mmiksa Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Jedyna wada wg. mnie Vipera to waga (15kg). Wyższy model Zethos (ma dodatkowo hamulce hydrauliczne) waży tylko 13kg...
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 dziennie: 15-20 km tygodniowo(5d): 75-100 km miesięcznie (24d): 1800 - 2400 km sezon(6m): 10 800 - 14 400 km czy kupisz Lazaro czy Viper to i tak będziesz musiał pewne części wymieniać, czym wyższa grupa tym droższa w utrzymaniu/eksploatacji, ale najniższa grupa częściej będzie trzeba wymieniać. EDIT: sam będziesz wymieniał części eksploatacyjne, czy będziesz oddawał do serwisu?, np. u mnie w okolicy przegląd przed sezonowy kosztuje 30 zł, na forum czytałem że bywają i takie serwisy gdzie płacisz ponad 50 zł, Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, który masz kupić.
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Jedyna wada wg. mnie Vipera to waga (15kg). Wyższy model Zethos (ma dodatkowo hamulce hydrauliczne) waży tylko 13kg... Hmm cieżko mi się odnieść co do wagi z tego względu iż nie mam punktu odniesienia (stary rower, rower znajomego). Niestety na Zethosa mnie nie stać więc będę musiał to jakoś zboleć. Niestety nic co tansze nie jest znacznie lżejsze w zwiazku z czym za duże pola manewru nie posiadam.
Piehursson Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Wyższy model Zethos (ma dodatkowo hamulce hydrauliczne) Tarczówki w crossie do amatorskiej jazdy to trochę przerost formy nad treścią i niepotrzebny wydatek, ale co kto woli czy Lazaro mi nie wystarczy? Moim zdaniem w zupełności. W Lazaro fajne jest to, że CAŁOŚĆ osprzętu jest na Alivio. Nie masz mieszania tańszej grupy z droższą tylko wszystko na bardzo dobrym, sensownym poziomie.
mmiksa Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 U mnie w okolicy zwykła regulacja przerzutki tylnej 25zł...Przegląd koło 80zł, pełny 300...Polecam łódź-puszkina...
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Przegląd koło 80zł, pełny 300 u mnie za 30 zł jest to przegląd z regulacją/smarowaniem to albo u mnie nic nie robią, albo Ty bardzo przepłacasz cztery przeglądy za 300zł i masz Lazaro uważam jak kolega @, z drugiej strony, jak się sprzęt zużyje, możesz wymienić na klasę wyższą, jak poprzedni nie będzie Ci odpowiadał
mmiksa Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Nie no nie korzystam z usług tej firmy. Byłem tylko zobaczyć cennik przy okazji rozglądania za rowerem
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Nie no chłopaki, teraz to jestem w kropce Mam pytanie czy takie łaczenie sprzętu (Alivo, Deore, itd.) moze wplywać niekorzystnie na jego wytrzymalosc itd?
Piehursson Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Nie no chłopaki, teraz to jestem w kropce Mam pytanie czy takie łaczenie sprzętu (Alivo, Deore, itd.) moze wplywać niekorzystnie na jego wytrzymalosc itd? Alivio i Deore to już jest konkret osprzęt ze wskazaniem na Deore. Ale jaki jest sens ładować do tego kiepską Acerę? O ile Alivio i Deore pozwolą Ci bezproblemowo (przy odpowiedniej konserwacji) przejechać wiele kilometrów o tyle Acera będzie słabym ogniwem, z którym mogą być kłopoty. Chociaż z drugiej strony Acera w Viperze to korba przednia i hamulce więc wielkiej tragedii nie ma. Za to jak dla mnie Crossfire to pomyłka i nie warto go brać.
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Alivio i Deore to już jest konkret osprzęt ze wskazaniem na Deore. Ale jaki jest sens ładować do tego kiepską Acerę? O ile Alivio i Deore pozwolą Ci bezproblemowo (przy odpowiedniej konserwacji) przejechać wiele kilometrów o tyle Acera będzie słabym ogniwem, z którym mogą być kłopoty. Chociaż z drugiej strony Acera w Viperze to korba przednia i hamulce więc wielkiej tragedii nie ma. Za to jak dla mnie Crossfire to pomyłka i nie warto go brać. Czyli, że tak powiem dobrym wyjściem byłby Viper ze zmienionymi sprzętami Acera? Jakie byłby koszty wymiany takiego osprzętu w momencie jakby Acera nawalila?
