Skocz do zawartości

[Plecak Deuter] Tylko który?

mariusz10

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Słuszna uwaga zapomniałem o tym, pewnie dlatego że mój plecak jest raczej trudno tak dociążyć chociaż nie powiem że jest to niemożliwe.

Heh. mam dokładnie odwrotne priorytety wentylacyjne, mi tam znacznie bardziej cieknie po plecach niż spod szelek. Siatkowe szelki fajna rzecz, ale mają też pewną wadę - przy większym dociążeniu robią się bardzo niewygodne - zdarzyło mi się jakiś czas temu wieźć kilka grubych książek w Compacie (wiem, przypadek dość skrajny) i już po kilku kilometrach miałem serdecznie dość. Nie bez powodu producenci stosują takie szelki tylko w plecakach, które trudno jest mocniej dociążyć.

• Mod Team
Napisano

deF- zgadzam się całkowicie, aczkolwiek 200 gramów to czasem bardzo dużo, raczej kładł bym nacisk na wielkość plecaka, szerokość (gorsza wentylacja pleców).
Jak bym miałkupoiwac plecak na jeden dzień (w tym chłodna jesień) i czasem dwa dni ze spaniem "na kwaterze" to taka lekka 15l, ale jak ma to częściej 2dni, jazda do późnej jesieni, a ze spaniem różnie brałbym mocne 20l.

Mam takie odniesienie na jednodniówki - używam dakine 8l i adidasa 8l.  Pierwszy solidny, nylon 600d, mnóstwo kieszeni i porządne szelki, drugi cieniutki nylon, prostota, jeden zamek, jedna kieszeń otwarta. Waga? 850vs 250 gramów :) No i jak tylko się robi ciepło używam tylko adidasa.
ot taka piccola digressione :)

Napisano

No to niestety jest wada u Deutera - nawet małe plecaki 8-12 litrów ważą w okolicach kilograma. Przy dobrym systemie wentylacji aż tak strasznie to nie przeszkadza, acz jak się czasem przejadę w ogóle bez plecaka, to czuję się tak... lekko, nieskrempowanie... ;-) Choć jeśli mam wybierać czy dociążać rower, czy garba, to jednak wolę to drugie, powieszenie na ramie dodatkowego kilo-dwóch było jak dla mnie wyraźnie odczuwalne przy szybkich naprzemiennych skrętach, podjazdach, dużych wertepach - ale to już kwestia degustibusów.

Napisano

Dla mnie wadą Deutera jest to, że się przekrzywia (EXP 8).  Jest to irytujące, niezależnie że plecak trzyma się dobrze.

Na jednodniowy trip pojemność i rzeczy które chce zabrać autor 8-10 l wystarcza spokojnie, chyba że pod pojęciem aparat nie kryje się małpka, tylko lustro ze statywem ;)

Reszta - przy całym szacunku dla wywodów przedmówców - to detale.  W terenie i tak się spocisz, ważniejsze jest to czy plecak dobrze leży i dobrze trzyma się pleców.

Aha, moim zdaniem Deuter ma jeden z najlepszych (jeżeli nie najlepszy) bukłaków na rynku.  Piszę to na tle doświadczeń z Camelbakiem, Ospreyem i Evoc.

• Mod Team
Napisano

..a w temacie camelbaków choć rzecz to uważam bardzo dyskusyjna - do dziś nie mogę odnaleźć sensu dźwigania wody na plecach, za cholerę :)
każdy litr to kilogram, zabiera cenną przestrzeń w plecaku, jak słaba jest rurka grzeje się woda w słońcu, myje się to to gorzej od dobrego bidonu.
Detale detalami - jak się bułka z pasztetem zmieli z bananem i zostawi kleksa na kurtce, albo co 3km odsuwa zamek żeby dostać do np mapy, lub aparatu, albo 3 zł na piwo to szlag może trafic nawet jezuitę.
To prawda  - to są detale ale uprzyjemniają życie.

Napisano

Chodziło mię raczej o dyskusję nad tym czy spocisz się pod paskiem z lewej strony czy nad dupskiem z prawej ;)

Bo to, że plecak ma mieć dużo kieszonek to oczywista oczywistość.  No i jest bardziej tru ;)

• Mod Team
Napisano

hehehe teraz zrozumiałem, mam podobną opinię na ten temat - przede wszystkim ma dobrze leżeć.
(mnie się poci pod lewą łopatką i nad "rowem na środku" hehehe )

Napisano

Dla mnie wadą Deutera jest to, że się przekrzywia (EXP 8).  Jest to irytujące, niezależnie że plecak trzyma się dobrze.

