Skocz do zawartości

[Plecak Deuter] Tylko który?

mariusz10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od pewnego czasu stoję z zamiarem kupna plecaka rowerowego z prawdziwego zdarzenia. Przeglądałem  internet,forum i nie mogę się zdecydować.

Z całą pewnością postawiłem na plecak marki Deuter. tylko jaki model , ile litrów pojemności?

Plecak będzie użytkowany w górskim terenie-tylko na rowerze najczęściej będą to jednodniowe wypady (ew 2 dniowe ale nocleg w schronisku) ..(do pieszych wędrówek mam 40 litrowy plecak).

Cena jaką mogę/chcę wydać to 300zł +/- parę zł (jak by było coś ciekawego tańszego,chętnie wezmę pod uwagę)

A teraz czego oczekuję od plecaka..

-pokrowiec przeciwdeszczowy

-wygoda/ergonomia w użytkowaniu

Manele które będą najczęściej tam wożone to:

-aparat

-cieplejsze ciuchy (rękawiczki,czapka,nogawki/rękawki)

-jedzonko

-portfel

-mała kurtka ortalionowa

-mapa

-oświetlenie

Akcesoria rowerowe -pompka,klucze,dętka mam przy rowerze także nie będę tego ładował w plecak.

Z góry dziękuję za pomoc

Mariusz

Napisano

Jak możesz dołożyć to Deuter Compact Exp Air 10+2 L - wygodny osobne kieszenie z tyłu na narzędzia, osobna kieszeń na bukłak od strony pleców wydzielona , podobny też jest Camelback Mule NV z bukłakiem w zestawie, a Deutery nie mają.

Jak budżetowo to Deuter Race Exp Air 12+3L, ale na narzędzia mało miejsca z tyłu w kieszonce i trzeba wkładać do środka plecaka do dużej kieszeni. Bukłak również ma tylko osobną przegródkę w środku a nie ma osobnej kieszeni. Kieszenie z siatki również małe w środku ciężko tam nawet portfel żeby wszedł.

Mam Compact i Race, dla mnie ten pierwszy dużo wygodniejszy i praktyczniejszy, obydwa kupiłem na promocjach Compact w SHERPA PL za chyba 272zł, a Race u mnie w mieście w stacjonarnym za 250. Ale stwierdziłem że Compact na wycieczki lepszy, a Race to taki mieszczuch.

Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2

Napisano

W Compacta 10 (którego mam i tak poza tym gorąco polecam) może być ciężko upchać to wszystko, jeśli się zmieści, to raczej na styk. Sugerowałbym podjechanie do sklepu z takim zestawem bambetli, jaki sobie planujesz wozić (ale ze wszystkim, żarciem i piciem też) i testowe pakowanie, to najpewniejsza metoda. Mam też TransAlpina 30 (lub 32, nie pamiętam, model sprzed circa 10 lat) i ten jest baaardzo pakowny, ale na rower nie wróciłbym już do innego systemu nośnego niż na siatce. Tak szacując zupełnie na oko na Twoim miejscu szukałbym czegoś w okolicach 20 litrów.

• Mod Team
Napisano

Ja mam Deuter Compact exp12. Mam taki plecak o pojemności 12l z możliwością zwiększenia objętości dzięki rozsunięciu jednego suwaka do 14l. Do plecaka wejdzie mi bukłak 3l (pełny), lustrzanka z obiektywem + to co napisałeś. Jeśli natomiast chciałbyś dodatkowo zapakować śpiwór nigdzie nie napisałeś, czy w schronisku wybierasz spanie z dopłatą za kołdrę czy bez, to już go nie zmieścisz, chyba, że go przytroczysz do plecaka na zewnątrz. Ilość miejsca możesz znacznie zwiększyć wybierając mniejszy aparat, ale że ja lubię swoją lustrzankę z obiektywem to tak wożę dodatkowe kilogramy i zapełniam plecak dodatkowym miejscem.

Dobrze że wybrałeś Deuter'a bo to porządna firma robiąca plecaki.

Napisano

Ewentualnie Deuter Trans Alpine 25 L tez mam i sprawuje się świetnie :)

Ja też mam taki i mogę z czystym sumieniem polecić. Po skompresowaniu dobry na krótkie wypady, swobodnie można zabrać sprzęt na dwu czy trzydniowy wypad (wykorzystując pełną objętość), mnóstwo kieszeni w tym na bukłak, karimatka do siedzenia. Dodatkowo można dokupić boczne kieszenie o łącznej pojemności 10l (choć na rower nie polecam-tłuką się podczas jazdy). Niestety musiałbyś sporo dołożyć kasy.

