mlody76 Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Witajcie, poczytałem tu i tam, ale dalej nie jestem zdecydowany, po prostu brak wiedzy i doświadczenia. Mam starego górala, ale ostatnio jeżdżę wieczorkami po pracy, praktycznie 100% szosa (małe miasteczko, poza miasteczkiem, czasami w weekend do lasu też asfalt) Tak czytam forum, myślę, jeżdżę i stwierdzam że zachciewa mi się szybkości i nowości Zastanawiałem się i czytałem różne posty nt. Crossówek: Unibike (Zethos, Xenon), Kross itp. Ale ! Czy nie uważacie, że lepszym rozwiązaniem byłoby coś bardziej szosowego jak http://www.kellysbik...50#.UZvZFrXvgto za 3099zł bez zbędnych kilogramów na hamulce hydrauliczne i amor? Skoro i tak mam górala, stary (~17lat) ale jary, to zakładam że na ścieżki rowerowe, błotko i inne będzie dalej służył ) Oglądałem dzisiaj tego Kellysa, ale rama M była wg mnie za mała a L nie mają i już nie będzie produkowana podobno ( Napiszcie czy w dobrym kierunku idę? Jeśli tak, to może coś innego niż Kellys w tej cenie ~3100zł ? Liczę na Waszą wiedzę, bo w rowerowych mam wrażenie, że mi mówią same bzdury, każdy co innego. A zapomniałbym, jeszcze moje wymiary: 100kg, 183cm, wiek bliżej 40-ki stety, niestety ) Z wyrazami szacunku mlody76
cienkun Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Ten Kellys bardzo fajny. Napęd z średniej półki, dobre hamulce, spoko piasty, fajny Niestety nie jeździłem. Unibike xenon, wyższy napęd niż kellys, piasty alivio, więc niby niezłe, ale w porównaniu do ceny i napędu to spodziewałbym się czegoś lepszego, teraz widzę mają hamulce hydrauliczne, ja miałem okazję jechać na modelu z mechanicznymi. Też fajny rower. Mają krótkie ramy, więc warto celować w większy rozmiar, jeżeli jest wątpliwość. Czy nie uważacie, że lepszym rozwiązaniem byłoby coś bardziej szosowego jak http://www.kellysbik...50#.UZvZFrXvgto za 3099zł bez zbędnych kilogramów na hamulce hydrauliczne i amor? Skoro i tak mam górala, stary (~17lat) ale jary, to zakładam że na ścieżki rowerowe, błotko i inne będzie dalej służył ) A to już Ty musisz zdecydować.
mlody76 Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Ten Kellys bardzo fajny. Napęd z średniej półki, dobre hamulce, spoko piasty, fajny Niestety nie jeździłem. Unibike xenon, wyższy napęd niż kellys, piasty alivio, więc niby niezłe, ale w porównaniu do ceny i napędu to spodziewałbym się czegoś lepszego, teraz widzę mają hamulce hydrauliczne, ja miałem okazję jechać na modelu z mechanicznymi. Też fajny rower. Mają krótkie ramy, więc warto celować w większy rozmiar, jeżeli jest wątpliwość. A to już Ty musisz zdecydować. w sumie to zdecydowałem. Tak to ma być sucha szosa Xenon na siłę też wchodzi w grę (cenowo) - jest w pobliskim rowerowym, mogę go wziąć za 3500zł ale ~2 kg cięższy od Kellysa no i te oponki są grubsze i nie wiem czy będzie w związku z tym tak szybki? W Kellysie różnice pomiędzy przełożeniami są mniejsze względem np. Xenona- to tak na moje oko, i zakładam, że będzie lepiej dobrać odpowiednie przełożenie na szosie - czego nie mogę w 100% zrobić na obecnym góralu. Brak tak jakby pośrednich biegów. Kellys? Xenon z węższymi oponami? czy coś innego ??? Piszcie proszę bo mi co lepsze rowery znikają ze sklepów nie no, noc minęła a tu cisza.... dajcie proszę znać bo czas ucieka
mlody76 Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Byłem dzisiaj i przymierzyłem Kellys Physio 50 rama M, przejechałem się i wsiadłem również na Physio 10 rama L 560 (mam luz 3-5 cm jak stoję). Po teściku wg mnie wchodzi w grę tylko rozmiar L 560 - inny komfort jazdy - a w tym rozmiarze Physio 50 brak i nie będzie Jeśli możecie mi podać jakieś inne alternatywy? może coś z Meridy ? albo inne marki ? Kiepsko znam się na osprzęcie itp. a chcę kupić coś fajnego do tych ~3200 (cena do jakości ma się rozumieć) a co myślicie o Meridi http://www.rowerymerida.pl/produkt604/speeder-t3-rower-merida.html w porównaniu do Kellys Physio 50 ???
cienkun Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Sądząc po geometrii będzie się prowadziła bardziej nerwowo od kellysa. -Jest bardzo zwarta. Osprzęt OK.
mlody76 Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 a gdyby pójść w kierunku kolarki to duża przepaść w komforcie in minus w stosunku do tzw fitnes (Kellys i Merida jw. ) ??? Już sam nie wiem a może ten Xenon tylko wpakować mu nieco cieńsze opony ?