To musi być kwestia anatomii, bo jak dla mnie Deutery pod tym względem są genialne (i Compact i Trans Alpine) - siedzą na moich plecach tak stabilnie, że rzadko kiedy używam pasa biodrowego, a piersiowego wcale (a słabszy docisk dodatkowo poprawia wentylację). Za to leciutki plecak z Decathlona, który kupiłem głównie dla kamela (kosztował chyba z dychę więcej niż sam kamel u nich, coś z 50 zł) latał mi z jednego końca pleców w drugi, jego musiałem spinać na biodrach. 

Aha, moim zdaniem Deuter ma jeden z najlepszych (jeżeli nie najlepszy) bukłaków na rynku.  

Merida ich nienajgorzej (i znacznie taniej) podrabia. Choć podobnie jak anarchy nie jestem wielkim fanem kameli, zwłaszcza mycie jest upierdliwe (jako że woda jest dla mnie środkiem higienicznym, a nie spożywczym, zawsze wlewam coś choć odrobinę lepkiego).

• Mod Team
Napisano

ha, moim zdaniem Deuter ma jeden z najlepszych (jeżeli nie najlepszy) bukłaków na rynku

Jeśli chcemy być drobiazgowi to firma Deuter korzysta z bukłaków firmy Source, NIE są to bukłaki firmy Deuter.

Napisano

Aha, toteż nie pisałem, że jest to system Deutera ;)

@deF - gdyby to była anatomia, miałbym problem z innymi plecakami, a nie mam.  Najzwyczajniej w świecie pasek z prawej strony się luzuje, przez co plecak prędzej czy później przesuwa się na lewą stronę pleców.

Dramatu nie ma, ale wkurza.

Napisano

W żadnym z moich dwóch Deuterów nic takiego nie ma, paski blokują się naprawdę mocno - klamrę trzeba porządnie odchylić, żeby popuściła, więc przypuszczam, że to może być kwestia Twojego egzemplarza.

Napisano

Jak już tutaj ktoś powiedział to i moje zdanie takie samo, plecak z siatką jest upierdliwy jak się go mocno załaduje wtedy siatka daje się we znaki, dlatego mam te 3 Deutery. Z siatkami Race Exp Air używam do pracy, nieco mniej się pocę niż system z gąbkami a ma całkiem ok pojemność, gdy jadę na jakiś rajd / przejażdżkę to biorę Compacta z siatką, pojemność ok, oddzielnie narzędzia włożę i lepiej leży na plecach, mniej tez siatkę odczuwam na ramionach w porównaniu z Race, a i mogę też apteczkę przytroczyć . Trans Alpine biorę gdy wkładam sporo rzeczy i plecak sporo waży, system nośny z gąbkami jest bardzo wygodny, na dodatek ma dolną kieszeń rozsuwaną i można do rzeczy od dołu się też dostać, przytroczyć tez można coś, u mnie najczęściej apteczka.

Czasem biorę też moją lustrzankę wkładam do plecaków ale wtedy w zależności co muszę zabrać to takiej wielkości plecak biorę.

Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Dramatu nie ma, ale wkurza.

Szczególnie że plecaki Deutera do najtańszych nie należą. Zatem wiemy już że lepsze są paski pełne niż siatkowe jeśli chcemy dużo załadować w plecak. Jak dla mnie to plecak jest bardzo uniwersalnym narzędziem i wole mieć jeden niż 3, na rower, czy wycieczkę pieszą 1 czy 3 dniową, o takiej czy takiej ładowności. Zatem czy istniej uniwersalny Deuter przy założeniu 300 zł budżetu ? Pocenie mi nie przeszkadza za bardzo bo zawsze do plecaka można wrzucić czystą koszulkę na zmianę (do pracy to chyba nawet lepsze rozwiązanie niż liczyć na plecak i jego system "odpotowy"). Uniwersalna zatem i optymlna pojemność to 20 l - 25 l?