Napisano

Ja swojego Trans Alpine 25 tez używałem do pracy i spokojnie szło się zapakować, a 5 L mniej raczej też nie będzie problemu zależy ile tego obiadu wozisz ze sobą i w czym, Trans jest szeroki i głęboki bardzo.

Inne modele jeszcze tutaj http://sherpa.pl/plecaki/rowerowe?dir=asc&limit=24&order=price&p=1

A na wypady 1-2 dniowe to zależy czym dysponujesz i jak zamierzasz spać, bo jak potrzeba karimaty i śpiwora to plecak lepiej z paskami do troczenia, chyba że ma się bagażnik lub worek /sakwy lub śpi gdzieś gdzie ma na czym i czym się przykryć.

Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2

Napisano

A ten model nie będzie odpowiedni?

Ja bym wolał dołożyć 5 dych do Futury 22 lub Cross Aira. System nośny na siatce naprawdę robi różnicę - mam Air Stripsy w Trans Alpinie i przy dojeździe do pracy 10 km różnica jest taka, że po zdjęciu Compacta mam prawie zupełnie suche plecy (5 minut i suchutko), a po zdjęciu TA koszulka schnie dobrą godzinę.

Napisano

Deuter Bike One to plecak dla dziewczyn. W Deuterze doszli do wniosku, że kobitki mają inną geometrię i poczarowali m.in z systemem nośnym-węziej wszyte pasy itp. Musiałbyś przymierzyć przed kupnem.

Napisano

Plecaki Deutera z dopiskiem SL są teoretycznie dla kobiet ale przypuszczam dla niskiego drobnego faceta też będą ok. 

Napisano

Deuter Bike One występuje w 2 wersjach:

- męskiej - Bike One 20 -> http://8a.pl/plecaki-turystyczne/plecak-deuter-bike-one-20

- damskiej - Bike One 18 SL -> http://8a.pl/plecaki-turystyczne/deuter-bike-one-18-sl

Jeśli trzymać się ograniczenia pieniężnego autora tematu to Trans Alpine będzie bardzo ciężki do zdobycia teraz (prędzej w posezonowych wypszach np. takich http://equip.pl/product-pol-11150-Plecak-rowerowy-Deuter-Trans-Alpine-25.html). Za taką cenę nawet nie ma się co zastanawiać :)

Napisano

a to nie bike one sl jest wersja damska, przypadkiem?

Z opisu ze strony:

"Plecak powstał z myślą o wszystkich miłośniczkach jazdy na rowerze."

"Dopasowany do kobiecej sylwetki"

Może się w opisie walnęli...

Napisano

Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem. Co do tego co będę tam woził- aparat kompakt (jak najmniejszy) a jedzenia dużo nie wożę -banan,ew jakaś bułka nic więcej.

Napisano

Plecaki Deutera z dopiskiem SL są teoretycznie dla kobiet ale przypuszczam dla niskiego drobnego faceta też będą ok. 

Jak kupowałem swojego Compacta 10, przymierzyłem się też do wersji C8 SL, bo mi się kolor bardziej podobał. Główna różnica, którą udało mi się zauważyć, to inaczej wyprofilowane szelki (nie to że mniej wygodne, bo i jedne i drugie dla mnie były ok) i krótsze paski do nich – jak wyregulowałem plecak tak jak lubię, to zostawało ich z 5 cm luzem, w C10 zostaje ~15 cm. A że lubię sobie poluzować jedną szelkę do zdejmowania, późniejsze dociąganie było niewygodne, dlatego zostałem przy "męskim". Jestem drobniutkim facetem o wzroście 185 cm i wadze 90-parę kilo ;-) Więc źle przypuszczasz.

Napisano

Pomyśl  również nad modelem Deuter Cross Bike 18l - nie mam się do czego przyczepić, jedynie nie ma jakiegoś super przewiewnego systemu i plecy się pocą jak jest gorąco. Jest bardzo pojemny, pokrowiec, miejsce na bukłak etc. ma oczywiście no i miejsce na przypięcie kasku - przydaje się wbrew pozorom i to częściej na coś innego niż kask, ja np często trzymam tam kurtkę przeciwdeszczową.

Plecak bardzo mocny, przemyślany, dobrze wykonany. Najwięcej wiozłem w nim zgrzewkę wody 1,5l (do środka 4 a na boki 2) a z tyłu miałem zapięty sok 1l - da się ale nie polecam, na szczęście wiozłem to tylko 5km.
Na jego korzyść mogę zaliczyć, że jak jadę się pobawić w ciężki teren, poskakać (poligon etc.) to pakuję do niego 2 bluzy i biorę jako żółwika :D

Gość voytec
Napisano

Jak można mieć plecak 10L i nie móc się do niego spakować. Ja na jednodniowe wypady biore 6-cio litrowergo Race'a i jest ok (może jestem spartakiem że nie biorę tylu betów). Jeśli uważasz że to mało to możesz zainteresować się Race EXP Air którego pojemność można rozszerzyć do 15l. A tu bukłak 3L.

