Asindziej Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Drodzy forumowicze. Zamierzam kupić rower. nic specjalnego - zwykły góral do 1000 zł [raczej ulice, rzadko leśne ścieżki]. Kands, Lazaro czy coś z tej półki. Zakupu muszę dokonać przez Allegro, bo mieszkam w małej miejscowości i nie mam w pobliżu sklepu , w którym mógłbym "przymierzyć sie do roweru". W związku z tym pojawia się problem ramy. Moje wymiary to: 182 - wzrost 80 - waga 85 - przekrok mogę jeszcze dodać, że mam relatywnie długie ręce [zawsze gdy kupuje koszulę, mam problem z za krótkimi rekawami] Jaki rozmiar ramy doradzilibyście? Optymalnie pewnie byłoby 20, ale w rowerach, które mam na oku jest wybór między 19 i 21. Czy w przypadku pomyłki, mniejszym złem byłaby rama za duża czy za mała. Bardzo proszę o pomoc. Poniżej rower, który "mniej więcej" mam na oku. http://allegro.pl/rower-kands-1100-mtb-aluminiowy-acera-i3237821790.html
rybciasum Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 bierz 19" i bedzie ok, wcale nie będzie za mała
seraph Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Nie będzie, ale jeśli już będzie to lepszy delikatnie za mały niż za duży. Lepiej mieć rower zbyt zwrotny niż ociężały i sztywny, a takie ma się wrażenie na zbyt dużym
PjeseczeQ Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Ja przy 184cm jeżdżę na 21"/koła 26" i nie mam żadnych problemów... Myślę, że te 2cm mniej by nie robiły różnicy. Siodełko trochę opuścić i było by ok (ja mam kilka cm podniesione dodatkowo).
Piehursson Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 tak jak kolega Seraph pisze, w MTB lepiej jeśli rama jest trochę za mała niż za duża
marekw Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Przy tym samym wzroście mam dwa rowery z ramą 20,5 cala. 19 wydawały mi się trochę za małe i się nie zdecydowałem
Kforum Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Mam 183cm/88kg Obecnie jeżdzę na 20' authora ale zamierzam przy następnym rowerze kupić 22' Pewnie masz mętlik w głowie i jesteś w tym samym miejscu jak przed założeniem tematu Najlepiej byłoby przymierzyć ja tak zrobiłem i 22' bardziej mi przypadła do gustu. Jestem zdania,że lepiej większy niż mniejszy ale to jest tylko moja opinia i dotyczy cross-a a nie mtb,w mtb chyba lepiej rzeczywiście mniejsza rama.
Asindziej Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Mam 183cm/88kg Obecnie jeżdzę na 20' authora ale zamierzam przy następnym rowerze kupić 22' Pewnie masz mętlik w głowie i jesteś w tym samym miejscu jak przed założeniem tematu Najlepiej byłoby przymierzyć ja tak zrobiłem i 22' bardziej mi przypadła do gustu. Jestem zdania,że lepiej większy niż mniejszy ale to jest tylko moja opinia i dotyczy cross-a a nie mtb,w mtb chyba lepiej rzeczywiście mniejsza rama. Właśnie cały problem w tym, że nie mogę się przymierzyć do konkretnego roweru. Ale większość sugeruje, że 19 będzie lepsze. Tu chyba plus jest taki, że można podnieść siodełko i choć odrobinę zniwelować niedogodność. A jak kupię za duży, to nie zrobię nic.
Gangessior Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Ja przy 180-181 mam 19" i bardzo dobrze mi się na niej jeździ
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.