Napisano

Znów rzucę Cross Bike 18l... miejsca w nim jest w sam raz na wymienione rzeczy (no z luzem będzie ale to na +), ma Air Strips a nie siateczkę, ale mnie zdarza się wozić w plecaku czasem np. jakieś ciężkie żelastwo i siateczka pocięłaby mnie na sałatkę :D
Paskami od kaskochwytu można go ładnie ścisnąć, ma miejsce na bukłak, pokrowiec jak każdy, jedną dużą kieszeń i małą - na podstawowe akcesoria, szybki dostęp.
Pasek biodrowy i piersiowy dają pełną możliwość asekuracji. Racja że brakuje kieszonki z przodu - mam w planach od kiedyśtam sobie taką dorobić :)
Ciekawsotka... nie wiem jak w innych Deuteraach, ale te białe fragmenty jakiegoś materiału po bokach na dole działają jak... świetliki, na dole plecaka jest na tyle jasno że można łatwo czegoś szukać.

Napisano

No to ja zadam już ostatnie pytanie:

Czy Cross Bike 18l (taki jak proponuje kolega wyżej) -> http://8a.pl/plecaki-turystyczne/plecak-deuter-cross-bike-18

Czy może warto dopłacić 100 zł do Cross Air 20 EXP -> http://8a.pl/plecaki-turystyczne/plecak-deuter-cross-air-20-exp

Czy to tylko róznica systemu na plecach = niepotrzebny wydatek ? Czy może ten 20 EXP jest nie wiem jakoś lepiej przemyślany i super duper lepszy ?

Kurcze wyszły mi 3 pytania :(

Napisano

No niestety nie miałem okazji przymierzyć Air 20 Exp.
Mimo braku porównania ponad 100zł różnicy to jest... dobry bukłak (Deutera).

A propos, swojego Deutera dorwałem za 200zł.

Gość voytec
Napisano

Czy to tylko róznica systemu na plecach = niepotrzebny wydatek ? Czy może ten 20 EXP jest nie wiem jakoś lepiej przemyślany i super duper lepszy ?

EXp Air jest dużo cięższy bo i pojemniejszy. System EXp to nic innego jak suwak po obwodzie pionowym plecaka pozwalający na powiększenie pojemności o 2-3L. Plecaki fajne ale 18-20 litrów to raczej na dłuższe wyprawy niż jeden dzień.

Czy warto dopłacić? Hm to warto sprawdzić korzystając z innego plecaka o podobnej lub takiej samej pojemności. IHMO 18 to sporo i przy ambitniejszej jeździe przeszkadza.

Napisano

Wszystko zależy od tego co kto ma na myśli mówiąc uniwersalność.

Jeżeli jeden i ten sam plecak ma służyć i do dłuższych wyprawi i do krótkich tripów, to siłą rzeczy musi być większy.

Ale imo to utrudnianie sobie życia, więc jeżeli budżet pozwala lepiej zainwestować w coś małego na jednodniowe popierdółki i coś większego na dłuższe wyprawy.

Napisano

Witam

Od pewnego czasu stoję z zamiarem kupna plecaka rowerowego z prawdziwego zdarzenia. Przeglądałem  internet,forum i nie mogę się zdecydować.

Z całą pewnością postawiłem na plecak marki Deuter. tylko jaki model , ile litrów pojemności?

Plecak będzie użytkowany w górskim terenie-tylko na rowerze najczęściej będą to jednodniowe wypady (ew 2 dniowe ale nocleg w schronisku) ..(do pieszych wędrówek mam 40 litrowy plecak).

Cena jaką mogę/chcę wydać to 300zł +/- parę zł (jak by było coś ciekawego tańszego,chętnie wezmę pod uwagę)

A teraz czego oczekuję od plecaka..

-pokrowiec przeciwdeszczowy

-wygoda/ergonomia w użytkowaniu

Manele które będą najczęściej tam wożone to:

-aparat

-cieplejsze ciuchy (rękawiczki,czapka,nogawki/rękawki)

-jedzonko

-portfel

-mała kurtka ortalionowa

-mapa

-oświetlenie

Akcesoria rowerowe -pompka,klucze,dętka mam przy rowerze także nie będę tego ładował w plecak.

Z góry dziękuję za pomoc

Mariusz

Ja kupiłem na allegro używany bike 1 w idealnym stanie ( jak nowy ) za 64 zł. Jeżdżę z nim na kilkudniowe wyprawy i jestem mega zadowolony.

Napisano

Z opisu ze strony:

"Plecak powstał z myślą o wszystkich miłośniczkach jazdy na rowerze."

"Dopasowany do kobiecej sylwetki"

Może się w opisie walnęli...

