szliri Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Cześć, noszę się z zamiarem zakupu lustrzanki lecz na początek chciałbym kupić coś tańszego z obiektywem kit, jak mnie wciągnie to oczywiście przerzucę się na coś lepszego Upatrzyłem kilka modeli chciałbym aby wypowiedzieli się także posiadacze Sony alfa 200 / 300 / 350 Canon 400d / 450d Nikon d60 / d80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Miałem przez jakiś czas nikona d60 jak na początek będzie super zamieniłem jakiś czas temu na d5000 do tego jeden obiektyw stały 35mm i zoom 18-105mm, i na moje potrzeby wystarcza Tu możesz poczytać konkretne testy i opinie http://www.optyczne.pl/ Do nikona szkła są droższe bo mają montowane silniki VR nie jak canon czy sony gdzie jest zamontowany w body. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Właśnie popatrzyłem na ceny obiektywów i faktycznie w stosunku do canona wychodzi trochę drożej. Sony odpada poczytałem i jednak będę wybierał pomiędzy nikonem a canonem, Może inne modele jesteście wstanie polecić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ze swojej strony, jako posiadacza D5000, mogą powiedzieć, że zdjęcia z lustrzanek są świetne, podobnie jak ich obsługa. Ale mobilność to słaba strona tego typu sprzętu. Dlatego rozważrównież możliwość nabycia jakiegoś bezlusterkowca, Jak Olympus Pen, czy Sony Nex. Posiadają dużą matrycę, więc zdjęcia będą dobre, ale są za to mniejsze gabarytowo, przez co są mobilniejsze. A co do wyboru konketnego body... To polecam sprawdzić, jak poszczególne modele leżą w dłoni. Ja będąc przed podobnym dylematem, zdecydowałem się na D5000, ze względu na to, że wszystkie przyciski ma tam gdzie powinien. Taki układ mi odpowiadał i jest to tylko moja subiektywna opinia. Ale wiem, że osobom z większymi dłońmi ten model nie przypasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ja użytkuje Nikona d60 z kitem, ale jak kupowałem go jakiś czas temu to model d90 był w czubie amatorskich lustrzanek i w chwili obecnej można go kupić w rozsądnej cenie. Jeżeli miałbym wybierać między aparatami podanymi przez Autora to odrzuciłbym, jak było wspomniane Alfy, oraz Canona 400d ze względu na jego ultra plastikowe wykonanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Pytanie jaką kwota dysponujesz... z nikonów to poszukaj mało używany D90. Ma już swoje lata, ale nadal uważany jest za jeden z najlepszych. Fakt, mobilność lustrzanek jest średnia bo z jednym obiektywem się nie poszaleje, a parę to już się robi niezła torba. Na rower i tak zawsze zabieram kompakt panasonica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 A może Pentax? :-) Stabilizacja matrycy, bagnet K. :-) Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ze swojej strony, jako posiadacza D5000, mogą powiedzieć, że zdjęcia z lustrzanek są świetne, podobnie jak ich obsługa. Ale mobilność to słaba strona tego typu sprzętu. Dlatego rozważrównież możliwość nabycia jakiegoś bezlusterkowca, Jak Olympus Pen, czy Sony Nex. Posiadają dużą matrycę, więc zdjęcia będą dobre, ale są za to mniejsze gabarytowo, przez co są mobilniejsze. Dokładnie wiem że mobilność lustrzanek jest wątpliwa, ale osobiście mając kompakta grzebałem ile mogłem w ustawienia i po prostu brakowało mi wielu funkcji/ustawień Pytanie jaką kwota dysponujesz... z nikonów to poszukaj mało używany D90. Ma już swoje lata, ale nadal uważany jest za jeden z najlepszych. Fakt, mobilność lustrzanek jest średnia bo z jednym obiektywem się nie poszaleje, a parę to już się robi niezła torba. Na rower i tak zawsze zabieram kompakt panasonica Powiedzmy że mogę przeznaczyć do 800-900 zł za aparat z kitem. @Czach pentaxy też przejrzałem - możesz rozwinąć bardziej swoją myśl ? A co sądzicie o zakupie samego body + dokupieniu jakiegoś obiektywu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