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 o tyle Acera będzie słabym ogniwem no tak, ale jeśli padnie to można wymienić na korbę/hamulce z grupy ALIVIO/DEORE korba 120,00 zł bez suportu hamulce DEORE 90,00 zł komplet, bez linek i klamek
Piehursson Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Czyli, że tak powiem dobrym wyjściem byłby Viper ze zmienionymi sprzętami Acera? Jakie byłby koszty wymiany takiego osprzętu w momencie jakby Acera nawalila? Nie zaprzątaj tym sobie głowy Nie ma sensu, będziesz się martwił jak coś padnie, a pada każda część napędu - są to rzeczy, które prędzej czy później się zużywają i tego nie unikniesz. Jedne padają szybciej drugie wolniej. no tak, ale jeśli padnie to można wymienić na korbę/hamulce z grupy ALIVIO/DEORE Zgadza się. Chodzi mi tylko, że na wstępie to już jest słaby punkt i pewnikiem będzie pierwszym do wymiany.
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Nie zaprzątaj tym sobie głowy Nie ma sensu, będziesz się martwił jak coś padnie, a pada każda część napędu - są to rzeczy, które prędzej czy później się zużywają i tego nie unikniesz. Jedne padają szybciej drugie wolniej. Zgadza się. Chodzi mi tylko, że na wstępie to już jest słaby punkt i pewnikiem będzie pierwszym do wymiany. Rozumiem to teraz pytanie za 100 punktów Dla kobity na pewno kupie Lazaro bo ona ledwo co smiga wiec nie bede inwestowal niewiadomo ile. Pytanie tylko co ze mną Viper , Crossfire , polować na Lazaro?
Piehursson Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Rozumiem to teraz pytanie za 100 punktów Dla kobity na pewno kupie Lazaro bo ona ledwo co smiga wiec nie bede inwestowal niewiadomo ile. Pytanie tylko co ze mną Viper , Crossfire , polować na Lazaro? Moje osobiste zdanie. Crossfire odpada. Jeśli Cię stać na Vipera to bierz ale Lazaro w niczym mu nie będzie ustępował a w kieszeni zostanie Ci kupa kasy. jedyny problem z Lazaro to taki, że go nie można w tej chwili kupić (ponoć w weekend ma wrócić na allegro) no i ludki jojczą, że sprzedawca opóźnia wysyłkę (mnie to akurat ani nie dziwi ani nie oburza - ja kupowałem u niego Maestro i czekałem 3 dni robocze)
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 według mnie albo Lazaro albo jak masz kasę do wydania Viper jak kiedyś serwisant powiedział napęd 3x8 jest najtrwalszy, ALIVIO będzie Ci dobrze służyć
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Moje osobiste zdanie. Crossfire odpada. Jeśli Cię stać na Vipera to bierz ale Lazaro w niczym mu nie będzie ustępował a w kieszeni zostanie Ci kupa kasy. jedyny problem z Lazaro to taki, że go nie można w tej chwili kupić (ponoć w weekend ma wrócić na allegro) no i ludki jojczą, że sprzedawca opóźnia wysyłkę (mnie to akurat ani nie dziwi ani nie oburza - ja kupowałem u niego Maestro i czekałem 3 dni robocze) Jeśli chodzi o wysyłkę czy coś to myślę, że to nie problem bo do siedziby mam od siebie 17km więc myślę, że moge sie jakoś dogadać i odebrać osobiście. Kurcze muszę się przespać z tą decyzją bo tak jak mówię, mogę zainwestować w tego Vipera ale pytanie czy faktycznie jest to warte tego. A powiedzcie mi może tak jaką wytrzymalosc ma Lazaro? Unibike mowicie max 140kg z obiciazeniem a jak to wyglada w Lazaro?
