Skocz do zawartości

[suport, korba] Cykanie podczas pedałowania + luz na suporcie, korbie?

Zurth

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! 
Mam Cube'a Reaction Rx z 2010 roku. Korba to deore XT FC-M770 Hollowtech II, suport zintegrowany. Podczas normalnego pedałowania w siadzie słyszę "cykanie" w okolicach korby. Im szybsza kadencja tym szybciej cyka więc wnioskuje po tym że to może być wina luźnej spinki do łańcucha, kupiłem już nową jak wymienię to dam znać. 

Przejdę wreszcie do sedna. Korba lekko "lata" na boki, niewiele jakieś 3mm. Jakieś wskazówki odnośnie tego? Czy ten luz jest może spowodowany niedokręconymi ramionami korby. coś z suportem? Może muszę wymienić łożyska suportu? Może to właśnie te luzy powodują owe cykanie? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać bo raczej jeździć w takim stanie nie chcę żeby czegoś nie zmielić.
Dziękuje za pomoc i sugestie. 

Dla mnie suport. Tez miałem taki problem w moim Elite Magnum. Kupilem nowy lanczych, kasete, przerzutke i korbe i dalej bylo to samo <I tak były juz starte>.. Teraz wyjąłem suport, był w opłakanym stanie, wsadziłem nowy na miejsce i nie ma tego charakterystycznego dzwieku i gibotania sie na prawo i lewo. 

Jak sprawdzić czy winowajcą jest korba... zdejmij łańcuch i popedałuj ... jeśli będzie stukać to albo korba albo pedały... droga eliminacji.

Co do luzu to na pewno nie powinno go być. Sprawdź czy są dokręcone ramiona, wkręcone miski z łożyskami do końca mufy suportu.

Zanim przyjdzie przesyłka z suportem mogę jeździć? Nie uszkodzę gwintu mufy?
Jest jakaś widoczna różnica pomiędzy modelami Shimano SM-BB51 a SM-BB70? Jaki suport byście polecili? Bo ten który mam (nie mam pojęcia jaki to model) nie ma tych "dystansowników" jak BB51 czy BB70 od razu przy mufie jest ramie korby.  Rower kupiłem używany więc pewnie już czas na wymianę suportu. Najpierw zerkne na ramiona korby i miski podokręcam a później ewentualnie zamówię suport.

• Mod Team

Oczywiście ze ma. Jeżlei masz suport że tak powiem w częściach czyli oś, miski i łożyska oddzielnie to spokojnie tak możesz zrobić. 

Ja ostatnio przystąpiłem do serwisu swojego suport, tyle ze to zintegrowany pakiet. Rozebrałem go na części, zdjąłem łożyska ściągaczem, najdelikatniej jak sie da otworzyłem i wypłukałem łożyska, syf był w środku ogromny. Srogo nasmarowałem i zamknąłem. 

Taki zabieg wydłuża życie suportu, ile to nie wiem, nie powinno sie łożysk otwierać, bo tracą szczelność.

@Puklus
Mam suport BB91-41 a więc press-fit, raczej bez naruszania jego struktury nie wyczyszczę go dokłanie + muszę kupić zestaw do wybijania i skręcania misek press-fit a to inwestycja za ponad 100zł ale chyba się na nią zdecyduje pod koniec tego sezonu do tego kupię nowy suport. Nie będę się oszukiwał, rower rocznika 2010 kupiony w tym roku jest zużyty i zasługuje na wymianę komponentów.

@luklis 
Dokładnie coś takiego słychować u mnie. Rok temu miałem przyjemność jeździć z pewnym przemiłym weteranem który miał w pełni zasłużoną korbę XTR i też miał ten problem. Może shimano dba o atmosferę podczas jazdy, żeby zbyt nudno nie było :D ?

Kupiłem dzisiaj klucz do rozkręcania korb HTII ,rozkręciłem, wyczyściłem moją. Luzy już zniknęły (no może ledwie wyczuwalne są ale naprawdę niewiele) Syfu było co nie miara, nie dziwne po ostatniej wyprawie błotno deszczowej. Cyknąłem nawet fotkę jak wygląda ośka, troszkę niemiło bo korozja wszędzie. Co sądzicie? Ile jeszcze wytrzyma? Da się to jakoś podratować czy nie przejmować się tym bo w zasadzie w miejscach styku z miskami suportu nie ma żadnych wżerów. 

Czeka mnie kolejny serwis, hamulec przedni się zapowietrzył ale stwierdziłem, że zamiast płacić 30zł za serwis kupię zestaw do odpowietrzania za 60 i sam to zrobię. Nie raz nie dwa później jeszcze się przyda :)

Zdjęcia: http://www.picshot.pl/public/viewset/218371

TYlko jak dla mnie to jest troche denerwujące.  Nie wiem czy ja mam pecha czy co, ale u nikogo tego nie zauwazylem. W poprzednim tez to miałem. Jak komus chcialem pokazac to wszytsko fajnie chodziło. Jak ja wsiade to "Cyka". Dlatego teraz nagrałem :).

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...