kabanosdg Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Cześć, a teraz może temat z innej beczki, muszę zmienić kasetę. Kupiłem nowy HG-93 i na 4 blatach skacze. Zastanawiam się nad Deore (CS HG-61) lub Deore XT (M-770 CS). Rożnica w cenie spora bo 100zł. Wagowo koło 90g. Czy jest taka widoczna różnica w pracy tej lepszej? Czy jest trwalsza? i w końcu to retoryczne pytanie czy warto? Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2013 Mod Team Napisano 20 Maja 2013 Jeżeli masz kasę, dodatkowe 100zł, to sie opłaca. Najlepiej jest chyba kupić lekko przechodzona za ok 50-80zł, o XT mówię oczywiście. Ale jak sie nie znasz to lepiej kupuj nowe
Schwefel Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Jak masz piastę z alu bębenkiem to bierz XT. Co do wytrzymałości to raczej cudów nie ma się co spodziewać. Jakość zmiany przełożeń, szczególnie pod obciążeniem jest na korzyść XT.
paszczaq Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Jak masz piastę z alu bębenkiem to bierz XT. Deore CS-HG62-10 ma wszystko spięte oprócz dwóch najmniejszych zębatek... [klik]
Schwefel Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 No i? Tu chodzi o kasetę 9sp jakbyś nie zauważył. Poza tym znitowana jest każda kaseta.
Klosiu Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Do rekreacyjnej jazdy, czy do sportowej? Jak do rekreacyjnej, to nie ma absolutnie żadnego sensu kupować kasety XT, bo po co? Dla 100g różnicy? Zapewniam że nie poczujesz żadnej zmiany na lepsze czy gorsze zmieniając Deore na XT. Różnica będzie widoczna tylko w portfelu . No chyba że masz aluminiowy bębenek, wtedy szeroki pająk XT go oszczędzi. Ale jeśli startujesz w zawodach, to mniejsza masa, szybsze czyszczenie się z błota i lepsza zmiana przełożeń pod obciążeniem w XT zyskuje na znaczeniu.
deF Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Jak masz piastę z alu bębenkiem to bierz XT. Co do wytrzymałości to raczej cudów nie ma się co spodziewać. Czyżby jakość względnie współczesnych kaset XT tak poleciała na pysk? Mam starą kasetę (bodaj) 752, która ma najechane z 6-7k km (głównie po suchym) i jak na razie trzyma się świetnie, żadna z koronek nie jest jakoś nadmiernie wytarta, ba, jak porównywałem z nowiutkim SLXem, to trudno było dopatrzyć się różnić w szerokości zębów. Nowsze już tyle nie pociągną?
Klosiu Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 A co ma jedno do drugiego? Kaseta Deore pociągnie dokładnie tyle samo co XT, a trwałość nie tyle zależy od przebiegu, co od warunków, ja kasetę XT zmieniałem co sezon, czyli co 4-5 tys km, ale z tego jakieś 1500-2000km było na wyścigach, i po tym przebiegu kaseta w ekstremalnych obciążeniach w błocie już przeskakiwała. Po jednym maratonie giga w błocie łańcuch potrafi być pół centymetra dłuższy. A kiedyś jak jeździłem tylko turystycznie i w suchym to na kasecie deore przejechałem 12 tyś kilometrów nawet bez żadnego kombinowania z paroma łańcuchami.
beskid Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Dokładnie tak jak pisze @Klosiu. Za rozkład kasety jest odpowiedzialny styl jazdy, warunki, dbanie o napęd itd. Nienawidzę błota i brudnego napędu stąd maja CS-HG61 pomimo 1 kkm w ciężkim terenie jest praktycznie jak nowa.
deF Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 A co ma jedno do drugiego? A nie wiem, to co napisał Schwefel odebrałem jako głos, że żywotnością XT-ków nie jest najlepiej, dlatego dopytuję.
kabanosdg Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Na ile się znam to wybrałem używane XT i myślę że nie wybrałem zjechanej a wręcz przeciwnie... cenę podam po waszych opiniach heh http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/galeria/2054018/1#zdj3 Co sądzicie?
kabanosdg Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Też mi się tak wydawało, dlatego kupiłem... 79zł.
tobo Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Z 12 lat temu w niemieckim "Bike" był test kaset. Jak to Niemcy - dokonano pomiaru "materiałowego" i wyszło im że materiał użyty do produkcji wyższych modeli jest proporcjonalnie lepszy, do tego lepsza obróbka powierzchniowa. Parę lat temu biorąc do ręki "dealerski" katalog Shimano można w nim było znaleźć w specyfikacji na końcu katalogu szczegółową rozpiskę materiału i sposobu wykonania dla wszystkich elementów składowych poszczególnych komponentów. Teraz tego nie ma. Gdybam że z powodu zmian oszczędnościowych na tych dwóch istotnych czynnikach....
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Napisano 22 Maja 2013 dlatego kupiłem... 79zł. Dobra cena , kaseta w stanie prawie że bardzo dobrym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.