sysak Napisano 6 Maja 2006 Napisano 6 Maja 2006 Witam. Mam stery neco, mostek Kalloy UNO, amor RST Mozo comp i ramę Specialized Hardrock AX FS. Mam problem: Mogę ruszać mostkiem w przód i w tył i przemieszcza się on w sterach. Zauważyłem, że mogę swobodnie kręcić śrubą imbusową, która jest na górze mostka i nie wiem czy tak powinno być. Próbowałem ją dokręcić, ale po paru obrotach śruby stwierdziłem, że nie widzę różnicy (więc po co przepłacać? ;-) ) Który prawy i szlachetny biker mi wyjaśni co mam robić? Nie mam ochoty umrzeć młodo i to zjeżdżając z krawężnika... ;-)
turim Napisano 6 Maja 2006 Napisano 6 Maja 2006 czy jest to zestaw a-head?? czy na stery klasyczne nakręcane??
sysak Napisano 6 Maja 2006 Autor Napisano 6 Maja 2006 Kurcze nie mam pojęcia. Były w rowerze od momentu zakupu. Rower jest raczej stary. (6-7lat) Tylko tylko tylę mogę powiedzieć. Ewentulanie mogę rzucić fotki.
templariusz Napisano 6 Maja 2006 Napisano 6 Maja 2006 wrzuc jakies foty, albo popatrz tutaj i powiedz jakie masz http://www.wrower.pl/sprzet/stery/stery.php
sysak Napisano 7 Maja 2006 Autor Napisano 7 Maja 2006 Wielkie dzięki templariusz. Mam stery ahead. Co teraz?
leszczu Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 Moze ci sie gwiazdka od sterow uszkodzila/poluzowala ? Odkrec mostek i spojrz w rure sterowa amortyzatora czy siedzi prosto
Grabo Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 Żeby spojrzeć w rurę sterową nie trzeba odkręcać mostka, wystarczy wykręcić górną śrubkę i zdjąć korek. Jeśli chcesz skasować luz to najpierw musisz poluzować mostek(te dwie śruby z boku) i dopiero kręcisz tą górną śrubą, inaczej to bez sensu. Jak skasujesz luz, to dokręcasz mostek i gotowe.
templariusz Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 dokladnie, sprawdz czy gwiazdka jest na swoim miejscu, czy siedzi prosto w rurze sterowej a potem zrob tak jak pisze Grabo
sysak Napisano 7 Maja 2006 Autor Napisano 7 Maja 2006 Wielkie dzięki wszystkim, którzy mi pomagali. Jeszcze dziś się za to zabiorę i napiszę czy pomogło. Dobra. Rozkręciłem to wszystko i mam straaasznie pokrzywioną gwiazdkę. Wyciągnąłem ją i pod spodem była jeszcze jedna gwiazdka. Nie wiem czy tak ma być, ale ta druga siedzi mocno. Chyba jest prosta, bo jak wkręcę śrubkę to główka jest na środku rury. Nie wiecie, czy to normalne, że mam 2 gwiazdki?
templariusz Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 No wiec, z mojego punktu widzenia to nienormalne . Ta druga, dobra gwiazdke wybij, tak zeby wyszla od spodu rury sterowej, wtedy wbij ja jeszcze raz od gory na glebokosc poprzedniej gwiazdki i zalatwione. Potem postepuj jak napisal Grabo.
majstermod Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 No wiec, z mojego punktu widzenia to nienormalne . Ta druga, dobra gwiazdke wybij, tak zeby wyszla od spodu rury sterowej, wtedy wbij ja jeszcze raz od gory na glebokosc poprzedniej gwiazdki i zalatwione. Potem postepuj jak napisal Grabo. Jeśli śruba nie sięga do gwiazdki, to lepiej ją wybić i wyrzucić, a wbić nową. Nowa to koszt ~4zł. Stara nawet przy wybijaniu rurą pognie się i nie będzie już dobrze trzymać.
MX Napisano 9 Maja 2006 Napisano 9 Maja 2006 hejka mam problem, pojawil mi sie luz gdy poruszam rowerem do przodu za zacisnietym hamulcu przednim czuje luz, w sklepie powiedzieli ze poszly stery, jak moge je samemu wymienic/naprawic? Dokrecenie dalo efekt ale podejrzewam ze chwilowy. Doradzicie? foto: http://img282.imageshack.us/my.php?image=dsck00014ld.jpg
Grabo Napisano 9 Maja 2006 Napisano 9 Maja 2006 Luzy na sterach po jakimś czasie się pojawiają i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Kasujesz luz i jeździsz dalej, co jakiś czas warto także przesmarować łożyska. Jeśli stery chodzą płynnie, to prawdopodobnie sa całkiem ok.
Gość kamoreks Napisano 9 Maja 2006 Napisano 9 Maja 2006 Jak zdjejmiesz mostek. Czyścisz szmatką bieżnie(te okrągłe koła co chodzą po nich łożyska) nakładasz smaru stałego(takiego lepiego, w miare gęstego) i skręcasz.
MX Napisano 9 Maja 2006 Napisano 9 Maja 2006 mozesz mi wyjasnic - "kasujesz luzy" ?? chodzi o to zeby odkrecic te dwie boczne srubki, potem tą na samej gorze, i jeszze raz ja zakrecic i potem znow te dwie??
Grabo Napisano 10 Maja 2006 Napisano 10 Maja 2006 Tak o to chodzi, przy czym tą górną wystarczy tylko dokręcić.
sysak Napisano 10 Maja 2006 Autor Napisano 10 Maja 2006 No to czas zdać relację z pola bitwy. Poszedłem do serwisu i wbicie nowej gwiazdki kosztowało mnie 12zł. Teraz nie ma nawet 0,5mm luzu. Przy okazji umyłem jedno z łożysk i przesmarowałem oydwa. Niestety okazało się, że mam za krótką rurę sterową, ale chyba będę musiał z tym żyć... ;-) Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam.
Gość kamoreks Napisano 10 Maja 2006 Napisano 10 Maja 2006 Luzy kasuje się odkręcając boczne śrubki. Potem dokręcając tą na górze. I zakręcając te boczne.
MX Napisano 10 Maja 2006 Napisano 10 Maja 2006 pomoglo, z gory dzieki ps: mam nowy rower, widac jeszcze nie ulozylo sie wszystko;]
neo6 Napisano 10 Maja 2006 Napisano 10 Maja 2006 Niestety okazało się, że mam za krótką rurę sterową, ale chyba będę musiał z tym żyć... na krotka rure sterowa pomoze nowa dluzsza sruba imbusowa (wytrzymałosc od 8.8 wzwyz)
Grabo Napisano 11 Maja 2006 Napisano 11 Maja 2006 Luzami w nowym rowerze nie ma się co przejmować, często dzieje się tak, że miski po prostu glebiej wchodzą lub bieżnie są malowane farba, która szybko schodzi i powstaje koszmarny luz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.