Skocz do zawartości

[rama cro-mo] MTB 26" pod tarcze i amortyzator

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie na 29er można coś fajnego upolować a jak to jest z małym kołem...

Na allegro pojawiła się taka rama http://allegro.pl/rama-cannondale-i3270481381.html w dobrym rozmiarze dla mnie :) Tylko czy nie skopie się geometria z amortyzatorem 100mm?

Orientuje się ktoś ile kosztuje dorobienie mocowania pod zaciski?

pozdr

Szymon

Pytanie czy to aby na pewno jest cannon... i czy jest z Cr-Mo ...

Pewna podpowiedzią z jakich rurek jest ta rama była by  waga tej ram  czy to Cannondale  to już pytanie do znawców tematu.

To jak mocno skopiesz geometrie tej ramy amortyzatorem  100 mm zależy w sumie od odpowiedzi na pytanie jaki to rocznik.

Zazwyczaj w danym okresie był stosowany jakiś zakres skoków i taki amortyzator jest akurat dla takiej ramy ... albo znajomość pierwotnej specyfikacji roweru zbudowanego na tej ramie ...

Jak jest to Cannondale i dojdziesz do tego jaki to model i rocznik to niewykluczone że resztę odpowiedzi da ci http://www.bikepedia.com/ ...

Ja do mojego GT z 97` ( stoi w garażu z forum) wstawiłem SID`a z 2000 r przestawionego z 80 na 63 mm ...

Na 80`tce wyglądał zbyt "kozacko"

Dorobienie uchwytu hamulca ... nie wiem czy warto ... ja bym rozważył opcje V`ki + tarcza z przodu.

Pozdro 

Gdyby to był cannon to by nie był cr-mo tylko alu.

Słuszna uwaga ... teraz jak poczytałem kilka wzmianek o historii cannona to wychodzi na to że, od samego początku kiedy rozpoczęli produkcję rowerów to od zawsze były alu ...  :)

Tak wiec wychodzi na to ze jest to najzwyklejsza stal pod słońcem niewiadomego pochodzenia.

Pozdrawiam

Jak nie znasz modelu i rocznika to tylko waga może sugerować materiał z jakiego jest zrobiona ...

Rama na stali Hi-Ten to kloceki kręcący się w okolicy 3 kg ( mój stary Giant GSR300 20` - 3100 g)

Dobra rama Cr-Mo potrafi czasem zejść poniżej 2 kg.

Mój GT Aggressor, który według różnych źródeł jest cały Cr-Mo lub  tylko główny trójkąt  w rozmiarze podobnym do Gianta ważył przed malowaniem 2580 g.

Pozdro

Dla mnie ta rama to taki milusi kotek w worku ...

Niby coś z tego może być ale z taką ilością danych nic pewnego nie  można stwierdzić.

Co do ceny ... mojego GT w licytacji wyrwałem za 82 zeta ... z tym ze na dzień dobry był do malowania.

Ta rama od biedy jest gotowa do montażu.

Pozdro

• Mod Team

Kłaniam,

Dużo zależy od tego ile pieniądza chcesz przeznaczyć...

Bo relatywnie tanio, pod 100mm +, Cro-Mo 4130 i tarcze to jest On-One Inbred

Zaznaczam "relatywnie" tanio, gdyz nie wydaje mi się abyś aktualie dostał gdzieś nową, współczesną, chrommolibdenową ramę za mniejsze pieniądze...

Szacunek...

I.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...