panmarcepan Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 WitamMam rower przełajowy - Cube Cross Race Pro w którym mam koła DT Swiss CSW RA 1.0 Race.Domyślnie są tam zamontowane opony Schwalbe Rocket Ron Kevlar 33-622. Czy na takie koła mogę bez problem założyć oponę 23-622? Ostatnio podpatrzyłem na mieście kogoś na ostrym z kołami o obręczach o bardzo cieniutkimi i tak zacząłem się zastanawiać czy jeśli chciałbym spróbować samej szosy to czy wystarczą nowe opony.
panSocjolog Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Zmierz wewnętrzną szerokość obręczy, to będzie wiadomo
Mod Team adamos Napisano 23 Maja 2013 Mod Team Napisano 23 Maja 2013 Na te obręcze możesz swobodnie zapodać sobie 23x622, np. Schwalbe Ultremo ZX
panmarcepan Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Na te obręcze możesz swobodnie zapodać sobie 23x622, np. Schwalbe Ultremo ZX Dzięki. Właśnie o tych oponach myślałem. Rozumiem, że szerokość wewnętrzna obręczy do opon 23 powinna wynosić 19mm? Czyli muszę zdjąć oponę i się upewnić jaką tam mam.
Mod Team adamos Napisano 23 Maja 2013 Mod Team Napisano 23 Maja 2013 To jest obręcz szosowa, którą o ile dobrze pamiętam CUBE pakuje/ował do swoich rowerów szosowych, właśnie z tą 23-ką od Schwalbe. Dla wygody i komfortu psychicznego możesz zapodać sobie 25 i też będzie git. Schwalbe Rocket Ron Kevlar 33-622 Tak z ciekawości jeszcze zapytam. W jakim terenie na nich jeździłeś, na jakich ciśnieniach, i jak Ci się w ogóle jeździło na tych oponach?
panmarcepan Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Opony są świetne. Jeżdżę na 3.5 bar'a bo więcej kompresor na stacji nie daje rady, a na lepszą pompkę dopiero czekam. Jazda w terenie po prostu bomba. Ostatnio rowerowy pierścień wokół Poznania zrobiłem - w sumie 210km z czego ponad połowa to teren. Ludzie na mtb byli w szoku, że ten rower przez piasek na tak cienkich oponach mknie jak strzała. Ogólnie leśne ścieżki są jakby stworzone dla tego roweru i takich opon. Problem pojawił się dopiero przy ilość piasku jak na plaży ale przecież normalnie po plaży się nie jeździ Na szosie te opony też śmigają (i to o wiele lepiej niż treking z 38-622 semislickami) więc i zaczęło mnie bardziej w stronę szosy ciągnąć, stąd jestem ciekaw jaki efekt będzie po zmianie opon na typowo szosowe
1415chris Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Bez zdejmowania, mozesz kupowac 23c. Jak poszukasz w necie, ludzie maja na tym rowerze opony z taka szerokoscia. Jak zmienisz na typowo szosowe, to po pierwsze nie bedziesz mogl wyskoczyc w teren, tzn bedziesz mogl, tylko to juz nie bedzie takie fajne. Na asfalcie, zakladajac dobra opone, powinienes poczuc duza roznice w oporach toczenia. I upewnij sie, ze bedziesz mial czym pompowac, bo na oponie szosowej 3.5bara (50psi) to se ne da pane Havranek
panmarcepan Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Faktycznie, po przyjściu do domu z obręczy przeczytałem 622-14, tak więc powinno pasować Pewnie tego kolarza co widziałem to na oponach 18-622 i stąd taka panika powstała Opony i pompka podłogowa na 12 bar już zamówione
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.