siimon Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 No właśnie na 29er można coś fajnego upolować a jak to jest z małym kołem... Na allegro pojawiła się taka rama http://allegro.pl/rama-cannondale-i3270481381.html w dobrym rozmiarze dla mnie Tylko czy nie skopie się geometria z amortyzatorem 100mm? Orientuje się ktoś ile kosztuje dorobienie mocowania pod zaciski? pozdr Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Pytanie czy to aby na pewno jest cannon... i czy jest z Cr-Mo ... Pewna podpowiedzią z jakich rurek jest ta rama była by waga tej ram czy to Cannondale to już pytanie do znawców tematu. To jak mocno skopiesz geometrie tej ramy amortyzatorem 100 mm zależy w sumie od odpowiedzi na pytanie jaki to rocznik. Zazwyczaj w danym okresie był stosowany jakiś zakres skoków i taki amortyzator jest akurat dla takiej ramy ... albo znajomość pierwotnej specyfikacji roweru zbudowanego na tej ramie ... Jak jest to Cannondale i dojdziesz do tego jaki to model i rocznik to niewykluczone że resztę odpowiedzi da ci http://www.bikepedia.com/ ... Ja do mojego GT z 97` ( stoi w garażu z forum) wstawiłem SID`a z 2000 r przestawionego z 80 na 63 mm ... Na 80`tce wyglądał zbyt "kozacko" Dorobienie uchwytu hamulca ... nie wiem czy warto ... ja bym rozważył opcje V`ki + tarcza z przodu. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Gdyby to był cannon to by nie był cr-mo tylko alu. Z małym kołem też można coś znaleźć ceiakwego, ja trafiłem na ramkę 1900 g niecałe. Ale tak jak rzezniol pisze, raczej wszystko jest pod niski amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Gdyby to był cannon to by nie był cr-mo tylko alu. Słuszna uwaga ... teraz jak poczytałem kilka wzmianek o historii cannona to wychodzi na to że, od samego początku kiedy rozpoczęli produkcję rowerów to od zawsze były alu ... Tak wiec wychodzi na to ze jest to najzwyklejsza stal pod słońcem niewiadomego pochodzenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Nie zależało mi, żeby to był Cannondale. Ale dobrze żeby była to jakaś znana marka tak żeby dało się sprawdzić materiał i geometrię. Da się jakoś odróżnić cro-mo od "zwykłej stali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Jak nie znasz modelu i rocznika to tylko waga może sugerować materiał z jakiego jest zrobiona ... Rama na stali Hi-Ten to kloceki kręcący się w okolicy 3 kg ( mój stary Giant GSR300 20` - 3100 g) Dobra rama Cr-Mo potrafi czasem zejść poniżej 2 kg. Mój GT Aggressor, który według różnych źródeł jest cały Cr-Mo lub tylko główny trójkąt w rozmiarze podobnym do Gianta ważył przed malowaniem 2580 g. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Może być jakaś lepsza, brak oczek pod błotniki/bagażnik i zwężająca się rura podsiodłowa przy suporcie. A poza zapieczoną sztycą ma jeszcze wyrwany insert pod koszyk na bidon na skośnej rurze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Byłbym bym skłonny zaryzykować z tą ramą, ale obawiam się że przez napis "Cannondale" cena podskoczy zbyt wysoko. Na razie czekam na odpowiedź od sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Maja 2013 Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dla mnie ta rama to taki milusi kotek w worku ... Niby coś z tego może być ale z taką ilością danych nic pewnego nie można stwierdzić. Co do ceny ... mojego GT w licytacji wyrwałem za 82 zeta ... z tym ze na dzień dobry był do malowania. Ta rama od biedy jest gotowa do montażu. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Kłaniam, Dużo zależy od tego ile pieniądza chcesz przeznaczyć... Bo relatywnie tanio, pod 100mm +, Cro-Mo 4130 i tarcze to jest On-One Inbred Zaznaczam "relatywnie" tanio, gdyz nie wydaje mi się abyś aktualie dostał gdzieś nową, współczesną, chrommolibdenową ramę za mniejsze pieniądze... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Jak tam siimon, wylicytowałeś ją? Tutaj jest ciut droższa pod tarcze i z nierdzewki http://allegro.pl/nierdzewka-polerowana-manufaktura-i3287458915.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Nie licytowałem bo okazało się, że możliwy odbiór osobisty tylko we Wrocławiu. 10 razy to nie jest ciut droższa tylko 10 razy droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.