Skocz do zawartości

[kaseta] Wybór 8biegowej kasety

adas651

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Przymierzam sie do wymiany kasety

do tej pory jeżdze na sram 820 11-32 i jej konfiguracja:
11-12-14-16-18-21-26-32 bardzo mi odpowiada 

przez zime korzystałem z kasety hg51 i nie mogłem do niej przywyknąć

Czy znacie jeszcze jakąś firme/model kasety o takiej konfiguracji zębatek?

Lub jeżeli można zejsc z ostatnich zębatek, to kaseta Sunrace 11-28T SATIN 8rz   
http://allegro.pl/kaseta-mtb-sunrace-11-28t-satin-8rz-330g-i3254329364.html
Osobiście mając Sram PG-830, nigdy więcej bym jej nie kupił - to jest masło. Po 3tyś km wyglądała tak jak HG-50 teraz po 5,5k km. Sram pg-830 padł w sumie po jednej błotnej wyprawie (1,5h jazdy) - 3 koronki powiedziały Pa Pa. Łańcuch był w dobrym stanie, kaseta nawaliła.

Moja pg820 teraz ma jakies 4tys z łańcuchem hg40 i działa.

Oczywiście łańcuch rozciągnięty był po 1,5tys, i juz wtedy nie kaseta przyjmowała nowego.

Najbardziej przeszkadza mi skok miedzy 11 a 13 i 13 a 15 a we wszystkich 8b. kasetach shimano takie występują.

Może ma ktoś porównanie hg51 a sram,pg850?

• Mod Team

To prawda, niestety kasety Srama nie należą do najtrwalszych. Moim faworytem jest HG51, wagowo już jest całkiem nieźle a i cenowo super. Chociaż możesz zapolować na jakiegoś używanego XT. Ja tak kupiłem M737 :)

Sunrace to też jakaś opcja, jednak nigdy na tym nie jeździłem i nie wiem do czego mu bliżej do Shimano, czy do Srama. A może do jednego i drugiego daleko.

Szukając informacji kilka miesięcy temu na temat Sunrace, podobno wychodzi ona z fabryki Sram. To było w sumie powodem że jej nie wybrałem a ponownie kupiłem Shimano HG-50, z drugiej strony o tym sunrace 8-biegowym jest kilkanaście pozytywnych opinii w sieci, głównie z powodu cena/jakość.

Jeździłem na PG-850 i zrobiłem na niej 13 tys km na dwóch łańcuchach. jeszcze nie skakała ale 6 zębatka miała tak cienkie ząbki aż jeden się ułamał :w00t: . Ale działa.

teraz jadę na HG-51 ma już ponad 7 tys km i wygląda w miarę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...