Skocz do zawartości

[longway auchan] szosówka za 750 pln

franz12

Rekomendowane odpowiedzi

mój pierwszy post, więc jeżeli jest coś nie tak wybaczcie

jeżeli ktoś posiada lub chociaż widział szosowy rower longway (tu następuje długi ciąg znaków świadczących o wysokiej klasie sprzętu typu "alloy" "700" itd.prosiłbym o opinię, nie ma żadnej specyfikacji ni rozmiaru, lecz z 1300 zleciał na 750, grzech nie kupić. szukałem używki a tu taki kwiatek przy zakupie bułek o poranku. wyguglować nic mi się nie udało, przypuszczam po metkach, że producentem czy też składającym jest romet arkus. osprzęt sora, opony i koła bez żadnych nadruków, nie wygląda gorzej od tribana 3, a cenowo 50%...

roweru się nie kupuje w markecie...

To nie jest bezwzględnie obowiązująca zasada. :P W marketach można dostać i całkiem porządne rowery w niedużej kwocie, jednak szosówka za 750 zł. to brzmi jak żart. ;)

podejrzewam że to ten: http://allegro.pl/wspaniala-kolarzowka-arkus-longway-i3249188171.html Jednak wolałbym chyba kupić 30 letniego rometa i bynajmniej nie chodzi mi o model super ... :P

roweru się nie kupuje w markecie... taka zasada.

Takie zasady, to zostaw dla siebie ;) w takich marketach bywają ciekawe rzeczy po okazyjnych cenach, tylko trzeba sprawdzić przed zakupem, czy to faktycznie jest warte kupna.

@@franz12, może zrób zdjęcia tego roweru w sklepie? Dokładne, przerzutek itd.

pytanie było głównie do posiadaczy, ew niedoszłych posiadaczy. rower bidny, ale nic mu nie dolega, klasa tribana 3 z deca. głownie chodziło mi czy zna ktoś jakąś wagę i geometrię. są tylko 2 szt na sklepie. na części pójdzie za więcej niż 750, ale chodzi mi o jakieś wrażenia z jazdy. btw to nie ten model z aukcji allegro, zwykła szosa na najprostszych częściach, ale nawet po sklepie nie dają się przejechać, wóz albo przewóz. wezmę, już szykowałem 2k na tribana 5, ale ta cena...

apropopo osprzętu - shimano sora, mostek sztyca zoom, klasyka w tej cenie, reszta no name...

już szykowałem 2k na tribana 5, ale ta cena...

Nawet 2k to jak na szosę bardzo mało. Chcąc mieć rower szosowy który będzie można nazwać szosowym, trzeba się liczyć z wydatkiem. Taka prawda.

apropopo osprzętu - shimano sora, mostek sztyca zoom, klasyka w tej cenie, reszta no name...

W sumie to się nawet sory nie spodziewałbym w czymś po takiej cenie.

Nawet 2k to jak na szosę bardzo mało. Chcąc mieć rower szosowy który będzie można nazwać szosówką, trzeba się liczyć z wydatkiem. Taka prawda.

co do rometa to miałem waganta i sporta, myślę że byś się jednak nie zamienił, pal sześć indeksację, ale manetki z prlowskiego plastiku doprowadzały mnie do szału, po romecie, favoricie itp sora to jak f16 przy iskrze. a co do ceny, co komu pasuje, ja mam auto za 2k 23 letnie i sprawnie przemieszczam się w czasoprzestrzeni, szukam po prostu rowerowego odpowiednika. mój obecny rower z marketu służył 14 lat, wymaga części za 400 pln, chyba podaruję go lokalnemu zbieraczowi puszek po zakupie nowego makrokesza. ja tylko chciałem zpytać czy ktokolwiek na longwayu jeździ, bo przecież ktoś kupił resztę nakładu po 1,3k pln.

• Mod Team

Za 750 zł pewnie i warto to kupić, jeśli to rzeczywiście osprzęt pokroju tego Tribana 3. Jak sam wiesz doskonale szosy za te pieniądze nowej nie kupisz nigdzie indziej. A za jakąś lepszą nową musiałbyś dać ok. 2000 zł. Używane calkiem całkiem zaczynają się od 1200zł. Więc masz odpowiedź, chcesz dołożyć, to zrób to i kup coś lepszego. Nie chcesz, to masz tutaj rower za bardzo przyzwoite pieniądze, na bardzo słabym osprzęcie (niszowym)

no to zakupiłem, dwie sztuki były i nawet w miarę mój rozmiar. zreferuję po krótce manele, jakby ktoś jeszcze miał ochotę. kiera, sztyca, mostek, zoom,  siodełko kalin, piasty joytech, obręcze rockrims - tu ciekawostka bułgarskie, przerzutka tylnia sora, na przedniej napis shimano triple, oby nie okazał się tryplem. linki, zaciski promax, korby i suport prowheel, kaseta 8 rz shimano hyperglide, opony kenda zaprojetowane na tajwanie, producent zaś się nieujawnił. pedały platformowe marki "szlaczek" k174. rama i widelec z napisem longway( 8 razy) i alloy 6061 ( 4 razy). by rozwiąć wszelkie wątpliwości napis road 700 razy dwa. waga 12 kg - napompowany ;)

no to zakupiłem, dwie sztuki były i nawet w miarę mój rozmiar. zreferuję po krótce manele, jakby ktoś jeszcze miał ochotę. kiera, sztyca, mostek, zoom,  siodełko kalin, piasty joytech, obręcze rockrims - tu ciekawostka bułgarskie, przerzutka tylnia sora, na przedniej napis shimano triple, oby nie okazał się tryplem. linki, zaciski promax, korby i suport prowheel, kaseta 8 rz shimano hyperglide, opony kenda zaprojetowane na tajwanie, producent zaś się nieujawnił. pedały platformowe marki "szlaczek" k174. rama i widelec z napisem longway( 8 razy) i alloy 6061 ( 4 razy). by rozwiąć wszelkie wątpliwości napis road 700 razy dwa. waga 12 kg - napompowany ;)

