maciej1408 Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Cześć! Na początku wakacji ze znajomymi mamy zaplanowany wyjazd w Góry Sowie i mam kilka pytanek -czy damy radę jechać z plecakami ? Sam nie jestem jakoś do tego przekonany, wolałbym sakwy no ale brak bagażników itd. - jak wygląda sprawa z nieletnimi ? Najprawdopodobniej będzie z nami tylko jedna osoba pełnoletnia która pewnie do końca z nami nie będzie ( a tak 16-17 lat głównie).. Chodzi mi o to czy my w ogóle możemy tak sobie jeździć z daleka od domu bo nigdy się czymś takim nie interesowałem -czy może ktoś orientuje się jak wygląda sprawa ze schroniskami młodzieżowymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Może trochę przesadzam aczkolwiek ja bym zobaczył tylko czy jest ładna pogoda, i pojechał , kasa/karta ze sobą, jedzonko, coś na przebranie, ładowarka do telefonu i jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drink123 Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Z plecakami trochę trudniej ale radę dacie. Jak najmniej rzeczy ze sobą, do tego warto byłoby się zaopatrzyć w torbę na kierownicę tak aby jak najbardziej odciążyć plecy. Poza tym aparat czy mapy warto mieć pod ręką, a nie że za każdym razem musicie schodzić z roweru i otwierać plecak żeby sprawdzić jak macie jechać. Co do tego, że jesteście nieletni to myślę, że nie będzie żadnego problemu. Przecież młodzi ludzie jakoś podróżują i nie zawsze mają pod opieką kogoś dorosłego Co do schronisk to nie bardzo wiem o co konkretnie pytasz. Schroniska jakieś na pewno są. Poszukaj trochę a coś znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jeżeli macie zamiar zbaczać z asfaltów (na trudniejsze szlaki), to w górach sakwy, bagażniki odpadają. Tylko plecak, max 25-30L i nie brać niepotrzebnych rzeczy. Kiedyś poleciałem na 2 dni w Karkonosze z plecakiem, trochę go przeładowałem - myślałem w pewnym momencie, że mi kręgosłup pęknie Tyle tylko, że trochę się skatowałem - jakieś 320km zrobiłem, a do tego wspinanie po małpim gaju Góry jednak wykańczają bardzo. Co do braku opieki osób pełnoletnich, to nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Jak miałem <18 lat to jeździłem z kumplami na 2 dniowe wypady i nikt uwagi na to nie zwracał. Żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/100964-poradnik-przygotowania-do-gorskiej-wycieczki/ Ten temat może Ci sporo pomóc. PS Nie wiem czy przez kilka dni się nie zanudzicie w Sowich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 PS Nie wiem czy przez kilka dni się nie zanudzicie w Sowich Jazda to sklepu po piwo, jazda do schroniska by wypić, wyspać się i wytrzeżwieć, potem znowu jazda do sklepu po piwo itd . Fakt, może taka trasa się znudzić. A poważnie. opracuj listę dostępnych schronisk. Schroniska młodzieżowe są tylko z nazwy młodzieżowe. wyznacz trasę między schroniskami lekko dookoła abyś mógł w razie możliwości ją skrócić. Unikaj przy tym dróg czerwonych czyli głownych i dróg żółtych Zabierz minimum rzeczy tak aby plecak nie ważył więcej niż 6-7 kg Jeśli jeżdzileś na obozy młodzieżowe to wiesz jak się zachować jeśli nie to musisz się uczyć na własnych błedach tak jak uczył się zapewne każdy z nas. zabierz telefon i nr do GOPRu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Opiszę wyjazd trochę dokładniej, chcemy na sam dojazd przeznaczyć 2-3 dni - mamy mniej więcej 230 km dojazdu ale większość z nas nie jeździ już na bieżąco (czasem jakieś wypady na weekend itd.) i będziemy się oszczędzać Po dojeździe albo na kilka dni zatrzymamy się w jakimś domku albo będziemy jeździć od schroniska do schroniska i zwiedzać no i w tym wypadku byłby lepszy plecak ale jak widać pewnie spędzimy tam 6-9 dni i boje się, że w plecaki możemy się nie zmieścić aparat i mapy na pewno będziemy mieli, to samo telefony. Tych dróg na pewno będziemy unikać, a co do "zanudzenia się" to wątpie, byłem tam dwukrotnie na tygodniowych obozach kolarskich i nigdy się nie nudziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 25 Maja 2013 Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Plecak spokojnie starczy. Ja jechałem teraz Główny Szlak Sudecki i spokojnie spakowałem się do plecaka 30 litrów. Dla przykładu: Pół mydełka, mały ręcznik z mikrofibry, narzędzia jedne, pompka podobnie. Co do ciuchów, to ja śmigałem przez 8 dni w jednej koszulce, ale to było lekkie przegięcie Tak czy inaczej dwie koszulki załatwią sprawę. Generalnie, sakwy odbiorą przyjemność z jazdy po szlaku, chyba, że macie zamiar dymać szutrami którym tam nie brakuje, wtedy to co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ok dzięki ! Najprędzej weźmiemy plecaki bo mało kto z nas ma bagażnik i sakwy, dla pewności jeszcze zaliczymy jakiś 2 dniowy wyjazd z plecakami i zobaczymy jak się jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Cześć, mam jeszcze jedno pytanko ! Mam do wyboru jechać na oponach schwalbe rocket ron lub na oponkach teraz nie pamiętam ale chyba continentalkach z małym bieżnikiem/bez bieżnika z małymi rowkami, co się lepiej spisze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cześć, mam jeszcze jedno pytanko ! Mam do wyboru jechać na oponach schwalbe rocket ron lub na oponkach teraz nie pamiętam ale chyba continentalkach z małym bieżnikiem/bez bieżnika z małymi rowkami, co się lepiej spisze ? Na teren zwłaszcza górski teren gdzie jest dużo kamulców to tylko szerokie opony z agresywnym bieżnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 No tak, tylko dojazd czyli około 230 km lecimy asfaltem + tam pewnie w większości też asfalt a tylko jakieś krótkie wycieczki będą po górach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 No tak, tylko dojazd czyli około 230 km lecimy asfaltem + tam pewnie w większości też asfalt a tylko jakieś krótkie wycieczki będą po górach.. No to sam musisz wybrać....czy męczyć się na dojeździe by mieć później pełen komfort albo mieć komfort dojazdowy a strach w oczach podczas wycieczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.