Skocz do zawartości

[osprzęt] Zardzewiała szosa czyli starożytne klasy osprzętu do niej.

HairyHeeled

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Ostatnio zainteresowały mnie starsze kolarzówki. Co znaczy starsze? Hmm... nienowe! Czasy manetek w ramie i napędów 6rz. Szukam różnych informacji w sieci, jednak nie mogę trafić na najważniejszą: klasy osprzętu i ich hierarchia.

Na forum jest taki temat w FAQ, ale zawiera jedynie spis produkowanych grup.

Głównie interesuje mnie spis (może katalog?) shimano. Chciałbym się dowiedzieć, w jakiej kolejności plasują się grupy 105, exage, 600, rsx, rx100 i inne. No i jak do tego mają się odpowiadające grupy campy, co na to sachs i favorit.

Znalazłem spis modelowy http://www.forumszos...pic.php?t=15740 jednak z niego niewiele wiem.

Jeśli ktoś posiada linki do kompendium wiedzy lub ma trochę czasu, żeby podzielić się swoją wiedzą, proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

PS. safian, mam nadzieję, że tym razem wszystko gra.

Jeśłi chodzi o shimano to masz tak: exage(sport, 300EX, 400EX, 500EX) < 105 < 600 < dura ace. Rsx i rx100 to już nowsze grupy, zastąpiły odpowiednio: exage i 105. O tych grupach na wikipedii są artykuły, warto poczytać (z ciekawostek polecam wyszukać np. blaty biopace, grupę shimano 600ax).

I jeszcze bardzo przydatny link:

http://velobase.com/

nic nigdy nie zastąpiło 105, przecież to nadal istniejąca grupa!
Od 105 w górę masz grupy typowo sportowe, niższe były bardziej turystyczne, tak jak teraz Sora i Tiagra.
Po 600 Była jeszcze 7 i 8 rzędowa 600 Ultegra (tricolor), potem zostało samo Ultegra.

To sporo wyjaśnia. Właśnie zastanawiała mnie 105 (chyba lata 90'), po krótkiej przejażdżce i kilku zmianach przełożeń (bardzo przyjemnych) doszedłem do wniosku, że chcę spróbować szosy.

Tylko nie wiedziałem, na którym miejscu plasuje się 105. Okazuje się, że wysoko...

O biopace już słyszałem, właśnie rower, którego próbowałem miał takie blaty.

Natomiast znalazłem gdzieś w sieci klamki Exage Action. To jest cała grupa czy tylko model klamek?

I z tego, co rozumiem to exage sport jest najsłabsze, a 500ex najlepsze?

I jeszcze jedno: od kiedy grupa 105 ma klamkomanetki?

Klamko manetki wprowadzono równolegle z Ultegrą 1992 albo rok później. Chyba 1993 w 1995 na pewno już były bo miałem.

EX to jest ex, 300 czy 500 prawie jedno i to samo. Exage Action takie coś poza grupowe pasuje do każdego ex. Biopeace omijaj z daleka bo to głupota dla nóg.

weinmann np. nadal produkuje obręcze dla różnych firm (Dartmoor chociażby) :D co jeszcze to nie wiem.

Dawno temu robili hamulce, chyba na swoje czasy całkiem spoko i całkiem dużo modeli (od szosy do turystyki).
Favorit, tak jak i nasz Romet wzorowali się na Campie ponoć. Raczej nic specjalnego (mam komplet Rometa), ale na pewno tanio :D

Sachs to chyba tylko napęd-manetki, przerzutki (nawet mam komplet na zbyciu), nie widziałem od nich klamek ani hamulców, ale mogę się mylić.

Campa to Campa, klasyka. Najwyżej jest Super Record, niżej Record. Nie wiem jak kiedyś było, ale teraz jest (idąc w dół) Chorus, Athena, Centaur, Veloce, Mirage/Xenon (tu nie wiem, co jest niżej). Pewnie kiedyś się to podobnie układało, tylko niektórych nie było.

I tak z własnego podwórka, przestałem się dziwić, czemu ludzie tak uwielbiają Campę. Miałem klamkomanetki 600 Ultegra, Potem przesiadłem się na Srama Rival (ok. 2009rocznik), teraz mam Chorusy 2x10 ok. 2000-2005 i praca, nawet na sucho nie w rowerze, to niebo a ziemia, tak samo przerzutki.

• 2 tygodnie później...

http://www.disraeligears.co.uk/Site/Home.html

jeżeli nikt nie podawał

obowiązkowa strona jeśli idzie o przerzutki

@Qr3ak

w większości favoritów nie znajdziesz ani grama plastiku.

tak, były chyba nawet kopiami campagnolo, podobnie jak zzr/romet i ukraińskie harkov. działac działają, ale oczywiście z oryginałem nie ma co porównywać. jesli stosować, to tylko w rowerach tej samej marki pod katem zgodności ze stanem fabrycznym

przy czym jeśli idzie o jakość to favorit > zzr > harkov

to sa dlugie historie przejec i fuzji duzych producentow; marki byly zjadane jedna przez druga i ogromny jeszcze w latach 80tych europejski rynek producentow czesci praktycznie zanikl; weinmann czy sturmey archer to juz nie marki szwajcarskie czy brytyjskie, ale TAJWAN; 

a byly to produkty dosc dobrej jakosci biorac pod uwage fakt - ze rowery na nich bazujace najpierw zmaltretowali szwajcarzy, niemcy, belgowie, po 20 latach trafily do polszy, wciaz dzialaja i pewnie jeszcze kiedys cieszyc sie nimi bedzie jakies afrykanskie plemie;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...