Skocz do zawartości

[Rower] Modernizacja - czy warto ? Giant Escaper 2008 r.

ZaczarowanyPierniczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Po pierwsze jestem laikiem jeśli chodzi o temat rowerów, sprzętu itd wiec proszę o wyrozumiałość :D

Jestem posiadaczem roweru Giant Escaper z 2008 r. 

http://bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=1069

W linku podane są wszystkie informacje na temat roweru. rozmiar mojego to L. rozmiar kól 26x1.95

Jeżdżę na tym rowerze (katowałem go) już 5 lat, nie wymieniałem w nim nic oprócz tylnego koła które dość często mi się centrowało

(wymieniłem na jakieś tanie wzmocnione, budżet nie pozwolił mi na więcej) .

Rower był serwisowany co sezon, "starałem" się dbać o niego.

Aktualnie dysponuje budżetem około 700 zł . Zastanawiałem się nad wymiana obu kół na wzmacniane oraz opony,

do tego nowy amortyzator ponieważ stary chodzi już dość "twardo", czytałem ze warto kupić Suntour XCR LO.

Mam również wrażanie że przerzutki nie chodzą już tak jak powinny, lekkie luzy, i przy pewnych ustawieniach

w których powinno być wszystko okej, i kiedyś było, słychać charczenie np. gdy stanę nogą na pedale i próbuje w ten sposób pedałować

(ważę 90 kg, w wyniku działanie takiej wagi mogły się pewne rzeczy lekko powyginać itd)

poza tym przerzutki mają 5 lat :)

Lubię leśne trasy, wyboje i często po takich jeździłem wiec rower był dość mocno eksploatowany.

Trasy Leśne 50%, normalne drogi 50 %.

Teraz moje pytanie/a, prośba do Was, pomoc :)

Czy jest sens modernizować taki rower?

Czy rama będzie odpowiednia ?

Jeśli tak to co powinienem zmienić ?

pomoc w doborze cześći godnych polecenia i orientacyjne ceny .

Pozdrawiam ! 

• 2 miesiące temu...

Witaj! Tydzień temu sprzedałem ten rower,miałem go równie długo co Ty i bardzo długą listę modernizacji. Amortyzator wymieniłem na XCR,posiadasz korby truvativ czy shimano? Jeśli shimano,wymień je właśnie na Truvativ,do tego metalowe pedały,polecam zmienić kierownice na coś szerszego i koniecznie zmienić chwyty,oryginalne są strasznie niewyodne. Nie masz zbyt dużego budrzetu więc obręcze możesz zmienić na zwykłe DM i opony na KENDA SBE 2.10,polecam rozebrać rowerek i sprawdzić czy osie są całe :) w razie pytań pisz e-mail: a_adamczuk@o2.pl

,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...