restonfrets Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Nikon i Canon to tak jak w rowerowym świecie Sram i Shimano. Obie firmy mają fanów i krytyków. Ja wybrałem Canona (650d) i na Twoim miejscu szukałbym 450d. Aparat bardzo dobry dla początkujących, z kitem i ewentualnie jakąś jasną stałką starczy na długo. Dużo znajomych zaczynało od właśnie 450d i potem przez długi czas na tym bazowali, a potem szli już w pełne lustra, jak 5d. Więc to świadczy trochę o aparacie Ja też nim robiłem trochę zdjęć i bardzo mi odpowiadał.Co do kupna samego body i dokupienie obiektywów zależy czy już wiesz co chcesz fotografować. Kit jest spoko, bo możesz mnie więcej ogarnąć jakie ogniskowe są Ci potrzebne. A konkretne obiektywy będziesz kupować jak się określisz jakiego typu fotki chcesz robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 @Czach pentaxy też przejrzałem - możesz rozwinąć bardziej swoją myśl ? Jedną z zalet Pentaksów jest stabilizacja matrycy (a nie w obiektywie). Dzięki temu nawet stare obiektywy od Zenita, Praktiki, które mam (w tym "krowę" jaką jest MTO-1000a 10.5/1100mm) mają stabilizację. Jeżeli nie straszne Ci obiektywy manualne to z przejściówką z M42 masz duży wybór obiektywów. Poza tym, każdy obiektyw z bagnetem K pasuje do każdego Pentaksa (no i innych, które miały to mocowanie). A jeżeli lubisz gadżety to do nowych Pentaksów (K-5 i nowsze) jest takie coś jak O-GPS1, który to gadżet oprócz geotagowania zdjęć oferuje opcję Astrotracer. Całkiem sympatyczna sprawa dla amatorów nocnego fotografowania nieba. No i manualne obiektywy idealnie pasują. ;-) http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5/167500-k5-o-gps1-astrophotography-pix-experiences-namibia.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Z podanych wyżej to 450d. Dla mnie bardzo istotną rzeczą różniąca nikona i canona poza oczywiście wszystkim, jest fakt ze nikon ma wbudowany czujnik ostrości tak że używając np obiektywów z np zenita masz potwierdzenie ostrości czego nie ma canon. Dla mnie to istotne, jednak nikon jest taki aby dokupisz stare szkło trzeba adapter z soczewką za ok 100zł a w canonie nie Sam od siebie polecam canona, najlepiej z rzędu dziesiątek, ergonomią powala setki. Nikon d60 ... starowinka, marna matryca, słabe iso szumi jak morze podczas sztormu .... wiec wiadomo. O Soniakach sie nie wypowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Nikon d60 ... starowinka, marna matryca, słabe iso szumi jak morze podczas sztormu .... wiec wiadomo. O Soniakach sie nie wypowiem Bez przesady http://www.optyczne.pl/78.7-Test_aparatu-Nikon_D60_Szumy_i_jakość_obrazu_w_RAW.html nie jest tak źle jeśli ktoś nie przesadza z iso. Jakość obrazu w JPG: 5.2/6.0 gorzej jest jak ktoś chce bawić się w RAW Jakość obrazu i szumy RAW: 3.7/6.0 Przy kwocie do 900,- nie poszaleje się, ale na początek taki d60 spokojnie starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Pytanie jaką kwota dysponujesz... z nikonów to poszukaj mało używany D90. Ma już swoje lata, ale nadal uważany jest za jeden z najlepszych. Problem jest taki, że znalezienie tego aparatu z małym przebiegiem graniczy z cudem, jeśli już coś znajdziesz to będzie grubo ponad założony budżet. A co sądzicie o zakupie samego body + dokupieniu jakiegoś obiektywu ? Jest to dobra opcja, ale wątpliwe jest żebyś się zmieścił w zakładanym budżecie. To zależy jeszcze jaki "sprzęt" chcesz kupić. Ja robię zdjęcia Nikon D40 z Tamronem 17-50 f2.8 ze stabilizacją. Dziewczyna bardziej się w to wciągnęła i robi zdjęcia Nikonem D90 + 2 obiektywy 35 mm 1.8 i 85 mm 1.8, zdjęcia można zobaczyć tutaj. Tak naprawdę puszka + obiektyw to 50% zdjęcia. Reszta to już odpowiednia obróbka no i oczywiście pomysł. Ze swojej strony polecam