Kossy Napisano 5 Maja 2006 Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witam ! Posiadam osprzęt roweru na shimano sis ( tourney ). Chciałbym powoli wymieniać podzespoły na coś dobrego ( w ramach psucia się poszczególnych elementów ). Obecnie chciałbym wymienić tylną przerzutkę. Niedawno ( 150 km temu ) wymieniłem łancuch i wolnobieg ( 7 rzędowy ). Czy przerzutka shimano deore xt ( która współpracuje z 7,8,9 rzędowymi kasetami ) będzie pracowała z moim 7 rzędowym wolnobiegiem i 7 biegowymi klamkomanetkami ?? Myślałem np. o tej: http://allegro.pl/item102308695_przerzutka..._rd_m_760_.html Czy sprężyna odwrotna daje to, że łatwiej się zrzuca "lżejsze" biegi ? a normalna że "cięższe" ? Kossy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Maja 2006 Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Sprawdź w ramie czy masz wymienny hak bo jak nie to nie założysz tego XT'eka. W sumie to przesiadka z Sis'a na XT mija się w celem bo to tak jakby do Malucha wrzucić silnik od Porsche. Biegi będziesz zmieniał odwrotnie niż dotychczas. P.S. Ja bym zainwestował z Alivio'06 i nie poczujesz dużej różnicy w jakości a mniej wydasz $. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kossy Napisano 5 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Generalnie chcę wymienić cały napęd na deore xt z wyjątkiem korb (lx) - przerzutka będzie krokiem w tę stronę:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Maja 2006 Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 A co za rame masz? Bo od tego bym zaczął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kossy Napisano 5 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Giant Aluxx ( nie fluidform ) BTW: co istotne przy dalszej rozbudowie: nie ma mocowań do tarczówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 nie popadajmy w skrajnosci... montowanie napedu xt do roweru fabrycznie wypuszczonego na tourneyu mija sie z powolaniem. kup lepiej lepsza rame, amorka, kola albo cos a naped sobie spokojnie ulepszaj, mysle ze przesiadka z ty na alivio to bedzie juz duuuzy skok naprzod i wystarczy tobie. przezutka xt nie zrobi z twojego roweru wyczynowej maszyny niestety, szkoda kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kossy Napisano 6 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 To jest jasna sprawa że jeden element nie polepszy znacznie pracy całości, natomiast niewątpliwie będzie to jakiś krok, ku lepszemu napędowi. Niemniej może faktycznie zmienie na alivio, zwłaszcza że do deore xt mam za szeroki łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.