Tomek21001 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/anyroad.bialo.czarny/14051/64158/ http://allegro.pl/giant-anyroad-2013-wysylka-gratis-i3151106032.html
cienkun Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 a gdyby pójść w kierunku kolarki to duża przepaść w komforcie in minus w stosunku do tzw fitnes (Kellys i Merida jw. ) ??? To zależy, niekoniecznie musi być mniej komfortowa. Kolarki też są różne, nie tylko pro... Podstawa to dobrze dobrany rozmiar ramy. A baran umożliwia dopasowanie wygodnego chwytu na trasie i co najważniejsze, zmianę chwytu, żeby nadgarstki nie drętwiały w jednej pozycji. Widzę kolega Tomek bardzo ciekawy rowerek zaproponował. Niestety z napędem niższej grupy niż merida, ale i tak myślę że może być alternatywą gdyby go wyczochrać w tej cenie.
mlody76 Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 a co myślicie o http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_3_fx/# ???? i jeszcze coś takiego ? Hai Bike Tour SE - cena 3500zł ale do negocjacji... Czekam na Wasze opinie Tyle że ten Hai Bike z 2012 Rama: Aluminium 6061 triple butted, hydroforced tubesWidelec: Carbon Gabel mit CrMo Schaft, 1 1/8" bendedPrzerzutka tylna: Shimano Tiagra 4600, 30-biegówManetki: Shimano SL-4600 Przerzutka przednia: Shimano Tiagra 4603, Schelle 31,8mmŁańcuch: Shimano CN4601Kaseta: Shimano CS 4600, 11-25 zębyKorba: Shimano Tiagra ST-4603, 50/39/30 zębyWkład suportu: Shimano Tiagra, 2-pieceTarcze hamulcowe: Shimano Tiagra ST-4600Hamulce: Shimano Tiagra 4600Piasta przednia: Shimano 2200, aluminiowe z szybkozamykaczemPiasta tylna: Shimano 2200, aluminiowe z szybkozamykaczemSzprychy: czarny 2,0mmObręcze: Ryde DP18, aluminioweOpony: Schwalbe Lugano, 23-622, SV wentylStery: VP A42E, A-Head, semi-integriert, 1 1/8"Mostek: XLC Alu, oversizeKierownica: XLC Lowriser AluChwyty: XLC SportPedały: VP 383 S, Road PedalSiodło: Haibike RoadSztyca: XLC 27,2mm, Alu Patent, na imbusWaga: 9,8 kgKolor: czerwony/czarnyRozmiary: 52, 54, 56, 58, 60, 62cm
Tomek21001 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Haibike - prosta kiera i opony 700x23,osprzęt ok,czyli rower do czego ? Do wygodnej jazdy po idealnie prostym i czystym asfalcie.Nie ma mowy o jeżdzie po chodniku,parku,o lesie zapomnij.Nie wiadomo,ile miejsca na sensowniejsze opony,jeżeli wejdą chociaż 700x30 można rozważyć. Trek - bida aż piszczy.Atutem może być rama,ale to za mało.Aluminiowy widelec dopełnia obraz nędzy. Wspomniany wyżej Giant zbiera dobre opinie,chociaż to model "wejściowy" 2013 i na cuda nie można liczyć,robiony przez księgowych, w cenie z allegro ma sens,logo Giant - jak kto lubi. Masz rower mtb,odpuść sobie crossy,trekkingi - rower z amortyzatorem już masz, Jak nie Giant,to poszukaj jakiejś przełajówki,nawet używanej.
mlody76 Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Tomek21001 - nie wiem czy przełajówka - jakoś mnie nie przekonuje. Choć również będąc w sklepie przejechałem się na Merida Race Lite 901ale z 2012r - do wzięcia za 2900 (niby przecena) Jeździłem też dzisiaj na Merida T3 D http://www.rowerymerida.pl/produkt603/speeder-t3-d-rower-merida.html czyli ten o którym cienkun napisał że osprzęt OK tylko ta ma dodatkowo hydraulikę. Rama 54 L nie wiem czy nie mała choć po góralu mam przyzwyczajenia chyba dziwne. Zerknijcie proszę na nią jeszcze raz i na hydraulikę i skrobnijcie 2 słowa pomocne - sprzedawca powiedział mi, że za 3000zł do wzięcia. Warto ?
