klakmichal Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Witam, dostałem od znajomego smar "vecolit ep-2" który służy do smarowania łożysk i maszyn pod dużym obciążeniem. Myślę czy nie przesmarować tym gwintów w supporcie, pedałów itd, ogólnie rzecz biorąc przeserwisować rower z tym smarem. I tu moje pytanie, czy taki smar może uszkodzić aluminium (korba xt) wiem że jest jakiś podział na kwasowe i zasadowe, żrące uszczelki, i łagodne, ale się gubię. Macie jakąś potwierdzoną wiedzę ?http://www.modex.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=148
adas651 Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 tym smarem czyli litowym gwinty mozesz smarować bez obaw
klakmichal Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 tym smarem czyli litowym gwinty mozesz smarować bez obaw dzięki za poradę rozumiem, że przy uszczelkach raczej stosować smary do tego przeznaczone ?
adas651 Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 tu zdania są podzielone jedni stosują i sobie chwalą a inni mają do kazdego elementu w rowerze oddzielny smar
klakmichal Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 tu zdania są podzielone jedni stosują i sobie chwalą a inni mają do kazdego elementu w rowerze oddzielny smar ja myślę że to trochę chwyt marketingowy/legenda serwisantów. No ale lepiej dmuchać na zimne, korba poskładana na vecolicie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.