ravvir Napisano 5 Maja 2006 Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Zastanawiam się właśnie nad złożeniem nowych kółek do całkiem nowego roweru. Myślę o obręczach mavic x321 lub x325 disc, piastach maszynowych novatec lub win zip i anodyzowanych szprychach. Wszysko w kolorze czarnym. Może coś doradzicie moze za tą kasę ktoś poradzi coś lepszego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmak Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 do jakiej jazdy te koła maja byc? xc , street , fr? wiele było juz na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 zainwestuj w Tik Taki a tak powaznie tooo wystarczy ci dm24 i piasta deore ... nie wiadomo do czego ci to potrzebne jak powiesz jak jezdzicsz to ci jakos bardziej dokladniej doradzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Zainwestuj w moje koło z aukcji w moim opisie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oswaldini Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 jak chcesz mozesz zainwestowac w moje kołko jest extra i na kulowych czesciach !! taniocha ponizej 50% wartosci !!! Link nizej (sygnatura) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravvir Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 co wydziwiam na rowerze ???? XC, Enduro, FR, czasem street zalezy od dnia .... gumy mam do tego i do tego o kółkach na dm 24 juz sie naczytałem - zastanawia mnie ich kanciasty kształt = opory przy jezdzie, stożkowe obrecze trudniej jest zgiąć - wynika to z wskażnika wytrzymałości na zginanie. Piasty deore na kuleczkach przy takiej jezdzie to chyba nie za dobre rozwiązanie ... Maszyny będą raczej leprze bo lepiej przenosza udeżenia i obciążenia promieniowe.... tylko które ponoć novateca zachowują się znośnie i mają dobre przełożenie waga / cena.... pisze bo sam nie wiem czy kupowac mavice a jesli tak to które myslalem tez o alexach np Fd16 lub xt 16 doradzcie coś PS #1 zużyty sprzęt mnie nie interesuje , #2 składam 2 koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Zastanów się nad takim układem: DH19 Woodman BILL LTC / BILL LTC RSQ DT Champion + nyple czarne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Zastanawiam się właśnie nad złożeniem nowych kółek do całkiem nowego roweru. Myślę o obręczach mavic x321 lub x325 disc, piastach maszynowych novatec lub win zip i anodyzowanych szprychach. Wszysko w kolorze czarnym. Może coś doradzicie moze za tą kasę ktoś poradzi coś lepszego?? Nadal nie ma słowa o jakim kolwiek budżecie:/ o kółkach na dm 24 juz sie naczytałem - zastanawia mnie ich kanciasty kształt = opory przy jezdzie, stożkowe obrecze trudniej jest zgiąć - wynika to z wskażnika wytrzymałości na zginanie. Mi się wydaje, że: 1. Za dużo się naczytałeś przez co za dużo teoretyzujesz. 2. Jak już Cię interesują tak opory toczenia to się oponami zajmij, albo szprychami, zresztą jak chcesz mieć mocny rower to się nie zastanawiaj czy przez jakiś malutki opór będzie Ci się jechało o setne części czegoś tam. 3. DM 24 powinny być dobre, a w szczególności jeśli nie dużo ważysz, jesteś początkującym bądź nie katujesz sprzętu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravvir Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 OK - więc kilka sprostowań. 1. Ważę 85-90 kg więc chyba nie mało. 2. skakać na sprzęcie z 3 metrów nie zamierzam. 3. Mój budżet to coś koło 500 zetek. "Za dużo się naczytałeś przez co za dużo teoretyzujesz" - może i się naczytałem więc wywody własne to normalka ... Koniec języka dobry za przewodnika i po to tu między innymi zajżałem a jeżeli sie zielonego pojęcia o sprzęcie nie ma to trzeba chyba polegać na opiniach innych - bo sprzedawcom to raczej nie ma co wierzyć - np dzisiaj w sklepie w krakowie pytam o dobre i w miare tanie maszynówki a koles patrzy na pólkę i mówi mi ze NS bedzie ok [innych akurat nie bylo na stanie] - podczas gdy ludzie którzy mieli do czynienia z tą piastą piszą ze to SIT. Podeprę tu przekonanie kogoś z innego forum i powiem ze do sklepu na zakupy idzie sie wiedząc co sie chce i mając przekonanie ze to nie SIT. Pozdrawiam i doradźcie coś wreszcie konkretnego. Moze wiecie kto (jakis sklep moze jakis internetowy) składa kółka na zamówienie i bez problemu mozna sie dogadac z ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 http://www.arnik.com.pl Ja składałem u Niego i wszystko jest si. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarus220 Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Co do DM 24 przy Twojej wadze w ogóle sie nie przejmuj jeżeli nie zamierzasz skakać . Ale powinieneś mieć dobrze zaplecione koła. Też polecam Arnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RzemieN Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Ja mam Piasty deore odpowiednio przod m475 i m525 tyl trzymaja sie calkiem dobrze na razie nie zalapaly zadnych luzow, do tego obrecz Vuelty rodi excalibur DH zapleciona na porzadnych szprychach i bedzie sie trzymac...