cienkun Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Jeżeli Ci się dobrze na niej jeździ i pasuje Ci jej kwadratowa geometria, to weź, proste, tylko osobiście celowałbym w wersję z V-kami jednak.
mlody76 Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 dlaczego z V-kami? Te hydro są kiepskie ? Ale spokojnie, nic na siłę - chętnie rozważę Wasze propozycje - tylko jakoś ich mało cholerka.
cienkun Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 O ile bardzo cenię sobie ich V-ki, to po prostu jakoś nie mam zaufania do hydraulików Tektro, a i w tego typu rowerze wydaje mi się to po prostu zbędne gramy. Za to Vki Avid single digid są bardzo dobrymi hamulcami i właśnie dlatego zdecydowałbym się na wersję z v-kami.
mlody76 Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 PILNE !!! co powiecie o tym rowerku Lapierre Shaper 500 w stosunku do tej Meridy, Kellysa ? http://www.lapierre-bikes.co.uk/road/fitness/shaper-500-0#onglets jest do wzięcia za 3400 zł ???
cienkun Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Z tej trójki bym właśnie jego wybrał. Spoko napęd, spoko koła, rozsądna geometria, no i dużo ładniejszy od tej paskudnej Meridy
Tomek21001 Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Lapierre rozsądniej poskładany niż Speedster,porządniejszy widelec,nie wiem,czy nim jeżdziłeś,ale pozycja będzie zdecydowanie bardziej "wyciągnięta" niż w Meridzie,dobrze dobierz rozmiar,bo nie będzie potem z czego skracać. (dalej namawiam na rozważenie "baranka",wbrew pozorom przy takich warunkach jazdy jest o WIELE bardziej uniwersalny)
MichaelD Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 1. ) http://www.boardmanbikes.com/hybrid/hybrid_team.html 2.) http://www.decathlon.pl/cyclo-cross-2010-id_8113183.html, może jeszcze gdzieś go znajdziesz.
mlody76 Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 dzięki Panowie za opinie Ten baranek nie do końca mnie przekonuje na ten moment jestem przy opcji Lapierre jak dogadam się co do ceny oczywiście Kusi mnie jeszcze jeden sprzedawca modelem Hai Bike Tour SE (nie wiem jak wkleić link bo mi mówi że administrator forum zabrania ...) w cenie poniżej 3500zł Co o tym myślicie względem Lapierre ????? [też PILNE! ]
mklos1 Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Moim zdaniem Kellys Physio jest bardzo ciekawy. Gdybym miał wybierać rower dla siebie, to bym wziął właśnie niego. Lapierre to już praktycznie szosówka, tylko że z prostą kierownicą. Korba prawie szosowa. Na Physio będzie łatwiej wjechać w teren mając korbę trekingową (nie mówię oczywiście, że takim rowerem można jeździć w terenie). Przy masie własnej 100kg wątpię, żeby zabrakło Ci kadencji na korbie trekingowej. Co do hamulców. Gdyby Merida nie miała tak gigantycznej korby, można by rozważyć hydrauliczne hamulce. Przy dużej masie dają dobry komfort hamowania. Biorąc jednak pod uwagę, że Kellys ma niezłe klamki i hamulce, można doprowadzić V-ki do całkiem niezłej pracy.
mlody76 Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 mklos1 - dzięki. Jednak (powtarzam) mam górala, i doszedłem do wniosku że chce rower na szosę tzn polskie nierówne drogi podtrzymuję pytanie o Hai Bike Tour SE ???
mklos1 Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Dziwny ten rower... W specyfikacji jest inna korba niż uwidoczniona na zdjęciu. Kellys moim faworytem.
mlody76 Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Ostatecznie kupiłem Lapierre, jutro testy Dzięki za opinie i porady. Skrobnę jeszcze coś nieco jak pojeżdżę mklos1 - Kellys Physio 50 - ciężko z dostępnością w moim rozmiarze. Pewnie gdyby był to na nim bym zakończył ale Lapierre też fajowy
cienkun Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Gratuluję zakupu. (No i gustu ) Niech Ci dobrze służy.
mlody76 Napisano 27 Maja 2013 Autor Napisano 27 Maja 2013 Dzięki CIENKUN wczoraj zrobiłem lekki teścik, maszyna idzie jak złoto, już zapomniałem, jak to jest na szosie. W lesie było ciut mokro na asfalcie, więc zachowawczo, ale i tak z górki 61,3 kmh już zaliczone Czasy szkolne na rometowskim Passacie przypominają się, tylko tam nie było czym chamować jest FUN ! Przerzutki do regulacji i przednie kółko ciut bije - ale powiedzieli mi aby przejechać trochę km i do przeglądu na regulację, centrę itp. Nie wiem czy mogę tu napisać, gdzie kupiłem? Ale to godny polecenia sprzedawca/ dustrybutor (Kraków) !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.