Ci dwa obiektywy "spacerowe/wycieczkowe" 18-70 który był montowany w D70 lub 18-105 sprzedawany z D90. Bardzo przyzwoite uniwersalne obiektywy. Ten pierwszy będzie tańszy. Pod to dokup sobie puszkę taką na jaką ci wystarczy kasy. A jak się w to wciągniesz to kupisz sobie coś ze stałym światłem np. 17-50 f2.8 lub 24-70 f2.8 i będziesz więcej niż zadowolony. Pamiętaj tylko robić zdjęcia w NEF'ach/RAW'ach bo z nich najwięcej będziesz w stanie wyciągnąć. Nikon d60 ... starowinka, marna matryca, słabe iso szumi jak morze podczas sztormu W tych pieniądzach wszystkie aparaty będą szumieć. Jedynym wyjściem byłoby kupno czegoś z matrycą CMOS czyli od D3100 w górę, ale to już nie te pieniądze od 1300zł w górę. Ja mam D40 i u mnie użyteczne ISO kończy się na poziomie 800, może i mało, jednak porównując do kompakta to już się robi dobra wartość. Zawsze jak komuś będzie przeszkadzać to może sobie odszumić zdjęcie w programie graficznym. Powiem tak, nie przesadzajmy z tym. Kup nawet i D40 ze średniej klasy obiektywem, a uwierz mi, że będziesz więcej jak zadowolony. Ja jestem a zmieniłem z Canon S5 IS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Faktycznie zobaczyłem nikony to do takiego budżetu są już dosyć stare, więc 450d chyba oferuje najwięcej patrząc na dane techniczne. Pod względem obiektywów do Pentax-a jest chyba ich znacznie mniej, zatrzęsienie jest właśnie dla nikona czy canona. Co do zakupu samego body (450d) to puszkę mogę mieć za 600zł więc na obiektyw zostaje 300zł ? Chyba jednak za mało żeby kupić coś sensownego. Więc 450d + Kit ? @ Pixon - fotki bardzo fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Pentaxa nie brałbym w ogóle pod uwagę. Przed kupnem weź Canon'a i Nikona do ręki, oceń który ci lepiej leży w dłoni, a także co najważniejsze sprawdź czy Ci nie będzie przeszkadzać plastikowość i tandetność Canona (mowa o wykonaniu). Ściągnę tutaj w ten temat dziewczynę ona Cię tu zaraz do czegoś dobrego namówi BTW. Dzięki ale te zdjęcia tak jak wspomniałem były robione przez dziewczynę Nikonem D90 + dodatkowo obrabiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Wiesz wygląd mnie aż tak nie rusza chciałbym na początek coś kupić np 450-tkę z obiektywem kit za jakiś czas dokupić np. Sigmę 18-200 podobno do ogniskowej 200 jeszcze można sprawnie robić zdjęcia bez stabilizacji. Nawiązując do samych obiektywów : czy jeśli dokupił bym do (d450) kilka obiektywów to będą później kompatybilne z jakimś lepszym/nowszym body oczywiście Canon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Tu masz ciekawą ofertę http://tablica.pl/oferta/nikon-d3000-lustrzanka-stan-idealny-ID2JK4R.html#d468fe6b88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Ciekawy ten nikon, wezmę go też pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Nie odpowiem Ci na pytania odnośnie systemu Canon'a. Ten Nikon z aukcji jest ok, tylko niech ci poda przebieg migawki a sam sobie już określisz czy rzeczywiście była mało używana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Cześć, noszę się z zamiarem zakupu lustrzanki lecz na początek chciałbym kupić coś tańszego z obiektywem kit, jak mnie wciągnie to oczywiście przerzucę się na coś lepszego Zadaj sobie pytanie czy będziesz chciał spędzać godziny na odrabianiu tych zdjęć bo jeśli interesuje Cię fotografia w jpg to lepiej jakbyś zainwestował w zaawansowany kompakt. Zdjęcia w jpg na auto ustawieniach będą wyglądały tak samo jakbyś właśnie focil takim kompakem, a w tym drugim przynajmniej będziesz miał wszystko od szerokiego kąta po 20 krotny zoom. Jeśli jednak chcesz się bawić w rawy i chcesz spędzać długie godziny przed pc na obróbce to cokolwiek byś nie wybrał będziesz na początku zadowolony. Ja bym tylko zawezila grono do nikona lub canona gdyż sony pozostaje trochę za nimi w tyle. Dalej musisz sobie zadać pytanie w jakie o obiektywy będziesz chciał inwestować: czy w nowej generacji z silnikiem czy może w starsze modele dużo tańsze. Pytanie to jest o tyle istotne ze w nikonie musisz wiedzieć czy brać body ze śrubokrętem czy nie. D60 nie ma, d80 ma. Lustrzanka sama zdjęć nie robi i trzeba sporo ćwiczyć żeby nabrać wprawy. Ja zaczynałam od d40 które dość szybko zmieniłam na d90 . O kasie wydanej juz na szkła nawet nie wspomnę a dużo ich nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