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Unibike mowicie max 140kg z obiciazeniem a jak to wyglada w Lazaro? najlepiej zadzwonić do producenta i dowiedzieć się, min. będzie 100 kg, jak ma Kross oraz Mbike
Piehursson Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 A powiedzcie mi może tak jaką wytrzymalosc ma Lazaro? Unibike mowicie max 140kg z obiciazeniem a jak to wyglada w Lazaro? Nigdzie nie udało mi się trafić na taką informację. Myślę, że tutaj trzeba by napisać albo do sprzedawcy albo do producenta firmy Trans-Rower. A jesli chodzi o wybór to w przypadku Unibike płacisz dodatkowe myto za naklejkę i bardziej znaną markę i tutaj sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto za to dopłacać
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Nigdzie nie udało mi się trafić na taką informację. Myślę, że tutaj trzeba by napisać albo do sprzedawcy albo do producenta firmy Trans-Rower. A jesli chodzi o wybór to w przypadku Unibike płacisz dodatkowe myto za naklejkę i bardziej znaną markę i tutaj sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto za to dopłacać A powiedzcie mi tak, bo mówimy cały czas o osprzęcie w postaci przerzutek itd, a jak wyglada sprawa opon, siodełka, kierownicy i tego amortyzatora? Jakie tutaj są różnice pomiędzy Viperkiem a Lazaro ew. Maestro? #wytrzymalosc tutaj też kwestia jest taka ze to 140kg ze tak powiem mam pewne i mimo wszystko jest to roznica anizeli 100 kg, przy mojej wadze to robi roznice bo waze ponad 100 kg lekko z tym ze mam rozne zawahania wagowe i nieraz bylo tak ze wazylem przez miesiac-poltora po te 115 kg :] a wowczas eksploatowanei roweru o wytrzymalosci 100 kg jest niezbyt rozsadne
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Jakie tutaj są różnice pomiędzy Viperkiem a Lazaro ew. Maestro viper wypada dużo lepiej, amortyzator z blokadą hydrauliczna na goleni, opony SCHWALBE, siodło żelowe, piasty ALIVIO lazaro, amortyzator bez blokady, o pozostałym osprzęcie nie mam pojęcia co to za klasa/jakość @, masz Maestro, w instrukcji obsługi nie piszą nic o „limitach wagowych”
fero323 Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 A powiedzcie mi tak, bo mówimy cały czas o osprzęcie w postaci przerzutek itd, a jak wyglada sprawa opon, siodełka, kierownicy i tego amortyzatora? Jakie tutaj są różnice pomiędzy Viperkiem a Lazaro ew. Maestro? #wytrzymalosc tutaj też kwestia jest taka ze to 140kg ze tak powiem mam pewne i mimo wszystko jest to roznica anizeli 100 kg, przy mojej wadze to robi roznice bo waze ponad 100 kg lekko z tym ze mam rozne zawahania wagowe i nieraz bylo tak ze wazylem przez miesiac-poltora po te 115 kg :] a wowczas eksploatowanei roweru o wytrzymalosci 100 kg jest niezbyt rozsadne Pamiętaj że plecak też swoje waży złe porównanie robisz, lazaro możesz porównywać do Crossfire a nie Vipera Viper ma lepszą od alivio(crossfire i lazaro) przerzutkę z tyłu i jest generalnie o klasę wyżej
Piehursson Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 @Piehursson, masz Maestro, w instrukcji obsługi nie piszą nic o „limitach wagowych” A jaka jest pierwsza rzecz jaką polak robi po zakupie nowego sprzętu? wywala instrukcję do kosza! Wrócę do domu to sprawdzę ale wydaje mi się, że instrukcja dołączona do roweru była ogólną instrukcją obsługi roweru, bez określenia konkretnego modelu.
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 eksploatowanei roweru o wytrzymalosci 100 kg jest niezbyt rozsadne nie sądzę że rama się pod Toba złamie, ale występuje większe prawdopodobieństwo ze obręcze/piasty nie wytrzymają wywala instrukcję do kosza! he he dobre a instrukcja obsługi przeważenie jest pisana dla wszystkich rowerów danego producenta tak ma unibike, cube a tutaj jest instrukcia do unibike
Ravs Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Pamiętaj że plecak też swoje waży złe porównanie robisz, lazaro możesz porównywać do Crossfire a nie Vipera Viper ma lepszą od alivio(crossfire i lazaro) przerzutkę z tyłu i jest generalnie o klasę wyżej Otóż to, dochodzi sam plecak, jakieś napoje, do tego lustrzanka w plecaku tez swoje 2-3kg dodaje więc kurcze temat jest jak to mówią śliski i wszystko póki co przemawia na korzyść Vipera fajnie byłoby zostawić tysiąc w kieszeni kupując lazaro ale moze sie okazac rownie dobrze ze ten tysiac wydane na niego okaze sie wydane troszke na marne.
Kluska Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 Otóż to, dochodzi sam plecak, jakieś napoje dlatego ja czekam na unibike, ja sam ważę 95-100kg, + plecak/sakwa + bagażnik + czasem fotelik i córka i będzie ok 130kg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.