prostu na to kasy. Wole przeznaczyć ją w inny osprzęt, a okulary kupić takie których nawet przypadkowego uszkodzenia po niedługim czasie użytkowania nie będę żałował Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Ale co z tego, że Tobie "żal (..)kasy" i że wolisz" przeznaczyć ją w inny sprzęt"? Tobie jest "żal", autorowi wątku zapewnie nie skoro założył taki temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s2power Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Fotochromy dosyc sporo kosztuja i z moich dwudziestoparoletnich doswiadczen nie sa koniecznoscia. W naszych warunkach dobrze sprawdzaja sie lekko przycmione szkla. Jesli masz ograniczony budzet to proponuje ciekawa alternatywe: http://sklep.probhp.eu/Okulary-ochronne-Bolle-CONTOUR-POLARIZED-przeciwsl(3,9,8285).aspx Te okulary z linku maja BARDZO DOBRY filtr polaryzacyjny, nie paruja, sa naprawde trwale na zarysowania, nie ma mowy by pekly. Jakoscia wykonania przewyzszaja wiele sportowych modeli znanych marek. Sa do tego super lekkie, 21 gram. Naprawde trudno by spadly podczas ostrego szalenstwa. Jesli na dodatek bylbys alergikiem, to te okulary bardzo dobrze chroia oczy przed przewianiem a co za tym idzie pylkami itp. jesli cchialbys wersje bez filtra polaryzacyjnego to znajdziesz je tutaj: http://sklep.probhp.eu/Okulary-ochronne-Bolle-CONTOUR-ESP-przeciwsloneczn(3,9,8284).aspx Przy takiej cenie mozesz potraktowac jejako testowe, jesli sie nie sprawdza nie bedzie zalu. Raz jeszcze podkreslam, trwalosc ze wzgledu na funkcjei atesty jest zdecydowanie wyzsza niz wielu produktow "sportowych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydra Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 No cóż - ja używam i sobie chwalę - za tą cenę są rewelacyjne : http://www.dystrybucjabhp.pl/ochrona-oczu-i-twarzy00/okulary00/okulary-ochronne-mcr-klondike-f-s-00 a co do pochmurnych dni czy ciemnego lasu - mam takie same tylko, że przeźroczyste Fotochromy w rozsądnej cenie : http://www.decathlon.pl/galibier-photo-id_5591692.html#anchor_ComponentProductAdvantages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Tja, tylko ze zanim fotochromy rozjaśnią się po wjeździe w ciemny las mija trochę czasu i wtedy to zawodnik jedzie "na ślepaka" Także do szybkiej, agresywnej jazdy się nie nadają. Dobrze sprawują się szare szkła, w zacienionym lesie zapewniają odpowiednia widoczność i chronią przed oślepiającym słońcem. Ja używam tych: http://www.bikeman.pl/okulary-rowerowe-alpina-twist-four-vl-p-781.html Oczywiście ramki nie są w różowym kolorze tylko czarnym. W ciemnym miejscu szkła są białe - idealnie przezroczyste, na słońcu robią się ciemno-szare. Przy wjechaniu ze słońca w ciemny las nie jadę "na ślepaka" - praktycznie nie zauważam przejścia - może jest to efekt szarych szkieł. Wcześniej używałem okularów Brenda - ciemne szkła z polaryzacją i wtedy byłem ślepy jak wjechałem w zacienione miejsca. Okularów polaryzacyjnych w dalszym ciągu używam z racji uprawiania sportów wodnych - eliminują promienie słoneczne odbite od tafli wody. Przy jeździe na rowerze tak dużych zalet nie mają. Pomijając fakt o którym napisał sznib, że zanim się one dostosują, to drugie przy ostrym ciśnięciu bo dobrych dołach i wertepach .... to zgubienie bądz uszkodzenie okularów zdarza się nie raz. Dobrze dobrane okulary z nosa nie spadną jak ciśniesz po wertepach. Sprężyste zauszniki dociskają je do głowy, a silikonowe wkładki niwelują ślizganie się ich po skórze. Musiałbyś zaliczyć ostrą glebę aby spadły Ci okulary, albo masz szeroko rozciągnięte zauszniki lub małą głowę i okulary luźno skaczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krolszybkosci Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Mam okulary AGU Konuki kupiłem w Profi Bike na Nowowiejskiej (W-wa) za 140 zł. Do kompletu dostałem woreczek-etui na okulary. Trochę się zastanawiałem nad tym które wybrać, z natury mam problem z podejmowaniem decyzji Sprzedawca w sklepie mi doradził, wydaje mi się że dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.