Sprawdz na stronie producenta jest tam ladnie oznaczone ktory plecak jest damski.

Napisano

wybierając plecak dla siebie też miałem problem co wybrać, wiedziałem na pewno, że chce plecak na siatce, chociaż wcześniej nie miałem do czynienia z tego typu technologią, ale argument lepszej wentylacji na plecach bardziej do mnie przemawiał, na początku brałem pod uwagę Race EXP Air, czyli 12l+3l, czekałem na jakąś promocyjną cenę, a w kwestii plecaków czytałem dalej, gdzieś kiedyś przeczytałem żeby dobrze się zastanowić przy wyborze Deutera, bo te plecaki kupuje się na lata, więc zwiększyłem jednak pojemność do tych ok.20l i tak na placu boju stanęły:

Deuter Cross Air 20 EXP - 20+4l

Deuter Futura 22 - 22l

Plecaki z jednej strony podobne, ale różnice są...oba na siatce, cena podobna - ok. 350zł, pojemność zbliżona, Cross Air bardziej rowerowy, z przodu uchwyt na kask, który może posłużyć jako kieszonka na jakąś deszczówkę, ewentualnie brudy, Futura niby mniej rowerowa, ale tutaj mamy 2 oddzielne kieszenie, jedna z góry, druga z dołu, jednak istnieje możliwość połączenia obu kieszeni w jedną, kwestia rozpięcia wewnętrznej ścianki

Suma sumarum wygrał Futura 22, a to dlatego, że udało mi się go dostać w cenie ok 290zł (i dalej można: http://www.hudysport.pl/pl/plecaki-turystyczne/plecak-deuter-futura-22/10000592/detail), a po drugie kolor, Futura 22 występuje w kolorze black-stone, Cross Air kolor niebieski, czerwony, żadnych ciemnych, ja chciałem plecak ciemny :)

Jedyny mankament plecaka to brak jakichś wewnętrznych kieszonek, poza jedną osobną kieszonką z przodu, bocznymi zewnętrznymi i wewnętrzną na bukłak nic więcej nie ma, ale da się przeżyć, plusem są paski kompensacyjne za pomocą których dostosowujemy plecak w zależności od stopnia wypełnienia ;)

Napisano

A jeśli mogę zapytać w czym owa siatka (Aircomfort) jest lepsza od pasków (Airstripes). I czy fakt że przez ów system waga plecaka wzrasta 2x nie eliminuje go z wypraw rowerowych?

Napisano

A tak się zastanawiam dlaczego nikt nie poleca plecaka deutera: Superbike 18 Exp: http://www.deuter.com/en/DE/product/1-76/32110/Superbike%2018%20EXP.html

Jest z nim coś nie tak, czy może ma jakieś ukryte wady o których nie wiem. Pytam bo sam się zastanawiam na plecakiem i chciałbym, aby służył mi on jednocześnie na maratonach (czyli standardowo: bukłak, dętka, multitool, pompka, jedzonko i jakaś wiatrówka), ale również w dojeździe do pracy (czyli jakaś koszulka na zmianę, jedzonko i co najważniejsze laptop(15 cali)). 

Wiem że przeznaczeniem tych plecaków nie jest przewożenie laptopa, ale chwilowo nie mam kasy na dwa plecaki, więc chcę kupić jeden ale dobry.

Gość voytec
Napisano

A jeśli mogę zapytać w czym owa siatka (Aircomfort) jest lepsza od pasków (Airstripes). I czy fakt że przez ów system waga plecaka wzrasta 2x nie eliminuje go z wypraw rowerowych?

Masz lepszą wentylację. Lżejsze szelki to też mniejsza nośność. Zauważ że większe plecaki mają ta pełne szelki. Może nośność to złe określenie. Siatkowe szelki mogą być mało wygodne przy znacznym obciążeniu.

Napisano

Ale to chyba nie tylko o te szelki chodzi w tych systemach. Bo na stronie www.deuter.com  wyraźnie można zobaczyć że plecaki z takimi samymi szelkami mogą różnić się systemami "pleców". I tak właśnie jest z Cross Bike 18 i Cross Air 20 EXP. Oba plecaki mają szelki pełne natomiast jeden ma dwie "kolumny" na plecach a drugi siatkę. Chociaż jak dla mnie to teraz już nie jest ważne bo zdecydowałem się na Cross Bike 18. Opiszę wrażenia soon :)

No i oczywiście dziękuję za pomoc w wyborze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...