Skocz do zawartości

[pedały, buty] skrzypienie butów - pomocy!

mudia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od kilku tygodni zmagam się z niezmiernie denerwującą rzeczą jaką jest skrzypienie na łączeniu butów i pedałów. Jestem pewien, że hałas jest powodowany przez to miejsce - drgania przenoszą się na but, a po posmarowaniu tej części podeszwy olejem hałas natychmiast ustępuję i wraca po kilkunastu kilometrach jazdy.

Buty to Shimano M-076 a pedały to Shimano M-520. Obie części starałem się dokładnie wyczyścić, ale to nic nie dawało. Jak na razie jedynym skutecznym remedium jest nienaturalne wykręcenie stopy na pedałach lub ww użycie oleju. Nie mogę tego robić co kilkanaście kilometrów!

Spotkaliście się z takim problemem? Macie jakieś lekarstwo?

Gość voytec
Napisano

Bloki masz dobrze dokręcone? Możliwe że to właśnie to jest powodem skrzypienia jak i nienaturalnie wykręconych stóp. Sam musiałem dorabiać podkładkę do bloków bo oryginalna była uszkodzona.

Napisano

Miałem podobny problem z M520, nie był uciążliwy, ale po prostu był dość denerwujący. Przez 1/4 obrotu korby pojawiało się skrzypienie. Kilka razy smarowałem sprężynę bez rozkręcania pedału + za każdym razem kilkakrotnie podczas smarowania skręcałem i rozkręcałem śrubę od sprężyny.  Póki co mam spokój. Możesz także na test skręć maksymalnie sprężynę oraz rozkręć i zobacz czy masz takie same objawy.

Napisano

To raczej normalne zjawisko.Ja radzę sobie w ten sposób;czyszczę pedała i aplikuję dość przypadkowo gęsty olej finish line (bo akurat taki u siebie wyszperałem).Procedura styka na jakieś 200-300 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...