• Mod Team
Napisano

Ja na jednodniowe wypady biore 6-cio litrowergo Race'a

No dobrze, tylko, że co niektórym to tyle miejsca zajmuje sam aparat...

Wykluczyłbym go z uwagi na pełne ramiona, a nie siateczkowate. Strasznie się pod tym pocisz.

Hej nie przesadzacie w drugą stronę? Proponujecie plecak Transalpine 25l osobie która chce wozić rzeczy na jednodniowe wycieczki? :D Uważam, że przy małym kompakcie i rzeczach wymienionych spokojnie wystarczy Ci plecak 12l. Dlatego według mnie górną granicą litrażową powinieneś sobie ustalić na maksymalnie do 15l.

Nie zgadzam się również, ze siateczka jest w jakiś sposób lepsza od systemu nośnego Airstripes. Zarówno pod jednym się spocisz jak i pod drugim. Zależy to od tego jak Twój organizm reaguje na zmiany temperatury i ile wody musi przy tym odparować w celu utrzymania prawidłowej stałej temperatury organizmu. Jednym słowem siateczka czy airstripes nie powinno przesądzać o wyborze plecaka.

Kupno Transalpine ma sens jeśli planujesz w przyszłości zakup lustrzanki a także wyjazdy kilkudniowe gdzie musisz zabrać na plecy śpiwór i namiot. Jeszcze raz powtórzę ja w swojego compact expa, pakuje wszystko to co ty wymieniłeś + sporą lustrzankę z obiektywem, a i nieraz jeszcze statyw przytroczę. Twój wybór jeśli chcesz wozić powietrze to kup tego Transalpine lub inny plecak 20l.

Napisano

Reasumując i kończąc tą jakże burzliwą dyskusje..Z tego co mi proponujecie doszedłem do wniosku że wybiorę plecak do max 15 l, z siateczkowymi ramionami..

Nie potrzeba mi aż tak dużego plecaka,na upartego na całodniowy wypad mogę spakować się w "kieszonki" co robię do tej pory.

Jak pisałem na wstępie posiadam plecak 40l także jak by była potrzeba wybrać się na 2-3 dni to mogę spakować się do niego

• Mod Team
Napisano

ak pisałem na wstępie posiadam plecak 40l także jak by była potrzeba wybrać się na 2-3 dni to mogę spakować się do niego

Owszem, jednak tutaj pojawia się problem. Mianowicie plecak turystyczny nie jest zaprojektowany do jazdy w nim na rowerze. Po pierwsze na rowerze jest inna pozycja niż idąc. Z tego wynika inny nacisk na poszczególne części ciała przez co taki plecak z wygodnego staje się skrajnie niewygodny, co przy dłuższej wyprawie odbiera jakąkolwiek chęć z jazdy. Po drugie prawie każdy plecak turystyczny posiada komin, który po zapakowaniu i założeniu plecaka na plecy, a wraz z nim założeniu kasku na głowę i zajęciu pozycji na rowerze bedzie on skutecznie utrudniał rozglądanie się na boki, czy nawet podniesienie głowy ciut wyżej żeby spojrzeć na światła.

To są dwie rzeczy wykluczające ewentualne użycie plecaka turystycznego na  wyprawie rowerowej. O ile przemieścić się z punktu A do B np. ze stacji kolejowej do punktu noclegowego jeszcze tak można, bo sam nieraz tak robiłem. Tak już jazda z nim to trochę słabo. Posiadam plecak turystyczny Deuter Guide 45+ więc nie jest to jakiś kolos.

Tak, tak wiem, ze ludzie kiedyś jeździli pakując się w reklamówki lub inne parciane plecaki, Kazimierz Nowak tak Afrykę przeszedł/przejechał. Dziś jednak żyjemy w innych czasach i ole tylko możemy tu ułatwiajmy sobie życie, a nie odwrotnie ;)

Ja tu nie widzę żadnej burzliwej dyskusji, zapytałeś się to Ci ludzie proponują. Każdy wedle własnego doświadczenie lub to co gdzieś kiedyś wyczytał na forum. Na tym to polega. Ja ci piszę z własnego doświadczenia po użytkowaniu takich plecaków jak już wymieniłem w temacie oraz porównując je z plecakami które miałem poprzednio (szkolne) oraz z innymi produktami moich znajomych. Lubię turystykę rowerową i górską, więc w temacie siedzę nie od wczoraj.