restonfrets Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 czy jeśli dokupił bym do (d450) kilka obiektywów to będą później kompatybilne z jakimś lepszym/nowszym body oczywiście Canon ? To zależy jakie byś kupował. Masz dwa standardy mocowań: EF i EF-S. To pierwsze jest do pełnych klatek, aparaty typu 5d, 7d. Drugie jest właśnie do aparatów z niepełną klatką, która już nie będzie pasować do pełnoklatkowców. Generalnie można powiedzieć tak: EF kompatybilne ze wszystkimi canonami, EF-S tylko z niższymi modelami. Więc jakbyś kupował tylko obiektywy typu EF to będzie wszystko git! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Zadaj sobie pytanie czy będziesz chciał spędzać godziny na odrabianiu tych zdjęć bo jeśli interesuje Cię fotografia w jpg to lepiej jakbyś zainwestował w zaawansowany kompakt. Zdjęcia w jpg na auto ustawieniach będą wyglądały tak samo jakbyś właśnie focil takim kompakem, a w tym drugim przynajmniej będziesz miał wszystko od szerokiego kąta po 20 krotny zoom. Jeśli jednak chcesz się bawić w rawy i chcesz spędzać długie godziny przed pc na obróbce to cokolwiek byś nie wybrał będziesz na początku zadowolony. Ja bym tylko zawezila grono do nikona lub canona gdyż sony pozostaje trochę za nimi w tyle. Dalej musisz sobie zadać pytanie w jakie o obiektywy będziesz chciał inwestować: czy w nowej generacji z silnikiem czy może w starsze modele dużo tańsze. Pytanie to jest o tyle istotne ze w nikonie musisz wiedzieć czy brać body ze śrubokrętem czy nie. D60 nie ma, d80 ma. Lustrzanka sama zdjęć nie robi i trzeba sporo ćwiczyć żeby nabrać wprawy. Ja zaczynałam od d40 które dość szybko zmieniłam na d90 . O kasie wydanej juz na szkła nawet nie wspomnę a dużo ich nie mam Wszystkie pliki JPG przerabiałem w różnych programach do edycji/obróbki i czasem poprostu efekt nie był dla mnie zadawalający (czuje że to była sprawka samego sprzętu). Dopóki nie spróbuje Rawów to nie bd wiedział czy są mi potrzebne Zawężam więc wybór do 2 modeli nikon d3000 vs canon d450. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 To kolegę pokuszę jeszcze http://tablica.pl/oferta/sprzedam-lustarzanke-nikon-d3100-18-55-mm-ID2U5Ar.html#b316fe993f kupić nie kupić potargować się można D3100 ma już matrycę CMOS. W praktyce możesz robić fotki przy ok. 2x gorszym świetle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Ok, w takim razie popieram wybor lustrzanki Nie wiem jak w canonie bo sie nim nigdy nie interesowalam ale w tym nikonie nie ma silnika wiec bedziesz skazany TYLKO na szkla AF-s, czyli z silnikiem, ktore sa drozsze... Taki moj przyklad, bo borykalam sie czy kupic 85mm z silnikiem czy bez. Roznica w cenie to 500zl. Na poczatku polecam ci 18-105mm swietny obiektyw do Nikona, pozniej mozesz zainwestowac w jakas jasna stalke, np 35mm lub 50mm, ktore nowe w wersji G (czyli z silnikiem) kosztuja 700zl, a warto je miec. Powiedz jeszcze co chcesz fotografowac. Czy portrety? Krajobrazy, a moze sport? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Wiesz nie nastawiam się na jeden typ zdjęć będę robił różne(macro,portrety,sportowe też) i wiem, że to się wiążę z kupnem kilku obiektywów. W Canonie chyba też nie ma tego silniczka w body. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.