Skocz do zawartości

[Opony] Czy szosowe będą pasowały do roweru przełajowego?

panmarcepan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam rower przełajowy - Cube Cross Race Pro w którym mam koła DT Swiss CSW RA 1.0 Race.

Domyślnie są tam zamontowane opony Schwalbe Rocket Ron Kevlar 33-622. Czy na takie koła mogę bez problem założyć oponę 23-622? Ostatnio podpatrzyłem na mieście kogoś na ostrym z kołami o obręczach o bardzo cieniutkimi i tak zacząłem się zastanawiać czy jeśli chciałbym spróbować samej szosy to czy wystarczą nowe opony.

Napisano

Na te obręcze możesz swobodnie zapodać sobie 23x622, np. Schwalbe Ultremo ZX :)

Dzięki. Właśnie o tych oponach myślałem. Rozumiem, że szerokość wewnętrzna obręczy do opon 23 powinna wynosić 19mm?

Czyli muszę zdjąć oponę i się upewnić jaką tam mam.

• Mod Team
Napisano

To jest obręcz szosowa, którą o ile dobrze pamiętam CUBE pakuje/ował do swoich rowerów szosowych, właśnie z tą 23-ką od Schwalbe. Dla wygody i komfortu psychicznego możesz zapodać sobie 25 i też będzie git.

Schwalbe Rocket Ron Kevlar 33-622

Tak z ciekawości jeszcze zapytam. W jakim terenie na nich jeździłeś, na jakich ciśnieniach, i jak Ci się w ogóle jeździło na tych oponach?

Napisano

Opony są świetne. Jeżdżę na 3.5 bar'a bo więcej kompresor na stacji nie daje rady, a na lepszą pompkę dopiero czekam.

Jazda w terenie po prostu bomba. Ostatnio rowerowy pierścień wokół Poznania zrobiłem - w sumie 210km z czego ponad połowa to teren. Ludzie na mtb byli w szoku, że ten rower przez piasek na tak cienkich oponach mknie jak strzała. Ogólnie leśne ścieżki są jakby stworzone dla tego roweru i takich opon. Problem pojawił się dopiero przy ilość piasku jak na plaży ale przecież normalnie po plaży się nie jeździ  ;)

Na szosie te opony też śmigają (i to o wiele lepiej niż treking z 38-622 semislickami) więc i zaczęło mnie bardziej w stronę szosy ciągnąć, stąd jestem ciekaw jaki efekt będzie po zmianie opon na typowo szosowe :)

Napisano

Bez zdejmowania, mozesz kupowac 23c. Jak poszukasz w necie, ludzie maja na tym rowerze opony z taka szerokoscia.

Jak zmienisz na typowo szosowe, to po pierwsze nie bedziesz mogl wyskoczyc w teren, tzn bedziesz mogl, tylko to juz nie bedzie takie fajne.

Na asfalcie, zakladajac dobra opone, powinienes poczuc duza roznice w oporach toczenia.

I upewnij sie, ze bedziesz mial czym pompowac, bo na oponie szosowej 3.5bara (50psi) to se ne da pane Havranek ;)

Napisano

Faktycznie, po przyjściu do domu z obręczy przeczytałem 622-14, tak więc powinno pasować :)
Pewnie tego kolarza co widziałem to na oponach 18-622 i stąd taka panika powstała :)

Opony i pompka podłogowa na 12 bar już zamówione :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...