• Mod Team
Napisano

Dopiszę jedną racje pod tym co Pixon pisze. 
25 litrów dla sprawnego enduraka/wyprawowca to 2 tygodnie włóczęgi po górach, jeżeli takich nie planujesz to będzie woził niepotrzebnie szeroki duży plecak (który w dodatku swoje waży).
W 8-10l plecaki nie wierzę, bo raz, że bardzo często producenci zakłamują pojemność (mam porównanie np deutera z vaude i dakine) a dwa jak trafisz na "płaski" plecaczek w dodatku z camelbakiem to nic tam nie upchasz. 15-18l będzie w sam raz. Dobrze by na pasie była mała kieszonka, a dojście do głównej komory od spodu (co by nie przewalać wszystkiego jak chcesz dostać się do dna. Czyli kłania się takie podstawowe ABC plecaków :)
Co do organizacji przestrzeni deuter u mnie przegrywa zarówno z vaudim jak i evociem czy z dakine(Ci to znów przeginają w drugą stronę) ale marka dobra i mocna.

patrzę sobie na te dwa modele
race AXP 15l i bike one20
Pierwszy to większa wersja plecaczka jednodniowego, mała kieszeń dodatkowa (wg mnie w dziwnym miejscu), brak taśm po boku, szelki lekkie ale w gorący dzień ten plastik plus duży ciężar
potrafi Ci się przypomnieć
Drugi to mała wersja wyprawówki - wygodne szelki (przy dużym ciężarze to się  przydaje) ale zostawiające ładne spocone pasy na koszulce, lepiej usytuowana  kieszeń dodatkowa (choć to nadal nie ideał - patrz evoc, dakine)
A w temacie pleców - to sprawa bardzo, bardzo indywidualna ale pamiętaj, że jak dobrze naładujesz plecak to nie ma bata żeby nawet siateczka odzielała Cię od plecaka - cudów nie ma (autopsja).

Napisano

Wykluczyłbym go z uwagi na pełne ramiona, a nie siateczkowate. Strasznie się pod tym pocisz.

Heh. mam dokładnie odwrotne priorytety wentylacyjne, mi tam znacznie bardziej cieknie po plecach niż spod szelek. Siatkowe szelki fajna rzecz, ale mają też pewną wadę - przy większym dociążeniu robią się bardzo niewygodne - zdarzyło mi się jakiś czas temu wieźć kilka grubych książek w Compacie (wiem, przypadek dość skrajny) i już po kilku kilometrach miałem serdecznie dość. Nie bez powodu producenci stosują takie szelki tylko w plecakach, które trudno jest mocniej dociążyć.

Nie zgadzam się również, ze siateczka jest w jakiś sposób lepsza od systemu nośnego Airstripes. Zarówno pod jednym się spocisz jak i pod drugim.

Ale pod siatką znacznie mniej. Jak się przesiadłem z AirStripsów na siatkę, to odniosłem wrażenie, że różnica nie jest tak wielka... Dopóki znów się nie przejechałem w AS. Jest. Duża.

W moim odczuciu Air Strips wentylacyjnie nie są jakoś szczególnie lepsze od plecaka bez żadnego systemu, są za to od takowych stabilniejsze - szczególnie czuć to, gdy się jeździ bez zapiętego pasa biodrowego (ja zapinam rzadko).

Twój wybór jeśli chcesz wozić powietrze to kup tego Transalpine lub inny plecak 20l.

Większe plecaki mają jednak pewną przewagę - żeby dostać się do czegoś, co nie jest na wierzchu, nie trzeba wywalać wszystkiego na ziemię, jak przy mniejszym plecaku wypchanym na full. Powietrze spuszcza się paskami kompresyjnymi. Jak bym miał teraz kupić jeden plecak do wspomnianych wyżej zastosowań, to wybrałbym jednak coś z w okolicach 20 l, bo do większego plecaka bez problemu da się włożyć mniej niż wynosi jego pojemność, to mniejszego więcej - raczej trudno. Acz bardziej sobie chwalę posiadanie dwóch plecaków na różne okazje ;-)

anarchy pisze:

25 litrów (...) będzie woził niepotrzebnie szeroki duży plecak (który w dodatku swoje waży).

Różnice wagowe pomiędzy plecakami 12-15 i 20-25 jeśli są, to na poziomie 50-200 g, więcej zależy od konstrukcji systemu nośnego niż pojemności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...