Skocz do zawartości

[Rozmiar ramy] 19 czy 21 - prośba o radę

Asindziej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy forumowicze.

Zamierzam kupić rower. nic specjalnego - zwykły góral do 1000 zł [raczej ulice, rzadko leśne ścieżki]. Kands, Lazaro czy coś z tej półki. Zakupu muszę dokonać przez Allegro, bo mieszkam w małej miejscowości i nie mam w pobliżu sklepu , w którym mógłbym "przymierzyć sie do roweru". W związku z tym pojawia się problem ramy. Moje wymiary to:

182 - wzrost

80 - waga

85 - przekrok

mogę jeszcze dodać, że mam relatywnie długie ręce [zawsze gdy kupuje koszulę, mam problem z za krótkimi rekawami]

Jaki rozmiar ramy doradzilibyście? Optymalnie pewnie byłoby 20, ale w rowerach, które mam na oku jest wybór między 19 i 21. Czy w przypadku pomyłki, mniejszym złem byłaby rama za duża czy za mała. Bardzo proszę o pomoc. Poniżej rower, który "mniej więcej" mam na oku.

http://allegro.pl/rower-kands-1100-mtb-aluminiowy-acera-i3237821790.html

Napisano

Nie będzie, ale jeśli już będzie to lepszy delikatnie za mały niż za duży.

Lepiej mieć rower zbyt zwrotny niż ociężały i sztywny, a takie ma się wrażenie na zbyt dużym :thumbsup:

Napisano

Ja przy 184cm jeżdżę na 21"/koła 26" i nie mam żadnych problemów...

Myślę, że te 2cm mniej by nie robiły różnicy. Siodełko trochę opuścić i było by ok (ja mam kilka cm podniesione dodatkowo).

Napisano

Mam 183cm/88kg

Obecnie jeżdzę na 20' authora ale zamierzam przy następnym rowerze kupić 22'

Pewnie masz mętlik w głowie i jesteś w tym samym miejscu jak przed założeniem tematu ;)

Najlepiej byłoby przymierzyć ja tak zrobiłem i 22' bardziej mi przypadła do gustu.

Jestem zdania,że lepiej większy niż mniejszy ale to jest tylko moja opinia i dotyczy cross-a a nie mtb,w mtb chyba lepiej rzeczywiście mniejsza rama.

Napisano

Mam 183cm/88kg

Obecnie jeżdzę na 20' authora ale zamierzam przy następnym rowerze kupić 22'

Pewnie masz mętlik w głowie i jesteś w tym samym miejscu jak przed założeniem tematu ;)

Najlepiej byłoby przymierzyć ja tak zrobiłem i 22' bardziej mi przypadła do gustu.

Jestem zdania,że lepiej większy niż mniejszy ale to jest tylko moja opinia i dotyczy cross-a a nie mtb,w mtb chyba lepiej rzeczywiście mniejsza rama.

Właśnie cały problem w tym, że nie mogę się przymierzyć do konkretnego roweru. Ale większość sugeruje, że 19 będzie lepsze. Tu chyba plus jest taki, że można podnieść siodełko i choć odrobinę zniwelować niedogodność. A jak kupię za duży, to nie zrobię nic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...