12 kg to nie klasa tribana 3, który w rozmiarze 57 waży 10,5 kg. półtora kilo to sporo w szosie, bo to właśnie w szosie każde pół kg robi różnicę. Moim zdaniem jak miałeś 2 tyś. na lepszy rower to trzeba było je zainwestować i przynajmniej przez jakiś czas miałbyś spokój. Zakładam, że jak ci się jazda na szosie spodoba to już za chwilę ten rower pójdzie w kąt, bo sprzedać go będzie trudno. Za 2 koła to ktoś tu kupił nową meridę najtańszą z 2013 r., a to już zupełnie inna klasa.

I jeszcze jednego nie rozumiem: co to znaczy "w miarę mój rozmiar"? Ja jak kupowałem rower to starałem się dobrać rozmiar jak najlepiej, bo w szosie to ma kardynalne znaczenie - wszelkie błędy odbijają się potem na plecach przede wszystkim. Przy szosie rozmiar musi być dobrany idealnie.

jakie klamkomanetki bo nie widzę w opisie, a to najdrozsza cześć osprzętu?

waga prawie jak huragan

klamkomanetki shimano, na lewej napis triple, na prawej tylko shimano, po klamkah alhonga dla mnie bomba, tzn. działją. waga taka sobie, ale kierowcy 100 kg więc mi dużej różnicy nie robi, tylko w windzie wygodniej.

w sprawie tribana, wybacz( to do poprzedniego posta) jeżeli uraziłem twoje uczucia rowerowe, robiłem kilka przymiarek w decu do fit3, fit5, tribana 3, tribana 5. nie są to jakieś wyrafinowane sprzęty, ładne i proste, dostępne od ręki w szerokim spektrum cen, rozmiarów itd. no i bezproblemowa podobno gwarancja. longway wydał mi się nawet lekko lepiej wykonany, ale nazwa mi nie pasowała. po chwili zastanowienia zerwałem naklejki i zaoszczędzone 800 pln wydam na napoje izo i hipotoniczne. 

• 1 miesiąc temu...

Ogólnie jestempanzadowolony. Czyli jeździ bezawaryjnie. Coś trzeszczy przy mocniejszym depnięciu, ale mam platformowe pedały jak od bmx fp-965 za 20pln i suport thun za 15pln. Zimą się pobawię, jakieś spd przykręcę, jak nie pomoże to suport zmienię. Ogólnie ok. Hamulce słabe, ale to chyba wina klocków, przejechałem 1500 km i już się kończą, jakieś takie twarde i czarny gruby pył zostaje na obręczy. No z usterek konstrukcyjnych -  łańcuch za krótki o cztery ogniwa w stosunku do największych zębatek, trzeba unikać skrajnych kombinacji przełożeń. Drugie-opony mam 23 na obręczach 21. Czasem na zjeździe jak przekroczę 50 kmh to mi się to przypomina, no i hamulce, i że muszę kupić kask - adrenalina jest. Ale ogólnie raczej pozytyw, nawet po szutrowych drogach jeżdżę, drogiego roweru na offroad by mi było szkoda. Jak błoto, to na ramię i kilometr mogę ponieść. Mieszkam w betonowym bloku i szosówkę zdecydowanie łatwiej wynieść na trasie balkon-winda-podwójne drzwi  z samodomykaniem, czyli jeżdżę zdecydowanie częściej. No i chyba o to głównie chodzi. 

• 1 miesiąc temu...

Trochę sam z sobą w tym wątku piszę, ale dla zniesmaczonych zakupami w markecie mam linka do do sklepu z run-r`ami(czyli longway z auchan), tzn bułgarski trop - http://www.leader96.com/index.php/en/catalogue?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=164&category_id=18

Dla zainteresowanych relacją z użytkowania - poważnych awarii brak, na budziku koło 4k km, dwie kiszki z tyłu, zapuszczam się coraz śmielej na szutry, łąki błota. tylne koło traci powoli geometrię. raportowane uprzednio trzaski pochodziły z pedałów. Wymieniłem na stare noname i cichutko. zaczynam myśleć nad jesiennymi oponami z bieżnikiem. Na zasypanej piaskiem ścieżce rowerowej nad morzem w czasie deszczu wyprzedały mnie dzieci na bobikach. Kiszki 40 z roweru spacerowego nie wchodzą. czy ma ktoś sprawdzone tanie oponki deszczowe 28-35, najlepiej bez drutów do dostania na allegro lub w decathlonie? Robi się słoneczko, czas na rowerek.

Ju ras

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...