(DT,Mach1,Richmann) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 @RzemienN - kółka ładne,tylko tylna piasta mi sie nie podoba, bo przod to jakos wytrzyma,ale tył... u mojego kumpla oryginalnie w KONA Shred(albo podobna) była z tyłu piasta DEORE i sie rozsypała, koło latało we wszystkie swiata strony,ale jej nie osczedzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RzemieN Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Jezdze blisko 2 miesiace, skacze (nie dropy) hopki owszem, ale tam nei ma takich przeciazen jak na dropach wiec powinny sie dobrze trzymac tak z rok pozniej wymieniam na 24 cale i pomysle nad innymi piastami ale na razie nie mam im nic do zarzucenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravvir Napisano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 tak zeby nie zasmiecac ... które modele tyl+przod piast novatec są najgodniejsze polecenia ???oczywiście mając na względzie przełożenie jakość/trwałość/cena???? i które wg was szprychy DT będą odpowiednie na 90 kilo wagi ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nasher Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 na przod to mozesz wziac piaste novateca na dwoch maszynach i powinna ci starczyc natomiast na tyl wedlug mnie lepiej zainwestowac w cos lepszego, jakiejs sprawdzonej fimry np woodman i inne co do szprych skoro juz tak bardzo chcesz czarne to wedlug mnie powinny ci starczyc DT Chmapion Black tylko nie rozumiem po co doplacac za ten czarny kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravvir Napisano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 a na tył novatec na 4 maszynach nie siądzie? czemu czarne ??? chyba dlatego ze cały bike bedzie czarny i te srebrne szprychy w wyobrazni jakos komponują mi sie ujowo - moze jestem zboczonym estetą ... hmm sam nie wiem co do obreczy co wybrac : z maviców x317 czy x321 a moze x325??? czy alexrimsy : dm24 , fd16 czy xt 16 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Tak, weź se XT16 <ROLL> Do ostrej jazdy to chyba DM24,ale do XC zbyt ciezkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 xm321 mavica, dt competition i piasty woodmana - taki zestawik wozi moje cielsko :lol: ( 90kg ) od zeszlego roku i jak na razie ocena bdb - wiec polecam cos takiego. Tylko czy starczy 500zl ?? Moze byc ciezko Z tym czarnym kolorem ... ktos pomysli: ale glupota ,po co doplacac. Mialem ten sam dylemat - doplacic do czarnych czy nie - doplacilem i nie zaluje . Rower przy okazji wyglada duzo lepiej :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Koniec języka dobry za przewodnika i po to tu między innymi zajżałem a jeżeli sie zielonego pojęcia o sprzęcie nie ma to trzeba chyba polegać na opiniach innych - bo sprzedawcom to raczej nie ma co wierzyć - np dzisiaj w sklepie w krakowie pytam o dobre i w miare tanie maszynówki a koles patrzy na pólkę i mówi mi ze NS bedzie ok [innych akurat nie bylo na stanie] - podczas gdy ludzie którzy mieli do czynienia z tą piastą piszą ze to SIT. Podeprę tu przekonanie kogoś z innego forum i powiem ze do sklepu na zakupy idzie sie wiedząc co sie chce i mając przekonanie ze to nie SIT. Nie przeczę, że zdobywanie wiedzy jeśli się czegoś nie wie jest dobre, ale zauważyłem, że Ty przyjmujesz pewne opinie kompletnie bezkrytycznie i chyba nie korzystasz z wystarczającej ilości źródeł. To jest tak, od powiedźmy 1 osoby na 5 usłyszysz, że ta piasta NS to kicha, a potem powtarzasz taką opinię od tego jednego osobinika nie w 100% prawdziwą. Moim zdaniem sprzedawca bardzo słusznie Ci polecił NS. Tutaj masz tzw. sprzętownie i recki sprzętu: http://www.dh-zone.com/sprzetownia/recenzje.php?a=pk i zobacz jakie oceny ma piasta NS (nie podałeś modelu, ale wszystkie są dobrze oceniane ) Nie myśl, że specjalnie Ci się uprzykrzam, ja po prostu walczę z tymi stereotypami np. Duncon Pitbull to sh*t, a potem wszyscy powtarzają takie głupoty :/ Pozdrawiam i sorry za lekki OT. P.S. W tej sprzętowni pozytywnie wypowiada się o NS znany warszawski rider Rufus, który katuje ostry FR, a to wydaje mi się wystarczającym argumentem za(ten typ jeździł w "Cyklozie" jeśli ktoś pamięta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravvir Napisano 10 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 [...]zauważyłem, że Ty przyjmujesz pewne opinie kompletnie bezkrytycznie i chyba nie korzystasz z wystarczającej ilości źródeł. To jest tak, od powiedźmy 1 osoby na 5 usłyszysz, że ta piasta NS to kicha, a potem powtarzasz taką opinię od tego jednego osobinika nie w 100% prawdziwą [...]. z tym sie niestety nie zgodzę, ponieważ dużo czytam topiców po forach - w sumie to dzięki za link - fajna stronka Jak posiadasz inne fajne tego typu linki to bym poprosił. Za wyrazanie własnych opinii przeciez sie złościł nie będe zawsze czytam o sprzęcie nim go kupie a jezeli nie maiłem z czyms wczeniej stycznosci wczesniej pozostaje sugerowac się opiniami innych. Tak sie złożyło ze akurat co do NS opinie były mieszane. PS. jednej opinii nie uwazam za miarodajną. OK. TESCIK! Prosze o opinie o piastach: NOVATEC D041 / D042 SB NOVATEC D361 / D362 SB NORTH SHORE COASTER NORTH SHORE ROLLER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feno Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Ja mam piasty NS'a Rollera i Coastera i bardzo sobie chwale. Jeżdżę lekki freeride i urban freeride. Nie mam ich zbyt długo ale na razie nie narzekam. Pozdro :- ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.